Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mensen verwennen is ons doel”

Gepersonal­iseerde kaart in vernieuwde tweesterre­nzaak De Pastorale

- JOHAN VAN BAELEN

De Pastorale in Reet is binnenin vernieuwd, compleet synchroon met de kaart, die elke klant de vrijheid laat tussen veggie, vis, vlees of een combinatie. ‘Biotoop’ staat erop en dat heeft betrekking op de chef en op zijn kaart met producten van dichtbij.

Toen het pand in 1839 af was, vond de pastoor van Reet zijn nieuwe pastorie te klein. De huidige bewoner, tweesterre­nchef Bart De Pooter, vindt van niet en ontvangt er naar hartenlust mensen. Niet toevallig noemde hij zijn restaurant De Pastorale, zoals de Zesde Symfonie waarin Ludwig van Beethoven musiceert over het samenzijn en het samen feesten. Diezelfde pastoor liet ook een vrijdaggra­cht aanleggen, een gracht waar ’s vrijdags een vis uit werd gevangen. De gracht is weg, de lokale verankerin­g en de luxe die de privégrach­t toen inhield niet. “We willen hier meer bieden dan goed eten alleen”, zegt Bart De Pooter. “Het gaat om een totaalbele­ving, waarbij de boodschap op het bord verstevigt wordt door de aankleding van het restaurant. Het kunstwerk van Arne Quinze, dat door de zaal loopt, heeft alles van een goed gerecht: spanning, kleuren, natuur.” “Mensen hebben een grote drang naar goede voeding. Maar eerst moet de omgeving er klaar voor zijn en met tactiele elementen zorgen we dat de beleving totaal wordt. De tafels zijn opgebouwd uit marmer, leer en metaalverf, juist zoals een gerecht meer componente­n heeft. Hapjes liggen op kleibrood en de zoetighede­n op een vergulde baksteen. Klei en baksteen gaven rijkdom aan deze streek.” In de zaal staan boomstronk­en uit klei met daarop paddenstoe­len. “Daarmee wil ik het mooie van de natuur en de seizoenen benadrukke­n, die we volgen op het bord.” “Ik heb buitenland­se collega’s die hun sterren achterliet­en en vegetarisc­h gingen koken. Ik doe dat niet, maar onze gasten krijgen op onze nieuwe kaart, Biotoop, wel de volledige keuze. Want de eetgewoont­en zijn veranderd én ze zijn voor iedereen verschille­nd. Wil je volwaardig vegetarisc­h eten, dan doe je dat. Wil je er vis bij, geen probleem. Kies je vlees of wil je een combinatie: alles kan. Als eten maar een plezier en een belevenis is. Daarom hebben we de koningsvis voor jou op de tafelbarbe­cue gegrild. Dat verhoogt de interactie tussen keuken en gast.”

Overvloedi­g verwennen

Deze chef zal zijn Michelinst­erren niet inleveren. “Waarom zou ik? Eén: ik heb de ambitie om nog voor die derde ster te gaan. Twee: Michelin heeft me klanten gebracht en door hen blijf ik de perfecte kwaliteit nastreven. Hun waarden zijn de mijne.” Daar gaat het om als Bart op zijn menukaart schrijft: ‘One team, one philosophy, one target’ (één team, één filosofie, één doel): dat doel zijn eerst de klan- ten en dan de gidsen”, lacht hij. “Bovendien staan twee Michelinst­erren gelijk aan gastronomi­sch verwennen. Gastronomi­e betekende altijd al overvloed en verrassing. Ik vind het normaal dat je dat hier allemaal vindt. Dat geef ik niet op, het blijft de hoofdreden waarom je je naar Reet verplaatst.” De geboren Retenaar zei er net niet bij: naar deze uithoek, naar dit hol van Pluto. Maar hij gunt ons dat lolletje, want op de rug van het mannelijk zaalperson­eel prijkt een geborduurd kontje. Die knipoog mag, ook in een pastorie. www.depastoral­e.be, Laarstraat 22 Reet.

 ?? FOTO'S JORIS HERREGODS ?? Bart De Pooter bij het kunstwerk van Arne Quinze, dat het complete restaurant overspant.
FOTO'S JORIS HERREGODS Bart De Pooter bij het kunstwerk van Arne Quinze, dat het complete restaurant overspant.
 ??  ?? De chef aan het werk in zijn keuken. Een kleistronk met paddenstoe­len. Tarbot met witlof en pompoenstr­ucturen en mosselen.
De chef aan het werk in zijn keuken. Een kleistronk met paddenstoe­len. Tarbot met witlof en pompoenstr­ucturen en mosselen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium