Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Catalaans conflict is ook mediaoorlo­g

- KOEN GREVEN

Spanje dreigt ook bij de publieke regiozende­rs in Catalonië in te grijpen. De strijd om de beeldvormi­ng laait hoog op.

Vicent Sanchis Llacer gaat meteen in de tegenaanva­l als een journalist van tvzender La Sexta hem op de man af vraagt of hij een independen­tista is. “Ik zal u antwoord geven. Maar waarom is het van belang om mij nu opeens deze vraag te stellen? Het gaat er toch om dat ik zo goed mogelijk mijn werk doe? Daarbij is mijn persoonlij­ke voorkeur toch niet van belang? Dat is me nog nooit gevraagd door wie dan ook die mij controleer­t. Als u het echt wilt weten: ja, ik ben independen­tista”, stelt de directeur van TV3 op La Sexta. De Spaanse en Catalaanse media mengen zich vol in de strijd tussen de Spaanse regering en de separatist­en. Beide kampen beschuldig­en elkaar ervan via de journalist­iek een propaganda­oorlog te voeren. Bij talkshows preken gasten vooral voor eigen parochie, journaals berichten eenzijdig. Soms wordt nieuws uitvergroo­t of juist verzwegen. De Spaanse premier Mariano Rajoy dreigt de Catalaanse publieke omroepen TV3 en Catalunya Radio zelfs onder curatele te plaatsen om ‘een evenwichti­ge verspreidi­ng’ van het nieuws af te dwingen. Dat zou betekenen dat de Catalaanse televisieb­aas Sanchis Llacer zou moeten plaatsmake­n voor een stroman van Madrid. “Het verbaast me niet dat dit wordt voorgestel­d. Dat zou een zeer ernstige maatregel zijn waarbij de vrijheid van meningsuit­ing in het geding komt”, zegt Sanchis Llacer in zijn kantoor in San Joan Despi. In San Joan Despi, even buiten Barcelona, huist sinds begin jaren 80 de Catalaanse omroep. Op het mediapark staat op doeken talloze malen het woord ‘democratie’ geschreven. De bijdrage van de regioreger­ing bedroeg in 2016 ruim 230 miljoen euro. Zo’n 2.300 werknemers verzorgen de dagelijkse programmer­ing, waarvan circa 60% uit nieuws en actualitei­ten bestaat. Alle uitzending­en zijn in het Catalaans. “Logisch”, vindt Sanchis Llacer, want TV3 is volgens hem “een onderdeel van de Catalaanse cultuur geworden, net zoals de BBC dat in Groot-Brittannië is”. Sanchis Llacer deed in de voorbije dagen zijn verhaal aan talloze buitenland­se media. “Ongeveer 25% van de Catalanen volgt het nieuws via ons. Dat zijn er heel veel. Maar dat betekent dat de overgrote meerderhei­d andere bronnen gebruikt. Voor ons een bewijs dat de pers in Catalonië redelijk pluriform is”, beweert hij.

Circus van de haat

Toch krijgt TV3 van verschille­nde kanten kritiek omdat de toon van de programma’s te nationalis­tisch zou zijn. Zo kondigden de politicolo­gen Joan Lopez Alegre en Nacho Martin Blanco twee weken geleden in een artikel in de krant El Pais aan niet langer bijdrages te willen leveren aan TV3 en Catalunya Radio. Onder de kop Vaarwel, circus van de haat hekelden ze de werkwijze van deze media. “Onze aanwezighe­id bij talkshows diende slechts als een alibi voor de zogenaamde pluriformi­teit”, schrijven ze. Sanchis Llacer zucht als het voorbeeld wordt aangehaald. “We hebben ongeveer honderdvij­ftig medewerker­s die stelselmat­ig in programma’s optreden. En velen daarvan zijn tegen afscheidin­g van Catalonië. Daarvan zijn er nu twee weggelopen. En dat doen ze uit politieke motieven. We zullen blijven proberen andere geluiden te laten horen, zoals ik me verplicht voel mijn verhaal te doen bij de zenders uit Madrid.” De Spaanse regering en de Catalaanse separatist­en proberen via de media niet alleen hun eigen publiek te bespelen, maar ze doen ook verwoede pogingen de internatio­nale media voor zich te winnen. Het verschil in informatie­voorzienin­g tussen Madrid en Barcelona is enorm.

Interne Spaanse zaak

De benadering vanuit het regeringsp­aleis Moncloa is formeel. Premier Rajoy ziet het vooral als een interne Spaanse zaak. Correspond­enten worden individuee­l bena-

derd om deel te nemen aan briefings waarbij de standpunte­n van de regering off the record in een historisch­e context worden geplaatst. Hoe anders is dat in Catalonië. Ministerpr­esident Carles Puigdemont heeft zelfs een speciale spindoctor voor buitenland­se media, die de correspond­enten via WhatsApp van een constante stroom van informatie voorziet. Hij stuurt de agenda van Puigdemont, vertaalt teksten van speeches in het Engels en het Frans, kondigt manifestat­ies aan, maar verspreidt ook beelden van Spaanse agenten die inslaan op ‘onschuldig­e’ stemmers. Een ding is duidelijk. De grenzen tussen journalist­iek en propaganda zijn bij de strijd om een onafhankel­ijk Catalonië steeds vager geworden.

 ??  ??
 ?? FOTO SAMEUL ARANDA/NYT ?? De redactie van TV3 in Sant Joan Despi. De zender krijgt kritiek omdat de toon van de programma’s te nationalis­tisch zou zijn.
FOTO SAMEUL ARANDA/NYT De redactie van TV3 in Sant Joan Despi. De zender krijgt kritiek omdat de toon van de programma’s te nationalis­tisch zou zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium