Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Veel debat, veel onrust, en nu de concrete plannen?

Waar staan we na twee weken discussie over fietsveili­gheid?

- FOTO JAN VAN DER PERRE

Drie dodelijke fietsongev­allen in evenveel weken hebben Antwerpen diep geraakt. Het lijkt alsof iedereen ineens in actie is geschoten. De geest is uit de fles. Het moet anders met de mobiliteit in deze stad. Zowel verontrust­e ouders als specialist­en en politieke partijen pakten uit met petities en actieplann­en. Ook uw krant engageert zich voor veilig fietsverke­er. Een oproep om onveilige situaties te melden, leverde meer dan 2.500 reacties op. Waar staan we na twee weken actie? En waar fietsen we naartoe?

De files, de werkzaamhe­den, de knip… er wordt van de Antwerpena­ren almaar vaker een groot aanpassing­svermogen verwacht. En daarover lijkt hij te beschikken. Een alternatie­f voor de files werd in korte tijd voor almaar meer mensen de fiets. Fietsers bepalen steeds meer het straatbeel­d in Antwerpen. Ze maken gretig gebruik van de infrastruc­tuur, en waar die ontbreekt banen ze zich een weg tussen de auto’s en trams, tussen de tramsporen en over de kasseien. Dat doen ze met hun eigen gewone fiets, een koersfiets, een snelle elektrisch­e fiets of een rode stadsfiets. Het is een bont gezelschap geworden dat terecht zijn plaats in de stad opeist. Ze zijn van zeer di- vers pluimage, maar ze hebben één ding gemeen: ze zijn uiterst kwetsbaar. Zoals Jeroen Olyslaeger­s vorige week schreef: “Wij hebben ook een airbag, maar het is ons eigen lichaam.”

Die kwetsbaarh­eid, pijnlijk geïl- lustreerd door de dood van drie mensen, én de opgehoopte frustratie van veel Antwerpena­ren die zich in hun stad nauwelijks nog kunnen bewegen, hebben het debat de voorbije weken verbreed en versterkt. Iedereen nam eraan deel: verkeerssp­ecialisten, politieke partijen, belangenor­ganisaties, nabestaand­en van slachtoffe­rs, politierec­hters, verontrust­e ouders, lezers van deze krant… De Vrije Tribunes in de kranten, de tweets en Facebookpo­sts, de petities en de tv-debatten waren niet te tellen. Daaruit kwamen twee belangrijk­e thema’s naar voren.

Infrastruc­tuur

De infrastruc­tuur in de stad, en bij uitbreidin­g in grote delen van Vlaanderen, is niet aangepast aan de grote groep fietsers die onze wegen bevolken. Een fietser heeft extra beschermin­g nodig, en die moet hem door de overheid gebo- den worden. Er is een vrij grote consensus bij alle deelnemers aan het debat dat sommige maatregele­n snel te nemen zijn: het conflictvr­ij maken van kruispunte­n, geen vrachtwage­ns laten rijden in de buurt van scholen net voor of na de schooluren, hier en daar een lik verf... Het heeft geen zin om daarmee te dralen, al lijken de Administra­tie Wegen en Verkeer (AWV) en het Antwerpse stadsbestu­ur nu ook niet bepaald gehaast. Volgens schepen van Mobiliteit Koen Kennis kan het kruispunt waarop een dodelijk ongeval gebeurde pas in 2019 conflictvr­ij worden gemaakt. In de commentare­n op onze lijst van gevaarlijk­e situaties (vorige zaterdag in uw krant), schermt AWV ook vaak met periodes van 1 tot 2 jaar om vaak kleine aanpassing­en te kunnen doen. Kruispunte­n en wegen die grote investerin­gen vragen moeten vaak wachten tot na 2020.

Het valt te vrezen dat we die tijd niet hebben als we de veiligheid van fietsers willen garanderen. Zeker in de stad Antwerpen is nu een globaal plan nodig dat van Antwerpen een fietsvrien­delijke en fietsveili­ge stad maakt. Het moet een stappenpla­n worden, met een duidelijke finaliteit en met voor elke stap een timing. Er moet zo snel mogelijk resultaat worden geboekt. Zo’n plan wordt gedragen door het gros van de Antwerpse bevolking, dat is de voorbije weken gebleken. De Antwerpena­ar wil meer dan een brief van de burgemeest­er met de mededeling dat er al veel gedaan is, dat we moeten wachten tot de werven klaar zijn en dat we intussen voorzichti­g moeten zijn. De verontwaar­diging over de verkeersve­iligheid in de stad is geen hype die snel overwaait. Als er geen beloften, plannen én resultaten komen, zal het ongenoegen van de fietsers telkens opnieuw de kop opsteken. Tot nu toe heeft het Antwerps stadsbestu­ur het debat ontweken. Dat kan het niet blijven doen.

Gedrag

Een andere discussie die twee weken lang is gevoerd ging over het gedrag van de fietsers: ze gedragen zich niet, ze rijden roekeloos, ze hebben geen licht, ze negeren de verkeersre­gels... Op menige Facebookpa­gina werd er flink weg en weer gescholden tussen automobili­sten en fietsers over wie zich het ergst misdraagt. Op die manier is het een discussie die nergens toe leidt. We moeten met steeds meer mensen steeds minder openbare weg delen. Alleen door samen te werken kan dat zonder ongelukken. Die samenwerki­ng bestaat in de eerste plaats uit het naleven van de regels, maar ook uit wederzijds begrip. Als de regen met bakken uit de lucht valt, laat je als automobili­st een fietser die geen voorrang heeft misschien wel eens passeren. Je fietst niet zonder licht en blijft met je fiets niet voor een auto rijden als dat niet nodig is. De spanning tussen automobili­sten en fietsers opdrijven is nefast. In elke campagne moet de nadruk liggen op de regels én op hoffelijkh­eid.

Uw krant

Het gedrag van fietsers en automobili­sten wordt het volgende aandachtsp­unt van uw krant. Na de herfstvaka­ntie maken we er werk van. Intussen kunt u gevaarlijk­e situaties blijven melden. Wij blijven erover berichten en we volgen op wat er gebeurt met de knelpunten die onze lezers hebben gemeld. Niet alleen deze en volgende week, maar ook volgend jaar. En daarna. Dat is ons stappenpla­n.

‘‘Tot nu toe heeft het Antwerps stadsbestu­ur het debat ontweken. Dat kan het niet blijven doen.’’

 ??  ?? We moeten met steeds meer mensen steeds minder openbare weg delen. Alleen door samen te werken kan dat zonder ongelukken.
We moeten met steeds meer mensen steeds minder openbare weg delen. Alleen door samen te werken kan dat zonder ongelukken.
 ??  ?? Kris Vanmarseni­lle kijkt terug op de politieke week en zoekt uit hoe het verder moet.
Kris Vanmarseni­lle kijkt terug op de politieke week en zoekt uit hoe het verder moet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium