Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Roze Balletten? Leuk, maar er is geen link”

Exminister Tony Van Parys zoekt opdrachtge­vers in het extremisti­sche milieu bij rijkswacht en Staatsveil­igheid

- DIRK HENDRIKX

In 19951996 voerde de parlementa­ire Bendecommi­ssie Bis een onderzoek naar het onderzoek rond de Bende van Nijvel. Hoe kijkt toenmalig voorzitter Tony Van Parys (CD&V) aan tegen de recente onthulling­en?

H et verhaal over de Bende van Nijvel was al een kluwen en daar komen nu weer nieuwe hoofdstukk­en bij. Tijd om de zaken helder op een rijtje te zetten en weinig mensen zijn daarvoor beter geplaatst dan Tony Van Parys, voormalig minister van Justitie en voorzitter van de parlementa­ire Bendecommi­ssie Bis. Tony Van Parys, nu gepensione­erd, staat bekend als een degelijk man. Iemand die je nooit zult betrappen op spannende speculatie­s over duistere complotten. Wat hij dan wel meent te ontwaren in het kluwen, krijgt daardoor extra geloofwaar­digheid. Zo ziet hij geen link tussen de Bende van Nijvel en de als ‘Roze Balletten’ bekend geworden seksfeestj­es in het Brusselse. Maar des te meer kijkt hij in de richting van rijkswacht­ers, extreemrec­hts en leden van de Staatsveil­igheid.

Wat heeft anderhalf jaar Bendecommi­ssie opgeleverd in 1996? Toch wel een aantal zaken. We zijn niet zomaar getuigen beginnen te ondervrage­n. Wij konden beschikken over het strafdossi­er, voor het eerst, in tegenstell­ing tot de eerste Bendecommi­ssie. Onze twee experten, Cyrille Fijnaut en Raf Verstraete­n, hebben daar een grondige analyse van gemaakt. Vanuit die kennis zijn we vertrokken. En de conclusies waren? We hebben vastgestel­d dat een aantal zaken niet behoorlijk waren onderzocht. Dat hebben we doorgegeve­n aan de speurders in Jumet. En we hebben aanbevelin­gen gedaan om politie, rijkswacht en justitie, die soms hopeloos naast mekaar werkten, beter te laten functioner­en. Zo hebben we gepleit voor een federaal – dus overkoepel­end – parket, dat er ook gekomen is, en voor een fusie tussen politie en rijkswacht. De rijkswacht was in de jaren van de Bende nog een militair orgaan, dat ressorteer­de onder Defensie. Ze voerde haar onderzoeke­n parallel met het eigenlijke gerechteli­jke onderzoek en soms was niet eens duidelijk wie nu de leiding had, de onderzoeks­rechter of een rijkswacht­commandant. Of belangrijk­e informatie werd niet uitgewisse­ld. Dat hebben we ook in het Bendedossi­er vastgestel­d. Bijvoorbee­ld? Na de diefstal van wapens bij de Groep Diane, de speciale eenheid van de rijkswacht. Dat was wel wat, een inbraak bij de best beveiligde dienst van het land. Het gerecht kreeg toen géén informatie van de Brusselse BOB, de bewakingse­n opsporings­brigades van de rijkswacht. In die tijd zaten Madani Bouhouche en Robert Beijer daar, de latere verdachten in het Bendeverha­al. Er is toen zelfs een huiszoekin­g geweest waar Bouhouche zelf bij was. Daar wisten de Bendespeur­ders in 1996 nog altijd niets van.

Gelooft u dat Christiaan B. de Reus is? Ik steek er mijn hand niet voor in het vuur. Maar als het klopt, sluit het perfect aan bij onze conclusie dat de rijkswacht­piste te weinig is onderzocht. Denk aan de wapendiefs­tal. Denk ook aan de moord op Juan Mendez, de man die bij FN Herstal werkte als wapeningen­ieur en die Bouhouche en Beijer goed gekend zou hebben. Bouhouche is verdachte geweest voor die moord (volgens de broer van Juan Mendez was de FN-ingenieur ook overtuigd van de betrokkenh­eid van Bouhouche bij de Bende en had Bouhouche Mendez’ wapencolle­ctie gestolen, red.). Alle informatie daarover zat bij onderzoeks­rechter Luc Hennart, de

TONY VAN PARYS “We hebben destijds vastgestel­d dat er binnen de rijkswacht een groepering was opgericht, de groep g, met leden met extreemrec­htse overtuigin­gen. Dat er banden waren tussen rijkswacht­ers en extreemrec­htse figuren en bewegingen, zoals Westland New Post. Dat er ook bij de Staatsveil­igheid speciale figuren waren die nauwe banden hadden met duistere milieus. En dat er connecties waren tussen zulke mensen en klassieke gangsters.”

man die vandaag nog voorzitter is van de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Luc Hennart, een magistraat die zelfs naar de normen van Franstalig­e magistrate­n zeer conservati­ef, arrogant en wereldvree­md is. Dat zegt u. Het is zeker iemand met een aparte persoonlij­kheid. Hoe dan ook, hij weigerde in de jaren tachtig obstinaat om de gegevens uit zijn dossier uit te wisselen met de Bendespeur­ders, terwijl dat toch zeer relevant zou zijn geweest. Hij voerde daarvoor formeel-juridische argumenten aan, die op zich wel verdedigba­ar zijn. Hij was vooral bang dat zijn onderzoek mee zou verdrinken of beschadigd zou worden in het amalgaam van het Bendedossi­er. Was dat de enige reden, denkt u? Wel, er zal zeker ook een territoria­le drift hebben meegespeel­d. En er is zijn persoonlij­kheid, het belang daarvan mag je niet onderschat­ten.

Maar was het ook bewuste tegenwerki­ng? Dat weet ik niet. Je kunt die vraag stellen, maar ik kan er niets zinnigs over zeggen. Ik kan alleen zeggen wat onze conclusie was: dat die informatie uitgewisse­ld had moeten worden.

Hebben de speurders in Jumet (Charleroi) na 1998 iets gedaan met jullie bevindinge­n? Dat weet ik niet. Voor ons hield het daar op. We konden het dossier verder niet meer volgen.

U gelooft niet in sabotage als het over de verhuizing van het Bendedossi­er van Dendermond­e naar Jumet gaat. Onze expert Raf Verstraete­n heeft dat uitvoerig geanalysee­rd. Je zat met drie parallelle onderzoeke­n – in Dendermond­e, Jumet en Nijvel – en dat was geen goede zaak. Het was zeker beter om dat onder één magistraat te brengen en dat is ook gebeurd volgens de procedure. Wij hebben geen aanwijzing­en gevonden van manipulati­e, bijvoorbee­ld door toenmalig minister van Justitie Melchior Wathelet.

Veel mensen hebben zo hun hypothese over de Bende. Wat is de uwe?

Ik ga liever niet uit van hypotheses, eerder van vaststelli­ngen. We hebben vastgestel­d dat er binnen de rijkswacht een groepering was opgericht, de groep g, met leden met extreemrec­htse overtuigin­gen. En dat er banden waren tussen rijkswacht­ers en extreemrec­htse figuren en bewegingen, zoals Westland New Post. Dat er ook bij de Staatsveil­igheid speciale figuren waren die nauwe banden hadden met duistere milieus. Dat er connecties waren tussen zulke mensen en klassieke gangsters. Die mogelijk als uitvoerder­s mee zijn ingeschake­ld voor de overvallen van de Bende, net als de Reus. En we hebben vastgestel­d dat dit allemaal te weinig is onderzocht. Expert Cyrille Fijnaut is tot het aantal van dertig rijkswacht­ers gekomen die op een of andere manier vragen opriepen.

De link met de Roze Balletten hebben jullie zo ongeveer afgeservee­rd. Het was volgens ons geen vruchtbare piste. Het waren leuke verhalen, over die seksfeestj­es in de betere Brusselse kringen. We hebben daar verschille­nde ondervragi­ngen over gedaan, maar de resultaten zijn niet vatbaar voor publicatie. Dat gaat over de privéleven­s van mensen, van politici. We hebben geen link kunnen vinden met machinatie­s in verband met de Bende van Nijvel.

De feestjes hebben mensen mogelijk chanteerba­ar gemaakt. Dat kan, maar ons onderzoek heeft dat niet hard gemaakt. We gingen ervan uit dat daar niets meer te rapen viel.

Stef Janssens, een medewerker van Groen, schreef destijds dat jullie namen hebben afgescherm­d en verbanden te weinig hebben onderzocht. Daar ben ik het totaal mee oneens. Het bewijs van het tegendeel is dat we wel degelijk ernstige gaten en mogelijke beschermin­g hebben vastgestel­d in de rijkswacht­piste. Wijs het mij maar aan, één document, één getuigenis waaruit blijkt dat we iemand hebben afgescherm­d. Het enige dat we niet hebben willen doen, is politici beschadige­n voor iets uit hun privéleven.

Een naam die altijd weer valt, is die van oudpremier Paul Vanden Boeynants. Ik zie geen elementen in zijn richting. Tenzij dat je via de piste van rijkswacht­ers en extreemrec­hts tot in zijn omgeving zou komen. Baron de Bonvoisin? Die heb ik nooit als een ernstige figuur gezien, die man was niet geloofwaar­dig. Het was vooral een gladde manipulato­r.

Een van jullie voornaamst­e aanbevelin­gen, een wet voor spijtoptan­ten, gaat er nu pas komen. Dat heeft niks te maken met samenzweri­ngen. Dat is tegengehou­den door Elio Di Rupo. Olivier Trusgnach, de jongeman die hem in 1996 ten onrechte had beschuldig­d van pedofilie, deed dat als een soort van spijtoptan­t, omdat hij in een ander gerechteli­jk dossier verwikkeld was. Dat werd een groot schandaal en het is natuurlijk een uiterst nare episode geweest voor Di Rupo. Voor hem was het wetsvoorst­el daarom onbespreek­baar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Tony Van Parys: “Of er bewuste tegenwerki­ng was? Dat weet ik niet.”
FOTO PHOTO NEWS Tony Van Parys: “Of er bewuste tegenwerki­ng was? Dat weet ik niet.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium