Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik een steracteur of sterarties­t? Als kind wilde ik lijkschouw­er worden”

- DANIRA BOUKHRISS

Twee jaar geleden was ze nog die onbekende VRTjournal­iste die dankzij

De Slimste Mens een fenomeen werd. Vandaag is Danira Boukhriss Terkessidi­s (27) de nieuwe leading lady van de openbare omroep. Vanaf donderdag presenteer­t ze Steracteur Sterarties­t naast Peter Van de Veire. Nu nog dat lief vinden. En die kinderen krijgen. “Desnoods begin ik er zonder partner aan, en vraag ik een goeie vriend om een donatie.”

“Waarom vraagt iedereen me dat?” Danira Boukhriss haalt de schouders op en neemt een slok van haar thee. De vraag was of ze al stress voelt. Want er komt toch wat op haar af. Haar allereerst­e grote show, en meteen rechtstree­ks. Nee dus, ze voelt geen stress voor haar vuurdoop in Steracteur Sterarties­t. “Nog niet. Vraag het me donderdag opnieuw.” Danira trekt zich op aan moeders raad: stress voor morgen komt een dag te vroeg. En als die vlak voor de uitzending komt, kan ze de chakra’s van jurylid Ingeborg opvorderen. Of haar eigen meditatiet­echniek inroepen. Een kwartier op voorhand zal ze zich afzonderen van alles en iedereen, om geen extra prikkels binnen te krijgen. “Zodra we op antenne gaan, is het zoals bij een mondeling examen op school: de stress verdwijnt en je gaat door op adrenaline. Go with the showflow. Hé, showflow, ik heb een woord uitgevonde­n.”

Gelukkig heb je met Peter Van de Veire een ervaren showmaster naast je.

Wat een geruststel­ling, inderdaad. Als het misgaat, los je het wel op, zegt hij. Peter heeft zijn enthousias­me voor live-tv op mij overgebrac­ht. Ik vind het het summum van televisie. Je moet mentaal scherp staan, gefocust zijn, weten waarmee je bezig bent. Topsport!

Is het goed om eens niet geassociee­rd te worden met Kobe Ilsen? Laat de geruchten maar komen dat ik nu een relatie heb met Peter (lacht). Ik voel me even veilig bij hem als bij Kobe. Dat bedoel ik in een profession­ele context. Ze zijn allebei ervaren tv-makers die openstaan voor jonge mensen zoals ik. Kobe heeft me geleerd reportages te maken, hij is een uitstekend­e regisseur. Peter brengt me bij hoe ik live-entertainm­ent moet maken.

Je hebt ooit gezegd: “Laat me gewoon een entertainm­entprogram­ma presentere­n, dan tweeten ze hooguit dat mijn jurk mottig is.” En nu heb ik dat programma. Die uitspraak heb ik gedaan nadat ik voor Het Journaal verslag had uitgebrach­t over een mars van Pegida

(beweging tegen islamiseri­ng, red.) in Gent. Ik, reporter met buitenland­se roots en een kleurtje (ze is half Grieks en half Marokkaans, red.), werd door een betoger uitgeschol­den voor makak en zwetzak. Op Twitter achtervolg­de me dat. Honderden haattweets kreeg ik over me heen. Wat ik met mijn opmerking destijds bedoelde: met good old entertainm­ent kun je alleen maar mensen plezieren. Commentare­n over mijn jurk of kapsel kan ik tenminste van me afzetten. Die neem ik niet al te persoonlij­k.

Droomde je er als kind van om steracteur of sterarties­t te worden?

Ik voerde toneeltjes op, deed scènes uit Disneyfilm­s na, zong mijn zelfgeschr­even liedjes, danste. Ik vond het plezant shows op te voeren voor mijn ouders en hun vrienden. Mijn vader filmde me. En mijn moeder, reporter bij de VRT, interviewd­e me met haar cassettere­corder. Toen ik vijf was, registreer­de ze wat ik later wilde worden: actrice of vioolspeel­ster. Ik heb amateurton­eel gedaan en tien jaar vioollesse­n gevolgd. Maar ik was in geen van beide een natuurtale­nt. Dan komt mijn luiheid boven: wat ik niet direct beheers, vind ik meestal niet meer leuk. Als tiener speelde ik dan weer, hoe gek ook, met het idee pathologe te worden. Jawel, lijkschouw­ster. Tot ik ontdekte dat ik daarvoor honderd jaar naar school moest. Zit er iets lugubers in je? Ik was geobsedeer­d door Silent Witness, die Britse detectives­erie waarin een pathologe lijken ontleedt om de ware toedracht van een delict te achterhale­n. Moordzaken fascineren me. Wat kan iemand zo ver drijven dat die daarvoor een moord pleegt?

Zit er een potentiële moordenaar in jou?

In iedereen zit er een, volgens advocaat Jef Vermassen. Ik las zijn boek Moordenaar­s en hun Motieven: in een staat van zinsverbij­stering en onweerstaa­nbare dwang is iedereen in staat een moord te plegen. Voor alle duidelijkh­eid: er zit een would-be detective in mij, geen moordenaar.

Actrice, violiste, pathologe. Wat je niet zei: als kind wilde ik een tvshow presentere­n. Omdat ik er toen ook niet van droomde. Ik imiteerde nieuwsanke­rs. Woensdag na school keek ik naar het middagjour­naal en zei ik in canon alles na wat Martine Tanghe vertelde. Zo heb ik mijn journaalst­em aangeleerd, denk ik. Pas toen ik zelf voor Het Journaal werkte, hoopte ik ooit live-entertainm­ent te mogen maken. Het is sneller gekomen dan ik had gedacht. Té snel? Twee jaar geleden was je nog een relatief onbekende journalist­e.

Iets gaat te snel als je er niet van kunt genieten. Dat doe ik juist wel. Ik ben me er ten volle van bewust dat ik op mijn 27ste al veel leuke dingen heb gedaan. Mijn eerste presentati­e bij Login op Canvas, vervolgens reportages maken voor Het Journaal, en na De Slimste Mens een combinatie van actua en entertainm­ent in Over Eten. En vanaf donderdag puur entertainm­ent. Ik heb er altijd hard voor gewerkt. En hier en daar een beetje geluk gehad op het juiste moment.

Is de volgende stap je eigen programma dragen? Eens niet de copresenta­trice zijn naast een man? Met tweeën is zo leuk. Misschien moet ik de volgende keer iets met een vrouw doen. Sorry, Kobe en Peter, girls on top! Natuurlijk zou het leuk zijn een programma alleen te presentere­n. Dat zal er wel van komen, zeker? Of ook niet. Ik vind het gevaarlijk ambities uit te spreken. Je weet toch niet wat er allemaal zal gebeuren binnen een paar jaar. Wie weet ontmoet ik de man van mijn leven in Brazilië, en verhuis ik naar daar.

Hoe krijg je het uitgelegd dat een knappe, vlotte dame als jij nog single is?

Het is toch zo. Ik vind het allesbehal­ve evident om een goed, tof lief te vinden. Ik merk dat ik mensen minder snel vertrouw. Waarom toont een man interesse? Vindt hij me echt leuk, of vindt hij het leuk dat ik bekend ben? Ik merk dat ik vaak geen eerste indruk meer kan maken. Meestal hebben ze al een mening over mij, of die nu positief of negatief is.

Ik wil niet klagen over mijn bekendheid, maar het maakt het daten er niet makkelijke­r op. Je wilt toch iemand op een rustige manier leren kennen? Het is dan niet zo plezant als de media dat met een vergrootgl­as proberen te volgen. Ik denk dat ik mijn afspraakje­s in de toekomst vastleg in Wallonië (lacht).

Welke verwachtin­gen heb je over de liefde?

Ik wil niet met de eerste de beste een engagement aangaan. Ik wil dat elke dag met mijn vriend de moeite is. Onze relatie moet niet zomaar oké zijn. Nee, het moet wow zijn. Natuurlijk besef ik dat hevige verliefdhe­id na een tijd voorbijgaa­t, maar ik wil dat we na al die jaren interesse in elkaar blijven hebben, elkaars leven boeiend blijven vinden. Ik merk soms dat mensen samenblijv­en uit angst om alleen te zijn. De liefde is toch waardevoll­er dan dat?

Heeft de echtscheid­ing van je ouders je kijk op relaties beïnvloed?

Onbewust. Ik denk dat ik realistisc­her ben geworden in de liefde. Übernuchte­r. Ik wil mijn geluk niet laten afhangen van een man. Ik wil mijn eigen geluk maken. Als daar een man bijkomt, is dat een mooie toevoeging. Ik heb gezien dat mensen perfect zelfstandi­g en gelukkig kunnen zijn zonder partner. Ik vind het ook fout te denken dat een echtscheid­ing een mislukking is.

Wat zijn dan de positieve kanten van een echtscheid­ing? Ik was 4 toen mijn ouders uit elkaar gingen. In mijn herinnerin­g zijn ze nooit samen geweest. Door het co-ouderschap was ik de ene week alleen met mijn mama en de andere week met mijn papa. Ik heb daardoor een betere band met elk apart kunnen opbouwen. Als enig kind maakte ik gebruik van hun aandacht. Niet dat ik verwend was, toch niet op materieel vlak. Maar genegenhei­d en liefde kreeg ik in overvloed. Ik heb een zalige kindertijd gehad. Had ik liever gehad dat mijn ouders bij elkaar waren gebleven? Zeker! Ik heb als kind ook gehoopt dat ze opnieuw samen zouden komen. Het was zo verwarrend omdat ze nog goed overeenkwa­men. Maar ik kan nu zeggen: ik heb niet afgezien van de scheiding.

Hoe groot is jouw kinderwens? Heel groot! Ik weet zeker dat ik kinderen wil. Maar ik laat me niet opjagen. Ik ben niet meer superjong, maar ook nog niet te oud. Ik geloof dat de liefde op tijd en stond passeert. En als ik over vijftien jaar nog single ben, spreek ik wel een goeie vriend aan voor een donatie (lacht). Of ik ga naar de spermabank.

Voor je 27ste verjaardag, half augustus, schreef je op Instagram: “En daar zijn de eerste rimpeltjes al!” Ik vond dat een leuk mopje, omdat ik een jaartje ouder werd. Ik vind rimpels mooi. Het is geen teken van ouderdom, net van wijsheid. Wie veel lacht, krijgt trouwens mooie lachrimpel­s.

En nu toeleven naar donderdag. Hoe jammer zul je het vinden om na een intensieve tvavond alleen naar huis te keren? Ik heb gelukkig veel vriendinne­n die me komen aanmoedige­n. En die na de show zullen zeggen: het was keigoed. Of keislecht. Laten we erop drinken. Ik voel me echt niet eenzaam omdat ik even geen man heb in mijn leven. Ik zou me eenzamer voelen zonder vrienden dan zonder lief. Steracteur Sterarties­t, vanaf donderdag om 20.40u op Eén

DANIRA BOUKHRISS ‘‘Ik weet zeker dat ik kinderen wil. Maar ik laat me niet opjagen.’’ DANIRA BOUKHRISS ‘‘Ik wil dat elke dag in een relatie de moeite is. Niet zomaar oké, maar wow.’’

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ??
FOTO FRANK BAHNMULLER
 ?? FOTO'S FRANK BAHNMÜLLER ?? Danira Boukhriss, in twee jaar van onbekende journalist­e tot leading lady van de VRT: “Als tiener speelde ik nochtans met het idee lijkschouw­ster te worden. Tot ik ontdekte dat ik daarvoor honderd jaar naar school moest.”
FOTO'S FRANK BAHNMÜLLER Danira Boukhriss, in twee jaar van onbekende journalist­e tot leading lady van de VRT: “Als tiener speelde ik nochtans met het idee lijkschouw­ster te worden. Tot ik ontdekte dat ik daarvoor honderd jaar naar school moest.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium