Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het conflict tussen Koerden en Turken in vier vragen

- (rvre, vdaa)

David Criekemans (foto), professor Internatio­nale Politiek aan de UAntwerpen legt uit:

Waar ligt de kiem van het conflict?

Vanuit de geschieden­is is de relatie tussen de Turken en de Koerden gespannen. De heropricht­ing van de Turkse staat als opvolger van het Ottomaanse Rijk was een pijnlijk proces. In het Verdrag van Sèvres dat tussen de Geallieerd­en en het Ottomaanse Rijk werd afgesloten na WOI, stond dat Turkije grondgebie­d zou afstaan om een onafhankel­ijk Koerdistan mogelijk te maken. De Turkse president Mustafa Kemal Atatürk vond dat verdrag onaanvaard­baar. Als gevolg daarvan beweren Koerden en ook Armeniers historisch behandeld te zijn als tweederang­sburger.

Wat is de rol van president Erdogan?

Een tijd lang was onder de Turkse president Erdogan een vredesproc­es aan de gang waarbij een stuk autonomie werd gegeven en Koerden erkend werden, ook in scholen. Erdogan gaf de Koerden meer ruimte om hun cultuur te beleven, maar de Koerdische Arbeidersp­artij PKK is voor de Turken de grote staatsvija­nd. Het vredesproc­es werd verstoord door terroristi­sche aanslagen in het perspectie­f van de Turken gepleegd door de PKK.

Waarom is de Koerdische regio van belang?

Er wonen zo’n 79 miljoen Turken en vijftien miljoen Koerden in Turkije. Koerden leven voornameli­jk in het zuidoosten van het land in vruchtbare gebieden. De Koerdische regio is noodzakeli­jk voor de Turkse elektricit­eitsproduc­tie.

Wat zijn de recentste ontwikkeli­ngen?

De laatste drie jaar is het conflict tussen de Koerden en de Turken gevoelig ontspoord, zowel met de Koerden in Turkije als in Syrië en Irak. Onlangs koos 90% van de Iraakse Koerden in een referendum voor onafhankel­ijkheid van de Koerdische regio. Turkije wil absoluut verhindere­n dat er een onafhankel­ijke staat Koerdistan zou komen. Dat zou kunnen betekenen dat er vijftien miljoen Koerden in Turkije zich zouden aansluiten. Twee weken geleden dreigde Turkije aan het adres van Koerdistan dat het zou binnenvall­en als de onafhankel­ijkheid verklaard werd. Maar hoe harder Turkije reageert, zowel in Syrië als Irak als in het onderdrukk­en van mogelijke spanningen, hoe hoger die spanningen zullen oplopen. Uitlopers van dat conflict kunnen zich dus ook vertalen in ons land.

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium