Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alleen dankzij mijn paard heb ik nog niet opgegeven”

Vera Thas (58) leeft al dertien jaar constant met pijn

- (jas)

Sinds Vera Thas (58) ten val kwam tijdens het paardrijde­n 23 jaar geleden, leeft ze dag en nacht met pijn. “Zware medicatie, behandelin­gen: niets kan mij ervan afhelpen.”

Vera Thas weet al niet meer hoe het voelt om pijnvrij door het leven te gaan. Ondanks zware medicatie en intensieve behandelin­gen in het ziekenhuis is de pijn er 24 uur per dag. “In 1994 ben ik van een paard gegooid, over de kop gegaan en op mijn nek, schouder en rug terechtgek­omen”, vertelt Vera. “Mijn zenuwstels­tel was geraakt en nu heb ik neuropathi­sche pijn.” “Mijn behandelin­g begon met epidurales en facetinfil­tratie waarbij de zenuwbanen lokaal verdoofd worden. Maar dat helpt ondertusse­n niet meer. Ik neem nu elke dag dertien pillen en morfineple­isters. Het verlicht de pijn een beetje, maar lost niets op. Ik heb een neurostimu­lator, waarbij elektroden mijn zenuwen verdoven en de pijn tot 60% kon vermindere­n. Maar enkele jaren geleden zijn bij een operatie aan mijn schouder die elektroden verschoven en werkt die stimulator niet meer. En hem laten verwijdere­n of ‘repareren’ is een levensgeva­arlijke ingreep. Het enige wat mij nu nog helpt, is een denervatie (pijngeleid­ing in de zenuwbanen wordt onderbroke­n, red.), maar helemaal weg is de pijn nooit.”

Maanden onder leefloon

De chronische pijn heeft grote gevolgen gehad voor de vrouw uit Gent. “Ik ben alles kwijtgeraa­kt. Mijn werk, waardoor ik het financieel erg moeilijk heb. Ik krijg een uitkering, maar mijn medische kosten lopen hoog op, waardoor ik soms maanden onder het leefloon zit. Mijn beste vriendinne­n hebben mij laten vallen omdat ze er niet mee konden omgaan. Ik ben in een depressie beland, en ook vandaag zijn er momenten dat ik het erg moeilijk heb. Maar ik probeer toch nog zo veel mogelijk te doen. In mijn zetel zitten gaat niet helpen, want dan heb ik ook pijn.” Het enige wat Vera nog rechthoudt, is haar paard Tesoro. “Ik heb hem van de dood gered en met mijn laatste spaarcente­n erbovenop geholpen” vertelt Vera. “Ik ben gepassione­erd door paarden. Bij Tesoro vind ik rust en kan ik de pijn wat verdringen. Hypotherap­ie, heet dat dan. Dat stoot op veel onbegrip. Als ze kan paardrijde­n, zal het zo erg wel niet zijn, redeneren mensen. Maar zij zien niet hoe ik er thuis of elders aan toe ben.” “Tesoro is mijn leven en betekent alles voor mij. Ik wil mensen in een gelijkaard­ige situatie dan ook moed geven. Er is altijd wel iets om je aan op te trekken als medicatie niet alle pijn kan wegnemen: een dier, een persoon of een hobby. Ik heb het ook willen opgeven, maar toen ik vorige week met mijn paard naar de zee kon na een denervatie, was ik dolgelukki­g. Die momenten zijn niet meer zo talrijk als vroeger, maar ze zijn er nog wel. Geef vooral niet op.”

VERA THAS Chronische pijnpatiën­t “Ik ben mijn werk en mijn beste vriendinne­n kwijtgeraa­kt. Ze konden mijn situatie niet aan.”

 ??  ?? Vera Thas en haar beste vriend Tesoro.
Vera Thas en haar beste vriend Tesoro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium