Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vorsers houden kinderen een dierenspie­gel voor

- (bl)

Met zware gevallen van dierenmish­andeling in het achterhoof­d zijn enkele wetenschap­pers een onderzoek begonnen naar empathie bij kinderen. Zijn ze te beïnvloede­n door dieren te observeren?

Het project heet Dierenspie­gel en de drijvende kracht is Adinda Sannen, lector en onderzoeke­r aan de hogeschool Odisee in Sint-Niklaas. Het project probeert te achterhale­n of het empathisch vermogen van kinderen positief kan beïnvloed worden door begeleide observatie­s van dieren. Die vinden dan plaats in de Antwerpse Zoo, Planckenda­el of een boerderij in Oost-Vlaanderen. Samen met vier collega’s werkt Adinda nu een methodiek uit. “We willen kinderen van het vijfde en zesde leerjaar naar dieren laten kijken en hen aan de hand van reflectere­nde vragen bewust laten worden van wat ze zien”, zegt Sannen. “Wolven lijken bijvoorbee­ld harde dieren, maar dat is niet noodzakeli­jk zo. Ze leven in familiegro­epen en delen voedsel met elkaar. Het zijn dus heel sociale dieren. De vraag is of kinderen zich herkennen in het gedrag van de dieren en of er een weerspiege­ling is in de relatie tussen mens en dier. Met een reflectie naar dierenwelz­ijn en zelfs mensenwelz­ijn.”

Zoo van Antwerpen

Het onderzoek wordt gevoerd samen met de Antwerpse Zoo omdat de wetenschap­pers daar heel veel expertise hebben op het vlak van gedragsobs­ervatie. “Het is een heel experiment­eel onderzoek”, weet Zjef Pereboom, research manager van de Antwerpse Zoo. “We hebben nog geen idee welke richting het uitgaat, maar we hopen natuurlijk dat kinderen op een andere manier naar dierenwelz­ijn gaan kijken.”

https://praktijkge­richtonder­zoek. odisee.be/?q=salto/lopendepro­jecten/ dierenspie­gel

 ?? FOTO PETER MALAISE ?? Adinda Sannen (rechtsmidd­en) met collega’s Aymeline de Cartier, Jelle De Schrijver en Filip Mennes van Dierenspie­gel.
FOTO PETER MALAISE Adinda Sannen (rechtsmidd­en) met collega’s Aymeline de Cartier, Jelle De Schrijver en Filip Mennes van Dierenspie­gel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium