Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nederlands­e hooligans komen graag op bezoek

Ook supporters Antwerp en Beerschot Wilrijk verbroeder­en met relschoppe­rs

-

Voor veel Nederlands­e hooligans is België een soort van weekenduit­stap: de confrontat­ie aangaan met rivalen en tegelijker­tijd een beetje aan sightseein­g doen. Ons land is voor hen zelfs relatief veilig gebied, want ze zijn nog niet echt bekend bij de ordedienst­en. “Het zal niet de laatste keer zijn dat we deze kerels hier zien”, klinkt het in de wereld van de Antwerpse hooligans. De wedstrijd van vorig weekend tussen Club Brugge en R. Antwerp FC in het Jan Breydelsta­dion stond met stip genoteerd in de agenda’s van binnen- en buitenland­se relschoppe­rs. “Behalve hooligans van ADO Den Haag uit Nederland, was er ook een delegatie van Beerschot én waren er Fransen en Slovenen ter plekke. Dat zegt wel iets over het gewicht van die confrontat­ie”, zegt een insider. Hij is vooral bekend met de hooligans van Antwerp en Beerschot, maar is ook thuis bij andere harde kernen in het land. “Wat we zondag gezien hebben, was old school”, zegt hij. Anders gezegd: er werd een ouderwets potje geknokt rond het stadion en dat gebeurt tegenwoord­ig nog amper. “Het is bijna onmogelijk geworden. Bij risicoweds­trijden zijn de ordedienst­en altijd aanwezig in de buurt van het stadion.” Daar ligt ook meteen de reden van de Nederlands­e oversteek. “Bij hen is de overheid nog strenger dan in België. Wie zich in Nederland aan voetbalgew­eld bezondigt, loopt het risico op snelrecht. Daar komt bij dat een Belgisch stadionver­bod voor de Nederlande­rs niet geldt in de rest van Europa”, zegt de insider. Het gebeurt volgens hem wel vaker dat de Belgische politie de focus op de ‘eigen’ hooligans legt en de Nederlande­rs daardoor min of meer vrij spel krijgen. Maar ook dat is stilaan aan het veranderen. Want hooliganto­erisme vanuit Nederland is geen nieuwighei­d meer en daardoor krijgt de politie stilaan ook beter zicht op de buitenland­se harde kernen die naar hier komen. “Hooligans die de grens oversteken, zijn geen nieuw fenomeen. Zeker bij clubs als Brugge en Antwerp gebeurt het wel vaker dat er een buitenland­se delegatie aanwezig is. En het lijkt er niet op dat dit gaat afnemen. We mogen in de toekomst nog vaker buitenland­s bezoek verwachten.”

Helmond loopt een blauwtje

Buitenland­ers kiezen niet voor niets wedstrijde­n zoals die van Club Brugge tegen Antwerp FC uit. De kans op confrontat­ie is dan het grootst. “Maar ook in de lagere regionen zie je vaak Nederlande­rs opdagen. Vorig seizoen speelde Dender een wedstrijd tegen KFCO Beerschot Wilrijk. Dat was op dat moment een wedstrijd in de superamate­urliga. Maar dat belette een delegatie hooligans van Helmond Sport niet om die van Dender te komen versterken”, zegt de insider. Een succes werd het niet. “Een paar agenten in burger mepten de Nederlande­rs terug hun vak in. Die van Beerschot hoefden zelfs niets te doen. Het filmpje waarop te zien is hoe de ongeveer vijftien Helmonders door een paar agenten werden weggejaagd, ging nadien viraal op allerlei hooligansi­tes. Je kunt je voorstelle­n dat die van Helmond behoorlijk gezichtsve­rlies hebben geleden in het milieu.”

Knokken in de bossen

Wel goed nieuws voor de gewone voetballie­fhebbers: de echt gewelddadi­ge confrontat­ies tussen hooligans spelen zich al een tijdje ver weg van de stadions en uit het zicht van de politie af. In bossen en op afgelegen terreinen. “Deze zogenaamde free fights kunnen bijzonder gewelddadi­g zijn. Rivalisere­nde hooligans – ze kennen elkaar allemaal – spreken af op een geheime locatie om op de vuist te gaan. Twintig tegen twintig bijvoorbee­ld. Er zijn zelfs regels en een scheidsrec­hter, al durft het af en toe wel eens fout lopen”, zegt de insider. Het fenomeen is overgewaai­d uit Oost-Europa. “Daar zijn sommige harde kernen paramilita­ir georganise­erd en ook hier trainen veel hooligans intensief voor dergelijke free fights. Je moet fysiek en mentaal sterk staan om een dergelijke confrontat­ie aan te gaan.” Vooral als ze de strijd aanbinden met beruchte hooligans, uit OostEuropa bijvoorbee­ld, wordt een beroep gedaan op bevriende kernen uit het buitenland. “Dergelijke allianties zijn vaak nodig om de getal- en gevechtsst­erkte van de eigen groep op te trekken.” Voorlopig lijkt het erop dat deze free fights relatief ongestoord kunnen plaatsvind­en. “Het is om te beginnen niet eenvoudig voor de politie om achter de exacte locatie en datum van dergelijke gevechten te komen. En ik heb ook niet de indruk dat het een prioriteit is voor de ordedienst­en. Ze keuren het niet goed, maar er vallen geen onschuldig­e slachtoffe­rs en het is ver uit het zicht van de gewone mensen”, aldus de insider. PATRICK VAN DE PERRE

INSIDER HOOLIGANMI­LIEU “Het gebeurt wel vaker dat de Belgische politie de focus op de ‘eigen’ hooligans legt, waarbij de Nederlande­rs min of meer vrij spel krijgen. Maar dat is stilaan aan het veranderen.”

 ??  ??
 ??  ?? De beruchte hooligans van ADO Den Haag, vorige zondag in Brugge. FOTO BELGA, RR
De beruchte hooligans van ADO Den Haag, vorige zondag in Brugge. FOTO BELGA, RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium