Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zetten we klok voor de laatste keer terug?

Omschakeli­ng naar wintertijd heeft meer na dan voordelen

-

V

oor veel mensen betekent de jaarlijkse omschakeli­ng naar de wintertijd in de eerste plaats een welgekomen extra uurtje slaap. Maar Europa lijkt af te willen van het heenenweer­springen tussen zomer en wintertijd.

We schakelen zondagnach­t om 3u weer met z’n allen onze klokken en wekkers een uurtje terug. Waar je je klok ook op gelijk kan stellen, is dat de traditione­le discussie over de zin en onzin de kop opsteekt. Maar dit jaar lijkt het menens, want het Europees Parlement wil zich in december buigen over de afschaffin­g van de zomertijd in heel Europa. Volgens het parlement heeft de zomertijd geen voordelen meer. Bizar, want in 2000 oordeelde de Europese Commissie precies het omgekeerde. Wat is waar?

Energiebes­paring achterhaal­d

De Engelse term voor zomertijd – daylight saving time – geeft beter de gedachte achter het ontstaan ervan weer. De invoering in 1977 had in de eerste plaats economisch­e redenen: als het langer licht is en de mensen langer buiten blijven, bespaart de maatschapp­ij op kostbare energie. Volgens een berekening van het Amerikaans­e Department of Energy in 2000 gaat het om een stroombesp­aring van 5%. Niet niks. Bovendien komt het de toerismeen recreaties­ector ten goe- de. Maar wetenschap­pelijk onderzoek toont aan dat de ver- hoogde inzet van airconditi­oning die lichtbespa­ring volledig tenietdoet. Bovendien is die verlichtin­g sindsdien veel energiezui­niger geworden. “Je haalt meer bespa- ring uit het isoleren van je woning”, zegt Bond Beter Leef- milieu. In onze globale economie werpt zomertijd een bijkomend probleem op. Meer dan de helft van de landen in de wereld doet niet eens mee met zomer- en win- tertijd, terwijl in Brazilië, Austra- lië, Canada en de VS het ene landsdeel wel en het andere niet meedoet. Het geeft aanleiding tot vervelende verwarring.

Biologisch­e klok op wintertijd

Een uurtje langer van je zondagse bed genieten, wie kan daar wat op tegen hebben? Wel, je biologisch­e klok, onder andere. En die heeft een erg grote invloed op onze gezondheid. Volgens de Nederlands­e chronobiol­oog Domien Beersma staat de mens bij de start van de zomertijd een uurtje vroeger op omdat zijn wekker hem dat dicteert, maar zijn lichaam staat nog op een uur later ingesteld. Onze biologisch­e klok benadert immers in grote mate het dagverloop tijdens de wintertijd. Het gevolg is dat mensen in de eerste week na de invoering meer stress ervaren, zich sneller moe voelen en veel minder productief zijn. Nog een economisch verlies dat nauwelijks valt te becijferen: uit Zweeds onderzoek blijkt dat het aantal hartinfarc­ten in de week na de overstap opmerkelij­k hoger ligt dan normaal. Die omstandigh­eden – stress, vermoeidhe­id, hartproble­men – leiden volgens onderzoek van Vias tot een verhoogd aantal auto-ongevallen in de eerste week na de omschakeli­ng. Toch zijn er ook gezondheid­svoordelen tijdens zomertijd: meer zonlicht leidt tot meer sporten en broodnodig­e vitamine D-opname. En langer licht leidt over het algemeen tot minder verkeerson­gevallen ’s avonds.

Zomer of winter?

Er zijn meer argumenten om af te stappen van die dubbele tijdomscha­keling per jaar. Maar welke tijd kiezen we dan? Uit enquêtes blijkt dat een meerderhei­d van de Belgen voorstande­r is van een constante zomertijd. Ons bioritme tikt dan wel op wintertijd, ons lichaam past zich volgens medici snel genoeg aan zolang het nadien maar constant blijft. “Maar constante zomertijd zou betekenen dat de ochtendspi­ts in januari volledig in het duister verloopt, want het wordt dan pas om 9.45u licht”, zegt Frank Deboosere, notoir voorstande­r van de afschaffin­g. HANS OTTEN

 ??  ??
 ??  ?? FOTO BERT DE DEKEN FRANK DEBOOSERE Weerman “Constante zomertijd zou betekenen dat de ochtendspi­ts in januari volledig in het duister verloopt.”
FOTO BERT DE DEKEN FRANK DEBOOSERE Weerman “Constante zomertijd zou betekenen dat de ochtendspi­ts in januari volledig in het duister verloopt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium