Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“D’Onofrio is een kenner die het geld juist besteedt”

Zeventien jaar na Antwerpse gloriejare­n kijkt Regi Van Acker met Deinze Berchemcoa­ch Geert Emmerechts opnieuw in de ogen

- KRISTOF SOMERS

Berchem krijgt zondag het bezoek van Deinze. Meteen ook een duel tussen twee Antwerpcor­yfeeën. Geert Emmerechts en Regi Van Acker zorgden er zeventien jaar geleden respectiev­elijk als aanvoerder en coach voor dat de Great Old zich weer tot de elite van het Belgische voetbal mocht rekenen. Herkenbaar? Een gesprek over het Antwerp van vroeger en nu, de complexite­it van het voetbal en... een pijnlijk afscheid.

“Vijf wedstrijde­n voor het einde waren we dat seizoen al kampioen”, glundert Emmerechts als we op enkele tientallen meters van het Bosuilstad­ion zijn gekomen. “En de rest van die matchen zijn we gewoon blijven winnen, hoewel we de hele week doorvierde­n. Maar de ontnuchter­ing kwam al snel, toen ik na een huldiging in de Stadsfeest­zaal bij Wauters moest komen. Uit het voorstel dat mij toen werd gedaan, bleek weinig respect. Daar hebben jullie mij echt ne kl**t afgetrokke­n”, werpt hij zijn vroegere coach voor de voeten.

“Ach, er is toen iets te veel rond de pot gedraaid”, zegt Van Acker daarover. “Manchester United zou ons enkele goedkope krachten uitlenen, terwijl de betere contracten mochten vertrekken.” Emmerechts: “Ik had er toen zo graag nog een jaartje bijgedaan. Heel jammer, want het viel mij zwaar om de club te verlaten.”

Is Antwerp nu nog altijd de club van jullie hart? Emmerechts: “Voor mij zeker wel, ja. Ik ben er twaalf seizoenen geweest en heb dus als speler bijna niets anders gekend. Zelfs mijn vrouw, met wie ik volgend jaar 25 jaar getrouwd zal zijn, leerde ik hier in Deurne kennen.”

Van Acker: “Ook bij mij blijft die link heel sterk. Mijn zoon woont nog in Antwerpen en is supporter gebleven. En als er iets gebeurt op de Bosuil, word ik nog geregeld gebeld.”

Daaraan ook dit seizoen geen gebrek. Verbaast het jullie dat het momenteel zo goed loopt bij de Great Old? Emmerechts: “Hoe ze er nu voor staan, dat lag in elk geval niet meer binnen mijn verwachtin­gen. De laatste jaren liep het telkens wel ergens mis. Maar kijk, sinds Wim (De Decker, red.) heeft overgenome­n, gaat het in stijgende lijn en het blijft zo duren. Ook de nieuwe coach (Laszlo Bölöni, red.) en de spelers verrichten goed werk. Door hun manier van spelen hebben ze ook de supporters achter zich, dat is een grote troef.”

Van Acker: “Veel heeft natuurlijk te maken met het sportieve beleid. Laat mij toe om te zeggen dat er de vorige jaren ook genoeg werd ingekocht, maar niet altijd even verstandig. D’Onofrio is een kenner die het geld dat er al was goed weet te gebruiken.” Emmerechts: “Alles valt ook gewoon in zijn plooi, hé. Zonder de nieuwkomer­s Van Britsom, Leleu en Goots spelen wij in 2000 misschien ook geen kampioen, hoor.” Van Acker: “Ik herinner me in de voorbereid­ing op dat seizoen die winst in de Beker van Vlaanderen. Dat was een driehoekst­oernooi, waarin we het Gent van Trond Sollied op een gelijkspel houden en van Gerets en zijn PSV met 2-0 winnen. Als tweedeklas­ser, hé!” Emmerechts: “Ik kwam er nog bij in 1988, in volle opmars voor Europees voetbal. Tegen Anderlecht, in de periode van Lozano, speelden we voor 30.000 man. En op Beerschot kregen we eens een 5-1 rond onze oren. Maar in zeven seizoenen haalden we wél zes keer Europees voetbal. Dat waren dé gloriejare­n.”

In welke mate is het voetbal sindsdien veranderd? Van Acker: “Geert zal daar beter op kunnen antwoorden. Hij heeft midden in de top gezeten bij Anderlecht.” Emmerechts: “Het is allemaal veel completer geworden, hé. Tactischer vooral.” Van Acker: “En complexer.” Emmerechts: “Atletisch moet je meer top zijn dan tien of twintig jaar geleden. Het loopvermog­en en de snelheid van uitvoering is veel belangrijk­er geworden. Ik las net nog een quote van Geoffry Hairemans waarin hij stelt dat je niet in de ploeg komt bij Bölöni als er niet gelopen wordt. Dat zegt genoeg, toch?” Nemen jullie die filosofie mee als trainer? Van Acker: “Ik ben daarin nogal een romanticus. Geef mij maar balbezit, verticaal spel en individuel­e acties. Je kan natuurlijk eens in blok moeten spelen tegen een topploeg. En een goede organisati­e moet er sowieso zijn. Maar Deinze heeft de ambitie uitgesprok­en om bij de eerste vier te eindigen. Dan kan je je niet wegsteken. Dat is uiteraard anders voor Berchem, dat net een reeks is gestegen.” Emmerechts: “Maar ook wij hebben een goed voetballen­de ploeg hoor. Alleen houdt zo’n spelwijze de nodige risico’s in, merkten we de voorbije weken. Daarom was ik zo gefrustree­rd op Heist, dat negentig procent van de ballen richting Webers gooit om dan met Ventôse en Kabeya te anticipere­n. Opportunis­tisch, maar het is niet ons soort voetbal.” Van Acker: “Ja, daar kan ik mezelf ook druk in maken.”

Wie trekt zondag aan het langste eind? Emmerechts: “(lacht) Wij spelen thuis.” Van Acker: “In elk geval wacht ons geen gemakkelij­ke wedstrijd. Voor mij is het toch telkens speciaal om in Berchem te komen. Mijn twee zonen speelden er in de jeugd. Ik zal dus nog veel bekende gezichten tegenkomen.”

Ploegnieuw­s: Van Dooren is geschorst door een dubbele gele kaart bij de beloften. De Wilde trainde nog niet met de groep en is hoogst onzeker voor zondag.

Kern: Appels, Huntz, Djoum, Vande Velde, De Wilde (?), Van Minnebrugg­en, Nwokoro, Mauro, Absisan, Verstraete­n, Hairemans, Carrez, Zorbo, Maluka Bimbo, Van den Heuvel en Van Kruijssen.

 ?? FOTO GOYVAERTS ?? Berchemcoa­ch Geert Emmerechts (links) en Regi Van Acker, tegenwoord­ig bij Deinze, voor de nieuwe tribune op de Bosuil. Bijna twintig jaar na hun titel met de Great Old staan de twee zondag als trainers voor het eerst tegenover elkaar.
FOTO GOYVAERTS Berchemcoa­ch Geert Emmerechts (links) en Regi Van Acker, tegenwoord­ig bij Deinze, voor de nieuwe tribune op de Bosuil. Bijna twintig jaar na hun titel met de Great Old staan de twee zondag als trainers voor het eerst tegenover elkaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium