Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ooit werden we collectief van moord verdacht na een duik”

Zwemclub viert 40-jarig bestaan en heeft zelfs BV’s onder leden

-

Gisteren vierden de Deurnese IJsberen hun 40jarig jubileum in CC Deurne. Sinds 1977 kunnen de leden elke week gaan koudwaterz­wemmen in Boekenberg. Voormalig huisarts Willy Peeters (86) weet er alles van. Hij was de eerste voorzitter en neemt al 46 jaar regelmatig een (heel) frisse duik. Een onvervalst­e

grijsbeer dus.

De eerste Antwerpse IJsberen werden al in 1922 opgericht en hadden tot 1968 het openluchtz­wembad aan het Zuidstatio­n als thuisbasis. Na de nodige perikelen en een kort bestaan als Walrussen, vonden ze een nieuwe plek in Boekenberg. De Deurnese IJsberen waren een feit. Er was helaas een probleem: niemand van het toenmalige bestuur kwam uit Deurne. “Maar ik woonde er wel en daarom hebben ze me gevraagd”, vertelt Willy. De IJsberen zitten nog steeds in Boekenberg, al werd het zwembad in 2007 omgevormd tot een ecologisch­e, zelfreinig­ende en chloorvrij­e zwemvijver. “Waarom ik lid werd? Je kan er niet alleen zwemmen, maar ook voetballen, joggen, volleyball­en… Zo was ik tenminste in beweging en we sloten altijd af met een duik in het water.”

Moord aan het Galgenweel

Ook het sociaal contact is belangrijk. “Zo is er een madammeke dat in ’t Stad woont. Ze is halfblind, ergens in de 90 en zwemt allang niet meer. Maar ze komt nog elke zondag naar Deurne. Ons ledenbesta­nd is heel uiteenlope­nd: van vrachtwage­nchauffeur­s tot ondernemer­s. Jong en oud, man en vrouw. We zijn ook geen club voor gepensione­erden meer. Iedereen die in de winter wil zwemmen is welkom. We hebben honderden leden en gebruiken altijd elkaars voornaam of bijnaam: Pol De Pompier, Nick Den Duvel, die voor brouwerij Moortgat werkt, enzovoort. Hun achtername­n ken zelfs ik niet.” Tot dusver zijn er zelden incieind denten geweest. Al werden de leden ooit wel collectief verdacht in een moordzaak. “Toen ik pas voorzitter was, werd Boekenberg tijdelijk gesloten en gingen we zwemmen in het Galgenweel. Er werd daar een vrouw vermoord en alle leden moesten hun vingerafdr­ukken laten nemen bij de politie. Inclusief mijn zoon Bart, die toen vijf jaar was. De lijst moest worden afgewerkt. Het bleek uiteindeli­jk een gevangene op probatie te zijn.” De club heeft ook altijd beroemdhed­en in de rangen geteld. Zo was politicus Marcel Colla – toen nog schepen in Deurne – jaren 70 erevoorzit­ter. Ook anno 2017 zijn er verschille­nde BV’s lid van de Deurnese IJsberen, zoals Warre Borgmans, die gisteren ook op de planken stond in CC Deurne en actief is in hun culturele werking, en Thuis-acteur Pol Goossens. Bart De Wever (N-VA) tekent dan weer steeds present voor hun jaarlijkse nieuwjaars­duik. Alhoewel, duiken? “Sommigen springen er direct in, maar ik ga toch liever via het hellend vlak in het water. Ik hou het ook meestal vrij kort, maar er zijn mensen die baantjes trekken alsof het niets is. Maar je moet dus niet denken dat ijsberen stevige venten met veel isolatie moeten zijn. Iedereen kan het doen, als je jezelf maar eerst opwarmt. En achteraf voel je jezelf top of the bill. Als je de hele nacht op een bal hebt gezeten, dan is een frisse duik ’s ochtends de beste remedie.” MISCHA BLUDTS

 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO, RR ?? Willy Peeters, voormalig voorzitter van de Deurnese IJsberen. “Sociaal contact is heel belangrijk. Zo is er een oud vrouwtje, ze is in de 90, en toch komt ze nog elke zondag naar Deurne.”
FOTO'S PATRICK DE ROO, RR Willy Peeters, voormalig voorzitter van de Deurnese IJsberen. “Sociaal contact is heel belangrijk. Zo is er een oud vrouwtje, ze is in de 90, en toch komt ze nog elke zondag naar Deurne.”
 ??  ?? Rechts: De IJsberen in actie, ergens in de jaren 60.
Rechts: De IJsberen in actie, ergens in de jaren 60.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium