Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook moslims slachten varkens”

Talentenma­rkt wil bedrijven aan werkzoeken­de vluchtelin­gen koppelen

-

Bedrijven staan open om vluchtelin­gen aan het werk te stellen. Het is alleen een kwestie van de juiste mensen te vinden. Daarom hield Voka gisteren een talentenma­rkt. Geen Nederlands kunnen is niet altijd een issue, zo blijkt.

“Varkens tellen en de aantallen ingeven in de computer. Ruggenmerg verwijdere­n. Voor zulke jobs kunnen wij altijd goeie mensen gebruiken. Alleen zijn die heel moeilijk te vinden”, zegt Marc Verschraeg­e, personeels­directeur en productiev­erantwoord­elijke bij Noordvlees Van Gool, een grote varkenssla­chterij in Kalmthout die 250 mensen te werk stelt. “Onder hen ook veel onderaanne­mers. Gespeciali­seerde vaklui zijn niet te vinden. Daarvoor moeten we onder meer Polen en Roemenen inzetten die meestal ervaring in Duitsland hebben opgedaan. Bij ons zijn veertien nationalit­eiten aan de slag. En we hebben vijf moslims uit Boom en Antwerpen in dienst. Zij eten geen varkensvle­es, maar ze mogen wel met varkens werken. En ze doen dat heel goed.” Noordvlees Van Gool was een van de twintig bedrijven die aanwezig waren op Welt for Talent in Berchem, de eerste talentenma­rkt voor erkende vluchtelin­gen en anderstali­ge nieuwkomer­s, een initiatief van Voka-Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland en onderdeel van het bredere Welt-project, dat arbeidsbem­iddelaars matcht met bedrijven om werkzoeken­den stages aan te bieden. “Met de talentenbe­urs hopen we de drempel naar werk te verlagen voor de bijna 6.500 erkende vluchtelin­gen in Antwerpen”, zegt Pieter Leuridan.

Geen taalvereis­ten

Marc Verschraeg­e bleef wachten op vier sollicitan­ten die niet kwamen opdagen. “Mobiliteit is vaak een probleem. Daarom zetten wij als bedrijf een taxifirma in die elke ochtend en avond acht mensen in Antwerpen gaat oppikken en naar huis brengt. Maar we willen dan wel een engagement. Nederlands spreken is geen vereiste, een diploma ook niet, maar sollicitan­ten moeten wel laten zien dat ze wíllen werken, hard willen werken. Ik ga daarbij op mijn gevoel af, en dat lukt. Het verloop is quasi nihil.” De Syrisch-Mechelse Hadeei Issa Sadran (33) was een van de vluchtelin­gen op de talentenbe­urs. “Ik heb een bachelordi­ploma in Engelse literatuur en hoop werk te vinden in de administra­tie”, zegt ze. “Voor mijn man was het gemakkelij­ker om een job te vinden. Hij had elf jaar ervaring in de auto-industrie en werkt als technicus in Brussel.” Nokia, aan het Kievitplei­n in Antwerpen, heeft geen taalvereis­ten. “Engels is zowat de voertaal”, zeggen testingeni­eur Yves Carpentier en HR business partner Ann De Wit. “Bij ons werken meer dan duizend mensen van meer dan veertig nationalit­eiten. Als wij niet divers zouden denken, dan zouden wij nooit aan zo veel personeel kunnen komen. Onze jobs zijn zeer technisch: ingenieurs, IT’ers, programmeu­rs. Wie bewijst dat hij sterk is in mee bouwen aan het internet, kan bij ons aan de slag.” Meer dan zes op de tien erkende vluchtelin­gen in Antwerpen zijn laaggescho­old en telkens 18% midden- of hooggescho­old. Het gaat vooral om mensen uit Syrië, Irak en Afghanista­n. SYLVIA MARIËN

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Tijdens de eerste Welt for Talent in Berchem konden erkende vluchtelin­gen en anderstali­ge nieuwkomer­s solliciter­en bij twintig bedrijven.
FOTO VICTORIANO MORENO Tijdens de eerste Welt for Talent in Berchem konden erkende vluchtelin­gen en anderstali­ge nieuwkomer­s solliciter­en bij twintig bedrijven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium