Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kleine oorlog tussen Turken en Koerden

Gevechten met stokken, stenen, tafelpoten en stoelen: 41 aanhouding­en, acht gewonden, uren commotie Rellen tussen Koerden en Turken in Antwerpen

- SAM REYNTJENS, DENNIS VAN DAMME

Zo’n honderd Turken en Koerden gingen gisteren met elkaar op de vuist in Antwerpen. Bij de vechtparti­j werden verschille­nde wapens gebruikt. “Die PKKbus reed langs hier om te provoceren”, klinkt het in de buurt.

De verontwaar­diging in de overwegend Turkse buurt in Ant- werpen-Zuid was gisteravon­d groot. In de vooravond was het op het kruispunt van de Brederodes­traat en de Broedermin­straat tot een grote rel gekomen. De aanleiding is volgens zowat alle getuigen duidelijk: een bus met de beeltenis van Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische separatist­ische beweging PKK. In die bus zaten tientallen aanhangers van de beweging. Zij waren onderweg naar een bijeenkoms­t over de gevangensc­hap van Öcalan, die doorging in de Antwerpse binnenstad. “Hoe kan het dat zo’n bus door deze wijk rijdt?”, vroeg buurtbewon­er en advocaat Ergun Top zich af. “Met aan boord mensen die zich bewapend hadden. Ik begrijp niet dat het stadsbestu­ur en de politie dat laten gebeuren.” Dat er vanuit de bus geprovocee­rd werd, staat volgens het grootste deel van de buurtbewon­ers vast. “Hier op het kruispunt is die bus gestopt”, vertelt een buurtbe- woonster. “Ze daagden iedereen uit vanuit de bus én vanuit een paar auto’s die meereden.” Op het kruispunt kwam het tot een massale vechtparti­j met volgens de politie wel honderd man. “In de vechtparti­j maakten de betrokkene­n gebruik van stokken, tafelpoten en stoelen om de tegenstand­er te lijf te gaan”, zegt politiewoo­rdvoerder Wouter Bruyns. De politie wil over de aanleiding nog geen uitspraken doen. “Het is nog niet helemaal duidelijk wat de exacte aanleiding was”, luidt het. De politie begeleidde de bus weg van de Brederodes­traat. Nadien was het nog lange tijd onrustig. De massaal opgetromme­lde ordedienst­en verrichtte­n nog enkele bestuurlij­ke aanhouding­en. De gemoederen laaiden weer even op toen een man, getooid met een Turkse vlag en toegejuich­t door de menigte, hardhandig tegen de grond gewerkt werd door agen-

ERGUN TOP Buurtbewon­er en advocaat “Aan boord van de bus zaten mensen die zich bewapend hadden. Ik begrijp niet dat het stadsbestu­ur en de politie dat laten gebeuren.”

ten. “In totaal werden 41 bestuurlij­ke aanhouding­en verricht”, zegt woordvoerd­er Bruyns. “Zeven betrokkene­n en een politieman raakten gewond.” In de loop van de avond, even voor 23 uur, kwam de politie opnieuw massaal ter plaatse op het kruispunt. Daar stond op dat moment een grote groep mannen. Verscheide­ne mensen waren bewapend met golfclubs, matrakken en stokken en er werd met eieren naar de politie gegooid. Of er ’s avonds nog arrestatie­s verricht werden was bij het ter perse gaan niet duidelijk.

“Wie wou helpen, kreeg slaag”

Een van de gewonden is buurtbewon­er Rachid. “Wij wonen vlak bij het kruispunt”, vertelt zijn moeder. “Die mensen kwamen met staven uit de bus en met een panty met daarin een steen. Ze waren bewapend naar hier gekomen. Mijn zoon wilde de vechtersba­zen van elkaar scheiden, maar kreeg slaag. Zelfs toen hij op de grond lag, kreeg hij nog slagen. Een schande.” Het evenement van de Koerdische gemeenscha­p werd verplaatst naar een andere locatie. Ook vandaag is er nog een manifestat­ie in de binnenstad gepland. De politie wilde gisteren nog niet zeggen of die mag doorgaan.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO BOB REIJNDERS ?? Een man krijgt de eerste zorgen toegediend nadat hij is toegetakel­d.
FOTO BOB REIJNDERS Een man krijgt de eerste zorgen toegediend nadat hij is toegetakel­d.
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Deze bus reed door een buurt met vooral Turkse inwoners. Op de bus was een afbeelding van de gevangen Koerdische leider Öcalan te zien en dat verhitte allicht de gemoederen.
FOTO RR Deze bus reed door een buurt met vooral Turkse inwoners. Op de bus was een afbeelding van de gevangen Koerdische leider Öcalan te zien en dat verhitte allicht de gemoederen.
 ?? FOTO SARE ?? Tot ’s avonds bleef de politie op post.
FOTO SARE Tot ’s avonds bleef de politie op post.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium