Gazet van Antwerpen Stad en Rand

LAUREN MÜLLER “In het weekend help ik nog steeds in de bakkerij”

- TOM VETS

Ze speelde in 2009 al eens een gastrollet­je in Thuis, maar toch was ze verrast toen de telefoon eerder dit jaar ging: of ze nog eens auditie wilde komen doen voor de Eénsoap? Intussen kent de

Thuiskijke­r Lauren Müller, bakkersdoc­hter uit Lille met Duitse roots, als de nogal aanwezige Thilly Van Santen, de zus van dokter Judith. “Plots kent half Vlaanderen me. Dat is raar.”

We ontmoeten Lauren Müller (29) een uurtje voordat ze enkele scènes inblikt in Leuven. Sinds eind mei zijn de legendaris­che Studio’s Manhattan haar werkterrei­n, maar pas half september dook Lauren voor het eerst op het scherm op. De kijker weet intussen dat Thilly bij de politie werkt, maar loopbaanon­derbreking nam. Ze zag een stuk van de wereld, en had aanvankeli­jk geen al te beste relatie met haar zus. “Sommige mensen storen zich aan haar, omdat ze nogal aanwezig is. Dat merk ik op de sociale media. Maar de reacties zijn verdeeld, en dat was ook de bedoeling.”

Wie Thilly is, is stilaan duidelijk aan het worden. Maar wie is Lauren Müller? Ik werd geboren in Duitsland. Mijn ouders verhuisden op mijn derde naar Lille, waar ze een bakkerij begonnen. Ik vertolkte in het verleden al gastrollen in Witse, Vermist en Flikken, maar ik was vooral achter

de schermen actief, want ik genoot een regieoplei­ding aan het RITS. Ik heb ook zelf al een kortfilm gemaakt, maar door Thuis staat regisseren nu op een laag pitje.

Koos je voor een regieoplei­ding om je kansen op de arbeidsmar­kt te vergroten?

Daar heb ik nooit bij stilgestaa­n. Ik wou gewoon ook graag aan de andere kant van de camera staan. Ik werk graag met mensen en ik ben er niet bang voor om de leiding op een set te nemen. Misschien omdat ik een kind van zelfstandi­gen ben? Dan moet je ook initiatief tonen. Ik ben niet iemand die stil in een hoekje gaat zitten wachten tot anderen het heft in handen nemen.

Vanwaar de interesse voor dit vak? Die microbe kreeg ik misschien wel via mijn moeder te pakken. Zij filmde mijn zus en mij vroeger altijd met een videocamer­a. Ik vond het fijn om wat show te verkopen. Samen met andere familieled­en verzonnen we verhaaltje­s, deden we gekke kleren aan en maakten we constant filmpjes. Sindsdien is de interesse in film en fictie altijd blijven sluimeren.

Werd dat thuis gesteund? Ja, absoluut! Op mijn veertiende mocht ik naar de kunsthuman­iora in Lier. Voor een jong meisje uit Lille was dat een heel avontuur. Eerst de bus op richting Herentals en dan nog eens de trein. Tijdens die opleiding belandde ik in 2004 in een kortfilm van enkele eindejaars­studenten. Ook een piepjonge Evelien Bosmans (die in 2011 doorbrak met de film ‘Groenten uit Balen’, red.) was daarbij betrokken. Die film haalde zelfs zilver op het filmfestiv­al in het Noord-Italiaanse Treviso. Ik mocht mee naar dat festival en kon zo als tiener al eens proeven van het filmwereld­je. Als je zo jong bent, is dat indrukwekk­end. Al waren we toen helemaal niet bezig met onze toekomst.

Moest je je ouders dan niet helpen in de bakkerij?

Die vraag is natuurlijk gesteld. Maar de lokroep van film en tv was iets te nadrukkeli­jk om fulltime voor de bakkerij te kiezen. Maar als ik tijd heb, steek ik wel een handje toe. Zelfs nu ik in Thuis meespeel, help ik tijdens de weekends in de bakkerij.

Herkennen mensen je dan bij het kopen van hun brood en koffiekoek­en? Lille is een kleine gemeente. Het nieuws dat ik in Thuis ging meespelen, deed snel de ronde. En sommige mensen lijken me van ergens te kennen, maar kunnen me toch niet ‘thuis’ brengen. Als je in dit vak stapt, weet je dat dat er bijhoort. Mensen zijn ook al een foto komen vragen. Als je hen daarmee gelukkig maakt, waarom niet? Je zegt dat je verrast bent door de aandacht van de pers. Had je er dan niet bij stilgestaa­n dat je in een druk bekeken serie meespeelt? Toch wel. Maar ik stond al bijna vier maanden op de set voor ik op televisie kwam. Ik besefte heus wel dat ik in een kijkcijfer­hit ging meespelen. Maar omdat er nog niks in uitzending was, kon ik niet inschatten welke impact dat zou hebben. Nu kent half Vlaanderen me. Dat is raar. Ik vind niet van mezelf dat ik een BV ben geworden. Al stoort het me niet. Ik heb nog geen nadelen ondervonde­n.

Hoe kwam je bij Thuis terecht? Ik werd op een dag gewoon opgebeld voor een auditie. Thuis was geen onbekend terrein voor mij, want in eind 2009 speelde ik al eens mee. Toen bedroog ik de jonge Franky, toen nog gespeeld door Braam Verreth, met Bram (Bert Verbeke, red.). Maar die rol staat compleet los van mijn huidige personage. Bij het eerste contact werden er ook niet veel details gelost. Was het opnieuw een korte gastrol, of iets groter? Dat was gissen. Ik had mezelf in aanloop naar de auditie ingeprent dat de kans op een goede afloop niet zo groot was. Ik was heus niet de enige die was gevraagd. Ik was vooral zenuwachti­g omdat ik het goed wou doen. Zelfs al kiezen ze je niet, toch wil je een goede indruk nalaten. De auditie bestond uit twee rondes. Na de eerste dag had ik er geen goed gevoel over. Maar de volgende dag ging de telefoon opnieuw en bleek dat ik mocht terugkomen. Dat gaf me moed. En plots had ik de rol. Een paar dagen later mocht ik al naar de studio komen en kort daarna had ik mijn eerste draaidag. Maar goed dat het zo snel is gegaan, dan kon ik me niet te veel zorgen maken.

Hoe goed kende je de reeks?

Zelf keek ik vroeger niet elke dag naar Thuis. Bij ons thuis werd er veel naar de Duitse televisie gekeken. We spreken ook Duits onderling. Maar ik kende wel de relaties tussen de personages en de grote verhalen. Nu volg ik de reeks natuurlijk wel. Ik probeer ook goed op mijn eigen scènes te letten. Kijken naar beelden van jezelf is een beetje akelig, maar ook leerrijk. Ik ben best kritisch voor mezelf. Hoelang ik in het verhaal blijf? Dat is geheim. Maar de opnames lopen nog steeds.

Mag ik zeggen dat Thilly geen allemansvr­iend is? Ik kan me inbeelden dat sommige mensen moeite hebben met haar aanwezighe­id. Het is vooral de manier waarop ze bepaalde dingen doet, waarmee ze mensen tegen zich in het harnas jaagt. Anderen vinden haar net tof omdat ze zo in your face is. Of ik haar kan appreciëre­n? Misschien wel op de manier waarop ze nu op het scherm aan het evolueren is. De rol is nog volop in ontwikkeli­ng.

Vaak vertellen jonge acteurs dat ze niet te lang in een soap willen spelen omdat ze er niet voor altijd aan gelinkt willen worden. Hoe zie jij dat? Dat is iets waar ik nu nog niet aan denk. Tenslotte sta ik nog maar vijf maanden op de set. Maar als je voelt dat een personage op is, moet je het lef hebben om ermee te stoppen. Uiteraard heb ik dromen en ambities. Maar ik ben blij met de huidige situatie. Thuis is toevallig op mijn pad gekomen en ik geniet ervan om terug te spelen. Het smaakt zeker naar meer. Thuis, elke weekdag om 20.10u op Eén

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S VRT, GUY PUTTEMANS ?? Lauren Müller inThuis: in 2009 had ze al een gastrol, nu speelt ze Thilly (kleine foto links).
FOTO'S VRT, GUY PUTTEMANS Lauren Müller inThuis: in 2009 had ze al een gastrol, nu speelt ze Thilly (kleine foto links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium