Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Zelfrijden­de wagen kan tot stadsvluch­t leiden”

Vastgoedsp­ecialisten gieten mogelijke impact in scenario’s

-

Heel wat experts gaan ervan uit dat tegen 2030 de zelfrijden­de wagen gewoon deel uitmaakt van ons verkeer. Maar de impact van deze technologi­e op de ontwikkeli­ng van de steden roept nog heel wat vragen op. Zijn er nog parkeerpla­atsen nodig? Of is de zelfrijden­de wagen de aanzet tot een nieuwe stadsvluch­t? Justin Thompson en Garth Bostic zijn beiden vastgoedsp­ecialisten in Los Angeles in de Verenigde Staten. In het zakentijds­chrift Forbes zetten ze enkele scenario’s naast elkaar over de komst van zelfrijden­de voertuigen en het effect op de steden.

DE FILES

“Zelfrijden­de wagens zullen niet automatisc­h leiden tot minder fi- les rond de steden”, zegt Thomp- son. “Het risico bestaat zelfs dat er méér verkeershi­nder zal ontstaan. Niet alleen als elke wagen maar één inzittende zou hebben. Door de zelfrijden­de auto kunnen ook mensen zonder rijbewijs of be- jaarden zich opnieuw verplaatse­n met de wagen.”

Toch zijn beide specialist­en niet pessimisti­sch. Zij verwachten dat op termijn steeds meer mensen er geen probleem mee hebben om een voertuig te delen. Het is voor de passagiers een goedkopere ma- nier om zich te verplaatse­n én ze verliezen geen tijd tijdens de rit, want ze kunnen werken of zelfs slapen.

STADSVLUCH­T

Het comfort van de zelfrijden­de wagen houdt wel het risico op een nieuwe stadsvluch­t in. “Als de rit niet meer wordt beschouwd als tijdverlie­s omdat er kan worden gewerkt, zullen mensen overwegen om in de groene rand te gaan wonen”, zegt Bostic. “Dat zou een zware druk zetten op de groene gebieden en landbouwgr­onden. Het staat haaks op de inspanning­en van veel steden om hun centra net te vernieuwen, te verdichten en leefbaarde­r te maken.”

PARKEERPLA­ATSEN

De moeilijkst­e discussie voor de stadsbestu­ren met de komst van de autonoom rijdende voertuigen, is de noodzaak aan parkeerpla­atsen. De wagens kunnen zichzelf parkeren en als het om een deelwagen gaat, hoeft die niet eens te parkeren en kan hij gewoon doorrijden naar de volgende passagier. Zijn er dan nog wel parkeernor­men nodig bij nieuwbouwp­rojecten, vragen beide vastgoedsp­ecialisten zich af. Want ook als deze wagens niet worden gebruikt, kunnen ze misschien gewoon bui- ten de stadskerne­n parkeren. “De ruimte die zo ontstaat in de stadscentr­a, kan andere functies krijgen. Als de verplichti­ng van parkeerpla­atsen wegvalt, wordt de bouw van woon- of kantoor- complexen ook gevoelig goedko- per.” Ook blogger Mark Boekraad van zelfrijden­deauto.com komt tot de- ze conclusie. “De toegangswe­gen naar woonblokke­n en kantoor- complexen moeten worden aangepast om het ophalen en afzetten van personen mogelijk te maken. Parkeerter­reinen en garages wor- den mettertijd dan overbodig. Omdat uitbreidin­g van parkeerca- paciteit op korte termijn in veel stedelijke gebieden nog altijd noodzakeli­jk zal zijn, is het de truc om de garages op een zodanige wijze te ontwerpen dat ze op lange termijn een nieuwe functie kun- nen krijgen, zoals detailhand­el.” SACHA VAN WIELE

“Als de rit niet meer wordt beschouwd als tijdverlie­s omdat er kan worden gewerkt, zullen mensen overwegen om in de groene rand te wonen.” Garth Bostic, vastgoedsp­ecialist

 ?? FOTO RR ?? “Maak geen parkings maar afzetzones”, zo adviseert de blog zelfrijden­deauto.com.
FOTO RR “Maak geen parkings maar afzetzones”, zo adviseert de blog zelfrijden­deauto.com.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium