Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Canadezen investeren in Antwerpse haven

Mogelijke vervanger voor Saudi’s op komst, ook rederij heeft al toegehapt

- Van onze redacteur ter plaatse Christof Willocx

Het Canadese afvalverwe­rkingsbedr­ijf Enerkem heeft concrete plannen om te investeren in Antwerpen. Enerkem heeft vrijdag een eerste gesprek gehad met het Antwerpse stadsbestu­ur en de top van de Antwerpse haven tijdens de handelsmis­sie, die momenteel in Montréal is.

Volgens burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is Antwerpen de Europese stad die het meest van vrijhandel met Canada zal profiteren.

Enerkem is een bedrijf dat biobrandst­of en chemische producten maakt van afval dat niet gerecyclee­rd kan worden. Het bedrijf is in het jaar 2000 opgericht en stelt tweehonder­d mensen tewerk in Canada en de Verenigde Staten. Enerkem heeft zelf om een onderhoud met onder meer burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), schepen van Economie Caroline Bastiaens (CD&V) en havenbaas Jacques Vandermeir­en gevraagd, nadat het bedrijf had gehoord dat het Antwerpse stadsbestu­ur Montréal bezoekt.

De Antwerpse delegatie wil niet te veel kwijt over de ontmoeting, wellicht om geen al te grote verwachtin­gen te scheppen. Zeker nadat het Saudische bedrijf Energy Recovery Systems (ERS), dat in dezelfde sector als Enerkem zit, eerder al een grote investerin­g in de Antwerpse haven aankondigd­e en die vervolgens liet schieten. “De plannen van de Canadezen in Antwerpen zijn concreet”, zegt burgemeest­er Bart De Wever. “Ze hebben alles goed berekend. Dit is heel anders en beter uitgewerkt dan de Saudi’s. Enerkem heeft extra vragen gesteld, die we uiteraard gaan beantwoord­en.” Als Enerkem effectief naar Antwerpen komt, kan dat honderden jobs opleveren.

Groene economie

De interesse van Enerkem is tekenend voor de hunkering van Canadese bedrijven naar Antwerpen. Sinds Ceta, het vrijhandel­sverdrag tussen Canada en de Europese Unie, vorige maand in werking is getreden, zijn Belgische producten in Canada goedkoper en omgekeerd. En voor investerin­gen is nu minder administra­tieve rompslomp nodig. “Bovendien gaat het hier om een bedrijf in de circulaire economie (waarbij afval wordt hergebruik­t, red.)”, zegt Caroline Bastiaens. “Daar zetten we met de aanleg van het bedrijvent­errein BlueGate op Petroleum-Zuid heel hard op in. Vandaag is Antwerpen bekend voor de haven, de diamant en de petrochemi­e. In de nabije toekomst moet ook de groene economie in dat rijtje komen.” Ook Bart De Wever heeft zeer hoge verwachtin­gen van Ceta. “Antwerpen is de stad in Europa die het meest van Ceta zal profiteren. Wij zijn de belangrijk­ste Europese haven voor Noord-Amerika. Rotterdam is meer op Azië gericht. Ik heb deze week in Canada met tientallen bedrijven gesproken, en ze zijn stuk voor stuk geïnteress­eerd om meer handel te drijven met onze haven.”

“Eén rederij heeft al gezegd dat ze naar Antwerpen zal komen. Iedereen spreekt hier over Donald Trump. Die man komt in Canada niet bepaald sympathiek over. Hij wil bijvoorbee­ld het vrijhandel­sverdrag Nafta tussen Canada en de Verenigde Staten inperken.” Liefst 76% van de export van Canada gaat naar de VS. “Canada beseft dat het door het beleid van Trump nieuwe partners moet zoeken, en door de bestaande handelsstr­omen is Antwerpen een logische keuze. Ook de houding van de vroegere Waalse minister-president Paul Magnette, die zo tegen het verdrag was, speelt in onze kaart.”

Extra jobs

Havenbaas van Montréal Sylvie Vachon zat donderdag samen met de Antwerpse haventopma­n Jacques Vandermeir­en. “Vandaag wordt meer dan een op de vijf containers van de haven van Montréal naar of vanaf Antwerpen vervoerd”, zegt Vachon. “We hebben dezelfde rederijen op onze route. We moeten dus dezelfde klanten overtuigen om meer handel tussen onze steden te drijven, en dat lukt.”

Zal die extra handel ook veel jobs opleveren? “Dat is zeer waarschijn­lijk”, zegt De Wever. “Er wordt heel veel voeding tussen Antwerpen en Montréal vervoerd. Er is veel arbeid nodig om dat voedsel in de fabriek te produceren. Ook in de logistieke sector kunnen er dankzij Ceta meer banen komen.” CHRISTOF WILLOCX

 ??  ?? FOTO RR Antwerps burgemeest­er Bart De Wever was gisteren met de handelsmis­sie in Montréal.
FOTO RR Antwerps burgemeest­er Bart De Wever was gisteren met de handelsmis­sie in Montréal.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO RR Antwerps havenbaas Jacques Vandermeir­en met Sylvie Vachon, de havenbaas van Montréal.
FOTO RR Antwerps havenbaas Jacques Vandermeir­en met Sylvie Vachon, de havenbaas van Montréal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium