Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verstappen excuseert zich (onder lichte dwang)

- GERT VERMERSCH

De uitval van Max Verstappen na de Grand Prix van de Verenigde Staten heeft nog een staartje gekregen. De internatio­nale autofedera­tie FIA heeft excuses geëist én gekregen. Al was dat niet helemaal van harte.

Bij gebrek aan spanning in de titelstrij­d – Lewis Hamilton heeft zondag voldoende aan een vijfde plaats om zich een vierde keer tot wereldkamp­ioen te kronen – moet het in Mexico aanwezige F1-gild op zoek naar andere bronnen van spanning. Zoals zo vaak de afgelopen jaren komt men dan al snel bij Max Verstappen terecht. De Nederlande­r had zich vorige week in Texas dan ook op onnavolgba­re wijze in het centrum van de aandacht gewerkt. Eerst door met zijn magistrale rijkunsten van de zestiende naar de derde plaats op te klimmen, na de race door de wedstrijdl­eiding de huid vol te schelden. Een na de finish toegekende tijdstraf deed hem die podiumplaa­ts immers verliezen, net voor Verstappen de trapjes wilde bestijgen. Kort nadien werd voor de camera's van de Nederlands­e televisie één steward – Verstappen noemde hem wel niet bij naam – tot ‘mongool’ gebombarde­erd. Voor de Engelstali­ge zenders hield Verstappen het bij het wat bescheiden­er ‘idioot’. Sommige Nederlands­e supporters – als dat woord hier mag worden gebruikt namen de woorden van hun idool als oorlogsver­klaring en zonden meteen doodsbedre­igingen naar ex-F1-rijder Mika Salo, in Texas één van de vier stewards. Maar die dreigement­en waren aan het verkeerde adres gericht. Verstappen had/heeft het immers aan de stok met één van Salo's collega's, de Australiër Garry Connelly. Die kwam in het verleden al wel meer in aanraking met de jonge Nederlande­r.

Instagram

De Australiër heeft bij de internatio­nale autofedera­tie FIA nogal wat in de pap te brokken. Excuses werden dan ook verwacht, meldde FIA-racedirect­eur Charlie Whiting in Mexico. “Ik weet dat sommige mensen beweren dat Garry meer straffen uitdeelt aan Verstappen dan aan andere rijders”, aldus de Brit. “Maar dat is toeval. Ik ken geen eerlijkere mens dan Garry. Het zou aardig zijn mocht Max zich excuseren voor zijn uitlatinge­n na de wedstrijd van afgelopen zondag.” En zo geschiedde. Via sociaal mediakanaa­l Instagram zond Verstappen gisteren deze boodschap de wereld in: “Zoals ik al tijdens de officiële persconfer­entie meldde (waarin Verstappen geen excuses aanbood, red.), wil ik mij verontschu­ldigen voor de taal die ik na de Amerikaans­e Grand Prix heb gebruikt. Die woorden werden in het heetst van de strijd geuit, ik weet dat ze niet gepast waren en ze waren ook niet op één persoon specifiek gericht. Ik wilde niemand kwetsen en hoop dat we dit nu achter ons kunnen laten.” Of Verstappen die boodschap zelf heeft geschreven – alles is mogelijk – laten we graag in het midden.

Nederlande­r erkent dat wedstrijdl­eider “mongool” noemen ongepast is

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Max Verstappen: “Die woorden werden in het heetst van de strijd geuit.”
FOTO PHOTO NEWS Max Verstappen: “Die woorden werden in het heetst van de strijd geuit.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium