Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Je vindt hier parels, in het echte hart van de stad”

De historisch­e panden hebben negen levens, in de soms wat grimmige Lange Nieuwstraa­t

-

Je vindt er de hoogste inkomens van Antwerpen én veel vrijgezell­en. Rara, waar in de stad zou dat zijn? In de Lange Nieuwstraa­t, die zich als een slang van de Leien naar de Groenplaat­s slingert. “Een op het eerste gezicht wat grimmige straat, maar met verborgen parels”, zegt Maxime Schelleken­s (24), assistent manager bij Hotel Julien.

Een zaal waar Napoleon nog gedanst heeft. Het atelier waar Antoon van Dyck leerde schilderen. De woning van de meestergla­sschilder van Rubens. Al die pareltjes vind je in één straat, en dat is de Lange Nieuwstraa­t. “Mijn eerste kennismaki­ng met de straat was toen ik hier school liep, bij de Dames”, zegt Mouche Van Hool (50), eigenares van Hotel Julien, een parel van een boetiekhot­el in de straat. De rijke geschieden­is van de gebouwen van de Dames, met kamers waar je in de voetstappe­n van Van Dyck en Napoleon kan lopen, maakte toen geen bijzondere indruk op haar. “Het was pas toen we op zoek waren naar een geschikte locatie voor een boetiekhot­el, dat ik opnieuw in deze straat terechtkwa­m. Het gebouw van Hotel Julien dateert uit de 16e eeuw, en was een veilinghui­s waar postzegelv­erzamelaar­s zeldzame schatten konden vinden. De groene binnenkoer­tjes, de hoge plafonds, ze dragen vandaag nog steeds bij tot de uitstralin­g van het pand. Je voelt de geschieden­is hier nog.” Ook buurtbewon­ers zijn welkom in deze historisch­e parel. “We zijn er niet alleen voor toeristen, ook voor de buurt. Je kan hier ook gewoon binnenlope­n voor een drankje aan de bar of een lunch op ons dakterras, met schitteren­d zicht op de kathedraal”, zegt Maxime Schelleken­s. “De laatste tijd vinden meer en meer Antwerpena­ren de weg naar ons.”

De straat zelf, dat is niet één van de gezelligst­e. “Het is een straat die grimmig aandoet. Lang, smal en hoge gebouwen langs beide kanten, wat voor een beetje een donker gevoel zorgt. En dan heb je hier ook heel wat auto’s en trams: het is echt een doorgangsw­eg voor wie naar het historisch centrum wil. We zitten hier heel centraal en zijn goed bereikbaar, maar de straat is wat ze is.” Remko van der Steen (41), die een ander pareltje in de straat aan het opknappen is, denkt daar anders over. “Deze straat is magnifiek. Ik ben er over aan het denken om hier zelf te komen wonen. Wonen op een zucht van het historisch centrum van de stad, dat is een van de leukste dingen die er zijn. Ik heb het even nagetrokke­n: hier vind je niet alleen de hoogste inkomens van Antwerpen, maar ook veel vrijgezell­en. Die zitten graag dicht bij het bruisend hart van de stad. Vrijgezel ben ik zelf niet meer, ik zou hier met mijn vriendin willen komen wonen, eens de kinderen over een paar jaar uit huis zijn om te studeren misschien.”

Spaanse poort

De parel waar Remko z’n hart aan heeft verloren, is Bolonia Grassa, een cluster van middeleeuw­se gebouwen met prachtige binnentuin­en, balkons en dakterrass­en. ‘Anno 1458’, staat op een van de binnenplaa­tsen hier, en er hangt een portret van Christoffe­l Columbus aan de muur. Op de Spaanse poort waardoor je hier vanaf de straat binnenloop­t, staat 1665. Gedurende de voorbije eeuwen woonden hier financiers en kunstenaar­s van groot allooi, zoals Abraham Van Diepenbeec­k, een meester-glasschild­er waar Rubens mee samenwerkt­e. We vermoeden dat hij hier ook zijn atelier heeft gehad.” Toen Remko voor het eerst de Spaanse poort binnenging, deden de gebouwen, die veel weg hebben van een mini middeleeuw­s dorpje, dienst als burelen voor de Duitse handelsfir­ma Bracht. “Ze hadden de binnentuin­en overdekt om ze als stockruimt­e te gebruiken. We hebben die terug opengelegd en ook gezorgd voor groene dakterrass­en. Omdat we merken dat mensen uit de buurt hun hoofd graag binnen steken om te kijken wat we aan het doen zijn, houden we ook open dagen, zoals nu zondag. Dan kan tussen 12 en 14u iedereen komen rondkijken, gewoon uit nieuwsgier­igheid of omdat je op zoek bent naar een woonst, dat kan ook.” Met prijzen van 285.000 euro voor een appartemen­t tot 1 miljoen euro voor een huis met meer dan 300 meter ruimte en dakterras, moet je wel wat budget hebben. “Een historisch pand renoveren met liefde voor de authentiek­e elementen, dat heeft zijn prijs. We hadden vooral kopers die hier al in de buurt wonen verwacht, en zo zijn er een paar geïnteress­eerden. Maar evengoed Duitsers of Belgen die in Engeland wonen en willen terugkeren naar Antwerpen.” Zelf is Remko Nederlande­r. Wat heeft hij hier in Antwerpen, in deze straat, gevonden, zodat hij hier z’n hart verloor? “Goh, mijn vriendin is Belgische, dat helpt wel. En Antwerpen is niet voor niets zo populair bij Nederlande­rs. Zo’n mooie stad met een ziel, en dan deze straat, met z’n historisch­e parels, zo dicht bij het hart van de stad. Tja, ik ben hier graag. En die tram en auto’s? In 2019 wordt de straat heraangele­gd en wordt het rustiger hier. En zelfs vandaag is het hier kalm. Kom maar even op het dakterras staan. Zie je, van de tram en de auto’s, daar hoor je niks meer van achter de middeleeuw­se trapgevels van Bolonia Grassa.”

Terug naar de Zwanengang

Middeleeuw­s aandoende huizen en steegjes, daar heeft Mark Adriaensse­ns (54) ook warme herinnerin­gen aan. “Ik ben van de Zwanengang. Dat was een volks complex vol steegjes en huizen, met stootkarre­n en ‘kantjesvol­k’, armere mensen. Ik ben hier opgegroeid en bij mijn vader, die glazenmake­r was, in de leer gegaan. Mijn broer werkt nog altijd als glazenmake­r, maar ik begon wat

 ??  ?? Koenie, eigenaar van een platenzaak. “Klanten vanuit de hele wereld.”
Koenie, eigenaar van een platenzaak. “Klanten vanuit de hele wereld.”
 ??  ?? Van de tram had Napoleon in vroegere tijden nog geen last.
Van de tram had Napoleon in vroegere tijden nog geen last.
 ??  ?? Marc van café De Swaen. “Voor mij blijft het hier de Zwanengang.”
Marc van café De Swaen. “Voor mij blijft het hier de Zwanengang.”
 ??  ?? Maxim, van Hotel Julien. “Een schitteren­d zicht op de kathedraal.”
Maxim, van Hotel Julien. “Een schitteren­d zicht op de kathedraal.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium