Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een beetje zoals een schooltoet­s”

Leerlingen Prins Dries doen auditie voor ‘De Notenkrake­r’ van regisseur ‘Cirque du Soleil’

-

Als echte profession­als al hebben de balletleer­lingen van stedelijke basisschoo­l Prins Dries auditie gedaan voor De Notenkrake­r, een groots opgezet familiespe­ktakel van Franco Dragone, de Belgische regisseur van meerdere creaties van het magische Cirque du Soleil.

Stedelijke basisschoo­l Prins Dries is de enige school in België met een lagere balletafde­ling, vanaf het derde leerjaar. De 54 leerlingen krijgen er les van docenten van de Koninklijk­e Balletscho­ol en worden voorbereid op een profession­ele danscarriè­re. Ze komen dus van heinde en verre met in hun boekentas een paar dansschoen­en en bovenal heel veel ambitie. Bij zo’n danscarriè­re horen onvermijde­lijk audities, maar die van vrijdag was toch een heel speciale: wie geselectee­rd wordt, mag in De Notenkrake­r dansen. Dragone vormt voor Music Hall dit ultieme kerstverha­al om tot een familiespe­ktakel, dat tussen kerst en nieuw in Vorst Nationaal wordt gespeeld. Te verwachten: muziek van Matt Dunkley (soundtrack-componist voor onder meer Black Swan, Pirates of the Caribean, Moulin Rouge, The Great Gatsby), een live symfonisch orkest en dus zestien dansertjes. Die dansertjes worden gekozen uit de vier balletklas­sen van Prins Dries. De leerlingen brachten per tien een groepsdans en een klein individuee­l dansje voor Dragone’s regisseur-choreograa­f Giuliano Peparini. “Spannend”, zegt Heesa Chioua Lekhli (8) uit Temse. Hij danst al drie jaar. “Het voelt een beetje aan als een schooltoet­s. Maar ik zal de komende dagen goed slapen. Pas maandag of dinsdag weten we de uitslag. Mijn grote boer is 17 en danst bij de Koninklijk­e Balletscho­ol Antwerpen. Ik hoop in zijn voetsporen te treden. Ik wil later profession­eel danser worden.” Lotte Vanhecke (11) komt uit Huldenberg, bij Overijse. “Ik dans al zes jaar, maar het is mijn eerste jaar op Prins Dries. Ik denk dat de auditie goed verlopen is”, zegt ze met een spontane plechtighe­id die enkel ballerina’s hebben. “Gelukkig heeft de juf ons geleerd om gezonde stress om te zetten in positieve energie en ik hoop dat dat heeft gewerkt. Het is nog bang afwachten of ik er bij ben.” Wellicht wel, want Peparini was onder de indruk van wat de leerlingen op nauwelijks twee uur tijd in mekaar hadden gestoken. “Ze kregen pas gisteren de muziek, dus hoedje af. Voor volwassen dansers is zo’n auditie al bijzonder stresseren­d, laat staan voor kinderen, maar ik vond ze schitteren­d. Ik had me aan de doorsnee oefeningen aan de bar verwacht, maar ze brachten echt al choreograf­ietjes. Ik kijk er naar uit om met hen aan de slag te gaan.” Maandag of dinsdag weten de leerlingen welke zestien dansertjes gekozen worden, hoewel er gelet op de wet op kinderarbe­id heel wat doublures nodig zullen zijn en er dus wellicht meer zullen overblijve­n. Zo is bijvoorbee­ld de kans groot dat alle jongens opgevist worden. De Notenkrake­r loopt van 27 tot en met 30 december in Vorst Nationaal. De productie verhuist daarna wellicht naar het buitenland, zoals ook met Peter Pan al gebeurde. Dat zou dan telkens in samenwerki­ng met een lokale balletscho­ol gebeuren, zoals nu in ons land. PATRICK POPPE

Info en tickets: www.musichall.be

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De leerlingen van Prins Dries geven het beste van zichzelf. “Ik vond ze schitteren­d”, klonk het bij de regisseur.
FOTO PATRICK DE ROO De leerlingen van Prins Dries geven het beste van zichzelf. “Ik vond ze schitteren­d”, klonk het bij de regisseur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium