Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dit zijn de zes mogelijke scenario's

- (pl, tvb)

1

De Spaanse premier Rajoy laat begaan. Het meest onwaarschi­jnlijke scenario. In dat geval voert de Catalaanse regering uit wat haar parlement gisteren, samen met haar onafhankel­ijkheid, heeft gestemd. Namelijk een procedure die in verschille­nde stappen naar die onafhankel­ijkheid leidt, onder meer met de aanduiding van een nieuw bestuur en verkiezing­en voor het Catalaanse nationale parlement.

2

Er komt een of andere vorm van bemiddelin­g. De meest logische bemiddelaa­r zou de Europese Unie zijn, maar die is voorlopig niet geneigd. Europa beschouwt het conflict al van bij het begin als “een interne kwestie”. Een Europese bemiddelin­g is ook alleen mogelijk als Spanje dat vraagt. Het ziet er niet naar uit dat premier Rajoy dat snel zal doen.

3

De “softe” uitvoering van artikel 155. Het Spaanse parlement heeft nu wel beslist dat Madrid de controle over de Catalaanse deelstaat overneemt, maar ze kan dat proberen te bereiken via dialoog en bemiddelin­g. Voorlopig een naïeve gedachte, aangezien het conflict muurvast zit.

4

De harde uitvoering van artikel 155. “De rechtsstaa­t zal de wettelijkh­eid in Catalonië herstellen”, zoals premier Rajoy het gisteren verwoordde. Dat zou kunnen betekenen dat de centrale overheid met geweld de regering, de politie en andere Catalaanse overheidsd­iensten overneemt.

5

Madrid roept de noodtoesta­nd uit. Daarmee zou Rajoy nog een stap verder gaan dan het befaamde artikel 155. Die noodtoesta­nd is wettelijk mogelijk via artikel 116 van de Spaanse grondwet. Dat is een echte bezetting. Dan neemt het leger Barcelona en de rest van de regio over.

6

Het conflict blijft vastzitten in de patstellin­g van vandaag. Er komt geen afkoeling, maar ook geen verdere escalatie. Beide partijen houden het op dreigement­en. Ze belanden in een schaduwgev­echt, maar in de feiten verandert er zo goed als niks. Catalonië blijft gewoon een Spaanse deelstaat. Het wordt een bevroren conflict dat jarenlang blijft sluimeren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium