Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Elke pijnklacht, hoe klein ook, kan chronisch worden”

Guy Hans, diensthoof­d pijncentru­m UZA

- JAN STASSIJNS

Bijna een kwart van alle Belgen krijgt in zijn of haar leven te maken met pijn die langer dan zes maanden duurt.”Bij elke pijnklacht is er 10% kans dat het chronisch wordt. Zelfs bij het meest banale voorval als een gebroken vinger”, zegt professor Guy Hans, medisch directeur van het Universita­ir Ziekenhuis Antwerpen (UZA).

Pijn komt in verschille­nde vormen. Acute pijn kan in verband worden gebracht met een bepaalde aanleiding, een symptoom van bijvoorbee­ld een gebroken been of een klap op het hoofd. Chronische pijn kan jaren duren en is vrijwel nooit volledig te behandelen, met grote gevolgen voor het welzijn van de patiënt én zijn omgeving. “Chronische pijn komt veel meer voor dan we vijftien jaar geleden dachten”, zegt professor Guy Hans. Hij is diensthoof­d van het pijncentru­m van het UZA, met 25.000 patiëntenc­ontacten per jaar een van de grootste in ons land. “Elke pijnklacht kan chronisch worden. Wat de oorzaak ook is – botpijn, spierpijn of andere –, er is altijd de kans dat het zenuwstels­el gaat overreager­en. En dus moet elke pijnklacht ook serieus worden genomen.” “Vroeger was pijnbestri­jding iets wat artsen er gewoon bij namen. Nu wordt pijngenees­kunde meer en meer als aparte specialite­it bekeken. Dat zie je aan de verschille­nde pijnklinie­ken die opgericht zijn. Ook het zwaartepun­t verschuift. In plaats van chronische pijn alleen maar te behandelen, moeten we meer inzetten op preventief werken, in de beginfase al actief zijn om het chronische aspect te vermijden. Want met de verschille­nde behandelin­gen kunnen we chronische pijn wel terugdring­en tot een niveau dat voor de patiënt min of meer draaglijk is, maar de pijn 100% doen afnemen gaat niet meer.” Elke persoon ervaart pijn anders en dus moet ook de behandelin­g specifiek afgestemd worden op de patiënt. Daarom wordt multidisci­plinair gewerkt. “In pijnbestri­jding zijn er geen vaste protocols”, zegt Guy Hans. “De behandelin­gen gaan van de klassieke medicatie tot psychother­apie, revalidati­e, elektrosim­ulatie, infuusther­apie… Het is een puzzel, waarbij we alle stukjes bij elkaar moeten leggen om daar de behandelin­g op te enten.”

Begeleidin­g voor job

“Minstens even belangrijk is ervoor zorgen dat de pijnpatiën­t ook thuis de nodige ondersteun­ing krijgt van familie of vrienden. De sociale gevolgen van chronische pijn zijn niet te onderschat­ten. Patiënten stoppen met familiale activiteit­en vanwege de pijn die ze ervaren, zoals poetsen of het naar school brengen van de kinderen. Ook sociale activiteit­en lijden eronder, hobby’s worden stopgezet en ook op profession­eel vlak heeft het een effect. Patiënten stoppen met werken en vragen invalidite­it aan.” “Daar op inspelen, is ook een belangrijk aspect van de behandelin­g, want het leidt tot een disfunctio­neren van de patiënt. Sinds een jaar werken we binnen het UZA op voltijdse basis met een arbeidspsy­choloog die in contact staat met de RVA en de VDAB om te zorgen dat er ook een profession­ele re-integratie mogelijk is. Lukt het nog niet, dan is vrijwillig­erswerk – al dan niet deeltijds – een mogelijkhe­id. Chronische pijnpatiën­ten hebben afleiding nodig en ook hun financiële toestand mag niet uit het oog verloren worden. Dat maakt een wereld van verschil.”

PROFESSOR GUY HANS Medisch directeur UZA “Chronische pijn kunnen we terugdring­en tot een draaglijk niveau, maar de pijn 100% doen afnemen gaat niet meer.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium