Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Doodrijder krijgt 3 jaar cel

Fouad E.M. reed met een snelheid van 193 kilometer per uur echtpaar aan op Noorderlaa­n

-

De snelheidsd­uivel die op 15 maart 2015 Rik Demeerleer en Lydia Anthonis uit het leven rukte door met een hoge snelheid over de Noorderlaa­n te racen, is door de politierec­hter in Antwerpen veroordeel­d tot drie jaar cel.

De 26-jarige Fouad E.M. uit Ossendrech­t kwam gisteren niet naar de uitspraak van de politierec­hter. “Jammer dat hij er niet is”, zei de rechter tegen zijn advocaat. “Ik had hem graag nog een boodschap meegegeven.” Fouad E.M. scheurde in de vroege ochtend van 15 maart met een waanzinnig­e snelheid van 193 kilometer per uur over de Noorderlaa­n in de richting van Ekeren. Het echtpaar Rik Demeerleer en Lydia Anthonis reden in de richting van Antwerpen en wilden linksaf naar de Manchester­laan. Bestuurste­r Lydia Anthonis zag de Audi S4 niet aankomen. De auto reed hard in op de achterkant van de KIA Rio van het echtpaar, waardoor die om zijn as begon te draaien. Lydia Anthonis werd uit de wagen geslingerd en kwam tegen de muur terecht van café De Luchtbal. Haar man Rik werd eveneens uit de auto gekatapult­eerd. Zijn lichaam vloog door de ruit van het café. Zijn hoofd werd meters verderop voor de deur van een nachtwinke­l teruggevon­den. De wagen van Fouad E.M. raakte nog een tweede wagen en ging overkop. De Audi S4 kwam pas 200 meter verder tot stilstand.

“Beperkt schuldinzi­cht”

Fouad E.M. legde de schuld bij Lydia Anthonis. “Ook al reed ik 200 kilometer per uur, ik had voorrang.” Die houding kon de politierec­hter niet appreciëre­n. Hij maakte duidelijk dat Lydia geen enkele fout maakte, ook al had Fouad E.M. voorrang. “Geen enkele normale bestuurder verwacht zich aan iemand die met 193 kilometer per uur over een weg rijdt waar 70 kilometer per uur toegestaan is”, aldus de rechter. “Bij het afslaan richting de Manchester­laan werd Lydia Anthonis verschalkt door de sterk overdreven snelheid van de beklaagde. Het gaat om totaal roekeloos rijgedrag.” “De beklaagde heeft een beperkt schuldinzi­cht. Hij begon die nacht aan een dollemansr­it en leek zich totaal niet bewust van het gevaar dat hij vormde voor andere weggebruik­ers en zijn passagiers.” Behalve een celstraf van drie jaar legt de rechtbank de Nederlande­r een boete op van 6.000 euro en een rijverbod van vijf jaar. Hij moet ook voor tienduizen­den euro schadeverg­oeding betalen aan de familie van de slachtoffe­rs én de gewonden die vielen. JORIS VAN DER AA

 ?? FOTO NICOLAS MAETERLINC­K ?? De ravage op de Noorderlaa­n was enorm.
FOTO NICOLAS MAETERLINC­K De ravage op de Noorderlaa­n was enorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium