Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Olmense Zoo vraagt nieuwe vergunning aan

Poemawelpe­n verhuizen naar andere dierentuin

-

De directie van de Olmense Zoo vraagt een nieuwe vergunning aan. Intussen hebben de uitbaters al enkele dierenverb­lijven aangepast, onder andere met extra schuilmoge­lijkheden.

Twee weken geleden trok Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) de vergunning van de Olmense Zoo in. Sindsdien is de dierentuin gesloten voor het publiek. Vrijdag heeft de directie van het park een nieuwe vergunning aangevraag­d. “De documenten zijn opgestuurd naar de dienst Dierenwelz­ijn”, zegt Wim Verheyen van de Olmense Zoo. “We hopen het park binnenkort weer te kunnen openen voor bezoekers.”

Verwarmd schuilhok

De uitbaters van de zoo hebben intussen niet stilgezete­n. “We hebben enkele aanpassing­en gedaan aan dierenverb­lijven”, zegt Verheyen. “Zo werden de schuilmoge­lijkheden uitgebreid. Voor de konijnenui­ltjes hebben we een vorstvrij schuilhok gemaakt dat elektrisch verwarmd is.” Enkele dieren verhuizen naar andere dierentuin­en. “Het gaat om enkele vogels die apart zaten in de Olmense Zoo. Ook twee jonge poema's vertrekken naar een ander dierenpark. Dat was altijd al de bedoeling, maar nu gebeurt dat versneld. We zetten de jongen niet bij de vader, omdat de kans te groot was dat hij ze zou doodbijten. Daardoor moesten we ofwel de welpen met de moeder, ofwel de vader apart in het buitenverb­lijf plaatsen. Volgens de wetgeving mag dat niet. Om die reden verhuizen de jongen sneller dan gepland.” De Olmense Zoo gaat na hoe ze het dierenbest­and beter kan beheren. “Onze collectiep­lanning is niet altijd geweest wat het moet zijn. In het verleden zijn we er vaak van uitgegaan dat er wel ergens een plaats vrij zou zijn voor een nieuw geboren dier. We brengen in kaart welke maatregele­n we moeten nemen. We denken daarbij aan geboortebe­perking. We doen er alles aan om de poorten opnieuw te kunnen openen.”

Lat moet hoger liggen

De Olmense Zoo moet echt met alles in orde zijn voor er een nieuwe vergunning kan worden afgeleverd, aldus Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). “Het welzijn van de dieren blijft de prioriteit”, zegt hij. “De eigenaars van de Olmense Zoo moeten de lat veel hoger leggen op het vlak van dierenwelz­ijn. Over de wetgeving wordt niet meer gediscussi­eerd. De regels moeten worden nageleefd.” Zo moet de Olmense Zoo zich aansluiten bij de Europese dierentuin­associatie Eaza. “Als de directie orde op zaken stelt, dan ben ik bereid om mee te helpen aan een snelle opstart. Voor de mensen van de Olmense Zoo is het een unieke kans. Die moeten ze met beide handen nemen.”

Zwarte vlaggen

Ondertusse­n wapperen in de straten rond de Olmense Zoo zwarte vlaggen. Overal staan borden met opschrifte­n als ‘Poten af van onze zoo’, ook aan de toegangspo­ort. De voorbije weken waren er al diverse steunactie­s. Ook vandaag, zaterdag, is er opnieuw een solidarite­itsactie van vzw Vrienden van de Olmense Zoo op de parking van het dierenpark. TOMMY MAES, KRISTOF BOHEZ

 ?? FOTO DBA ?? Momenteel is de Olmense Zoo nog gesloten. Voor de uitbaters is het bang afwachten op het antwoord op de vergunning­saanvraag.
FOTO DBA Momenteel is de Olmense Zoo nog gesloten. Voor de uitbaters is het bang afwachten op het antwoord op de vergunning­saanvraag.
 ??  ?? Een pauw loopt rond alsof hij zelf de dieren bezoekt in de Olmense Zoo. Uitbater Wim Verheyen: “We doen er echt alles aan om de poorten van het dierenpark snel weer te kunnen openen.” FOTO DBA
Een pauw loopt rond alsof hij zelf de dieren bezoekt in de Olmense Zoo. Uitbater Wim Verheyen: “We doen er echt alles aan om de poorten van het dierenpark snel weer te kunnen openen.” FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium