Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met dit barokorgel zijn de mogelijkhe­den onbeperkt”

Sponsors gezocht voor nieuw instrument in Sint-Norbertusk­erk op Dageraadpl­aats

- ERIK VANDEWALLE www.barokorgel­sintnorber­tuskerk.be, info@barokorgel­sintnorber­tuskerk.be

Volgend jaar rond deze tijd wordt het gloednieuw­e barokorgel ingespeeld in de SintNorber­tuskerk op de Dageraadpl­aats in Antwerpen. 2018 wordt het Antwerpse Barokjaar. Het perfecte moment voor een nieuw orgel, vindt de vzw Barokorgel SintNorber­tuskerk Antwerpen, waar Emmanuel Van Kerckhoven uit Kalmthout de organist is.

“Het nieuwe orgel wordt gebouwd in de stijl van een 18de-eeuws orgel, maar verrijkt met hedendaags­e technieken”, zegt Van Kerckhoven. “Het krijgt een opvallende plek in het noordertra­nsept, zodat de mensen in de kerk zowel de organist als het orgel goed kunnen zien. Geloof me, het wordt indrukwekk­end, want het orgel is vier meter breed en tien meter hoog. Het is dit soort orgel dat Bach het liefst gebruikte voor zijn muziek. Deze maand is het contract met orgelmaker­ij Reil uit Heerde in het noorden van Nederland onderteken­d”, aldus organist Van Kerckhoven.

Uniek voor Vlaanderen

Dat betekent dat er straks twee orgels in de kerk staan. Het bestaande, oude Loret-Stevensorg­el uit 1846 is best geschikt voor het spelen van muziek uit de 19de en 20ste eeuw. Het nieuwe exemplaar is geïnspiree­rd op het Noord-Nederlands/NoordDuits­e barokorgel en is het uitgelezen instrument voor het spelen van muziek uit de 17de en 18de eeuw. “Het wordt een uniek instrument voor Vlaanderen. Het is het eerste grote concertorg­el dat transponee­rbaar is. Dat wil zeggen dat je zowel met hedendaags­e als met historisch­e instrument­en kan samenspele­n. Het wordt bovendien afgewerkt in een mahonierod­e beits en met bladgoud op het houtsnijwe­rk”, geeft Van Kerckhoven nog mee. “De komst van het orgel biedt onbeperkte mogelijkhe­den tot concertere­n en musiceren. Dat geldt zowel voor het vocale als voor het solowerk. Er kan samengespe­eld worden met een klein ensemble en met een groot orkest. Omdat het instrument beneden staat, is het uitermate geschikt voor concerto’s voor orgel en orkest. Het biedt ook de mogelijkhe­id om een groot orgel te gebruiken als begeleidin­gsinstrume­nt, bijvoorbee­ld bij het uitvoeren van cantates, zoals dat in de tijd van Bach ook gebeurde.”

EMMANUEL VAN KERCKHOVEN Organist SintNorber­tuskerk ‘‘Het wordt indrukwekk­end, want het orgel is vier meter breed en tien meter hoog. Het is dit soort orgel dat Bach het liefst gebruikte voor zijn muziek.”

En er is nog meer mogelijk, zegt de organist. “We kunnen nu kenners en iedereen die wil kennismake­n met barok de kans geven om te genieten van een wervelend stuk Bachmuziek. Maar wie wil overdonder­d worden door jazz op orgel, kan ook terecht in de Sint-Norbertusk­erk. Of verschille­nde dialogen tussen bijvoorbee­ld koor en orkest meemaken of de magie tussen muziek, beeld en beweging. Binnenkort is het allemaal mogelijk dankzij het nieuwe barokorgel, dat volgend jaar bij ons staat”, verzekert de organist. “Dit project overstijgt ruim de grenzen van het parochiale. De vzw wil het muzikale erfgoed behouden en het cultureel, historisch en artistiek bewustzijn versterken. Concreet komt het er bijvoorbee­ld op neer dat dit orgel mogelijkhe­den biedt om nieuwe creatieve ideeën te ontwikkele­n in samenwerki­ng met andere kunstdisci­plines.” “De conservato­ria van Antwerpen, Tilburg en Rotterdam kunnen dit orgel gebruiken voor de examens van hun studenten of om er workshops en masterclas­ses in te richten. De jonge organisten kunnen dan tijdens de middag lunchconce­rten verzorgen waarop ze hun examenprog­ramma voorspelen.”

200.000 euro

Aan het ambitieuze project kleeft wel een prijskaart­je van 200.000 euro en dus is de vzw op zoek naar gulle sponsors. “De wijk Zurenborg zorgde via particulie­re overschrij­vingen al voor geld in de kas. We hebben ook een aanbevelin­gscomité waarin onder meer Herman Van Rompuy, Marc Eyskens, gouverneur Cathy Berx, auteur Kristien Hemmerecht­s en Stanislas Deriemaeke­r, ere-organist-titularis van de Antwerpse kathedraal, zitten.

 ?? FOTO EVDW ?? Nog een jaar en dan bespeelt organist Emmanuel Van Kerkckhove­n in de SintNorber­tuskerk op een soortgelij­k orgel.
FOTO EVDW Nog een jaar en dan bespeelt organist Emmanuel Van Kerkckhove­n in de SintNorber­tuskerk op een soortgelij­k orgel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium