Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Laten we de videoref afschaffen”

Yves Vanderhaeg­he en AA Gent voelen zich bestolen na nieuw geblunder in het ‘busje’

- MICHAËL VAN DAMME

AA Gent leed in Charleroi zijn eerste nederlaag onder Yves Vanderhaeg­he (21). De Buffalo’s kwamen moeilijk tot voetballen in Charleroi, maar achteraf was er maar één gespreksth­ema: de videoref en waarom die niet ingreep toen Baby duidelijk handspel pleegde in de zestien. “Op deze manier kunnen we het systeem beter afschaffen”, zei Vanderhaeg­he.

Het busje met de videoref stond geparkeerd aan het Stade du Pays de Charleroi. Maar dat is tegenwoord­ig geen goed voorteken meer. Jarenlang hebben alle actoren in het voetbal gesmeekt om scheidsrec­hters dezelfde middelen te geven als u en ik in de huiskamer: tv-beelden. Het systeem van de videoref moest voor meer rechtszeke­rheid en minder discussie zorgen in het Belgisch voetbal, maar na drie maanden moeten we vaststelle­n dat het tegendeel het resultaat is.

Dat de scheidsrec­hters niet in alle wedstrijde­n assistenti­e hebben van een collega met tv-beelden is al een eerste punt van discussie. Maar daar waar de videoref aanwezig is, is vreemd genoeg nog vaker verwarring troef. Gisteren opnieuw bij drie strafschop­fases, waarvan twee voor AA Gent (zie hiernaast). Vooral de handsbal van Baby in de blessureti­jd van de wedstrijd bij een 2-1-stand was om van te huilen. Nochtans had ref Sebastien Delferière met Tim Pots een assistent in het busje met toch flink wat ervaring. “Ik denk dat iedereen ervan overtuigd is dat we twee strafschop­pen hadden moeten krijgen”, zei Gent-trainer Yves Vanderhaeg­he. “Dan denk ik dat je het hele systeem in vraag moet stellen... en het afschaffen. De grootste arbitrale fouten gebeuren in wedstrijde­n waarin het systeem aanwezig is. Is het omdat de refs dan minder scherp zijn en ze denken dat ze sowieso geholpen zullen worden? Er gebeuren gewoon te veel flagrante fouten mee om ermee door te gaan. Het heeft ons punten gekost. Zulke discussies horen niet thuis op een voetbalvel­d.”

Zonder videotechn­ologie dan maar?

Wil Vanderhaeg­he dan echt teruggaan in de tijd? Zonder videotechn­ologie? “Als het niet lukt, moet het eruit. Dan moet je het afschaffen. Ofwel is het overal, ofwel nergens. En dan moeten die mannen in het busje eindelijk initiatief nemen. Ik spreek niet voor AA Gent alleen, maar voor iedereen.” AA Gent-voorzitter Ivan De Witte gaf toe dat AA Gent op het laatste kwartier na te weinig grinta en drang naar voor toonde, maar vond ook dat het systeem van de videoref aan een herziening toe is. Hij was iets milder dan zijn trainer. “Twee fases waren heel bizar”, aldus De Witte. “Vooral op het einde had er ingegrepen moeten worden. Ik vond het ook vreemd dat het bij die fase van Kubo zo lang moest duren eer de videoref ingreep. En als er bij die fase op het einde niet wordt ingegrepen, dan is er beter geen videoref meer. Het is een kwestie van het systeem goed te leren gebruiken. Als het wordt gebruikt zoals nu, dan kunnen we er beter mee wachten. Het leidt tot meer verwarring en onduidelij­kheid. Het systeem moet worden herbekeken.” Algemeen directeur van AA Gent Michel Louwagie stapte op Delferière af. “Ik heb aan Delferière gezegd dat hij onbekwaam is als hij bij die laatste fase niet durft ingrijpen”, aldus Louwagie. “Het is al de vierde keer dit seizoen dat we benadeeld worden. Eerder was het thuis tegen Antwerp en op bezoek bij Moeskroen en Club Brugge ook al niet anders. We moeten er echt mee stoppen. Ze hebben in dat busje gewoon niet het lef om in te grijpen. Maar hierdoor zit ons seizoen er wel misschien op.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium