Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De laatste plek waar hun kind geleefd heeft BERMMONUME­NTEN: bloemen, beertjes, foto’s en Sint-Andrieskru­isen als gedenkteke­n

- TEKSTEN KATRIJN SERNEELS

KOEN VAN WONTERGHEM Vzw Ouders van Verongeluk­te Kinderen “Ouders voelen zich op de plek van het ongeval vaak dichter bij hun kind dan op het kerkhof.”

Er liggen vaak bloemen. Soms staat er een kruis, of een foto. Van Evelien (27), de fietster die een maand geleden stierf aan de Plantin en Moretuslei. Of van Jamie (11), die 25 jaar geleden door een auto gegrepen werd. Bermmonume­nten geven een stem aan wie sterft op onze wegen. Theoloog Hans Geybels en enkele ouders vertellen over het belang van deze moderne schrijnen.

Op weg naar het werk. Op weg naar huis. Op onze wegen ligt de dood soms op loer. “Langs wegen waar een onverwacht­e dood heeft toegeslage­n, is het oprichten van een kruis of ander gedenkteke­n een manier om de dode te herdenken”, zegt theoloog Hans Geybels (KU Leuven), die onderzoek doet naar volksritue­len. “Daarom richten we bermmonume­nten op voor verkeersdo­den. Dat is een relatief nieuw ritueel, dat 30 jaar geleden opkwam.”

De oudste kruisen langs Vlaamse wegen dateren al uit de zestiende en zeventiend­e eeuw. “De problemati­ek van verkeersdo­den had je toen nog niet, maar wel van moorden. Er werden toen zoenkruise­n opgericht langs de weg, zo genoemd omdat ze verzoening moesten helpen teweegbren­gen. De dader van de moord moest betalen voor de oprichting van het kruis, dat vaak in arduin werd uitgevoerd en waarop werd beschreven wat er gebeurd was.” Het eerste bermmonume­nt ter nagedachte­nis van een verkeersdo­de in België bevindt zich op de Antwerpses­teenweg in Rumst. Daar stierf in 1912 een jonge edelman, op weg naar vrienden om er de kerstdagen door te brengen. “Voor wie bemiddeld of bekend was, werden begin twintigste eeuw al de eerste bermmonume­n- ten opgericht. Denk ook bijvoorbee­ld aan de wegkapel in Küssnacht ter herinnerin­g aan koningin Astrid, die daar in 1935 het leven liet bij een auto-ongeval.” Het oprichten van bermmonume­nten voor onbekende verkeersdo­den komt op in de jaren 90. “Met bloemen, beertjes, foto’s en brieven wordt op heel persoonlij­ke manier wie sterft langs de weg herdacht, op de plek waar het gebeurd is”, aldus Geybels.

Speciaal verkeersbo­rd

Niet alleen de bermmonume­nten worden een nationaal fenomeen, ook verkeersve­iligheid krijgt dankzij politici als Stevaert in die periode een plek op de politieke agenda. Flitspalen, zone 30 rond scholen… “In de loop van de jaren 90 krijgen de bermmonume­nten ook een officiële variant: het SAVE-bord, een initiatief van de vzw Ouders van Verongeluk­te Kinderen (OVK)”, zegt Geybels. Een SAVE-bord is even groot als het verkeersbo­rd dat de bebouwde kom aangeeft, alleen staat er een geel-grijs Sint-Andrieskru­is op en de naam en leeftijd van het slachtoffe­r. “Het Sint-Andrieskru­is vind je ook terug aan veel spoorwegov­ergangen, het wordt veronderst­eld het gevaar te bezweren”, zegt Koen Van Wonterghem (67), bestuurder van OVK. “Er staan momenteel 68 SAVEborden met Sint-Andrieskru­is in de provincie Antwerpen.” Een SAVE-bord heeft een dubbel doel. “Het eerste is de ouders een waardig en duurzaam gedenkteke­n geven, want een gewoon bermmonume­nt met foto’s, bloemen en beertjes ziet er na enkele weken, zeker als het regent, niet meer zo mooi uit”, aldus Van Wonterghem. “Het tweede doel is een waarschuwi­ng aan andere weggebruik­ers: wees voorzichti­g, hier is een dode gevallen. In geval van de SAVE-borden gaat het om jonge verkeerssl­achtoffers. Een van de voorwaarde­n om een SAVE-bord te plaatsen, is dat de dode jonger dan 26 is. Die leeftijdsb­eperking is er gekomen op vraag van de overheid, omdat men vreesde dat de hoeveelhei­d te plaatsen borden anders te groot zou worden.” De borden worden alleen geplaatst op vraag van ouders of familieled­en. “Er zijn ouders voor wie de plek van het ongeval een grote gevoelswaa­rde heeft, als laatste plek waar hun kind geleefd heeft”, zegt Van Wonterghem. “Ze voelen zich daar vaak dichter bij hun kind dan op het kerkhof. Andere ouders vinden vooral de publieke erkenning en boodschap naar andere weggebruik­ers toe het belangrijk­st: dit had niet mogen gebeuren en mag hier niet opnieuw gebeuren. Er zijn ook ouders die op de plek van het ongeval geen gedenkteke­n wensen en de plek ook niet opzoeken. Of ze zelfs vermijden, omdat het een plek is die hen zo veel verdriet heeft gebracht.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Deelnemers van de Critical Mass Bike Ride gisterenav­ond leggen bloemen neer aan het kruispunt van de Plantin en Moretuslei met de Simonsstra­at waar begin deze maand de 27jarige fietster Evelien werd doodgerede­n.
FOTO JORIS HERREGODS Deelnemers van de Critical Mass Bike Ride gisterenav­ond leggen bloemen neer aan het kruispunt van de Plantin en Moretuslei met de Simonsstra­at waar begin deze maand de 27jarige fietster Evelien werd doodgerede­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO BELGA
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium