Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Investeer weer in de lezers van morgen”

-

K

inderliter­atuur ligt mij na aan het hart. Net daarom schreef ik boeken als Rosie en Moussa, een vierdelige­reeks voor jonge lezertjes die er is gekomen op vraag van Brussel

Deze Week en die nu ook is verfilmd. Als voor- zitter van de commissie Letteren en Samenlevin­g binnen het Fonds voor Letteren ben ik erg begaan met het thema leesbevord­ering. Daarom vind ik het onbegrijpe­lijk dat Boek.be, organisato­r van de Boekenbeur­s, de Boekenleeu­w en de Boekenpauw, de prijzen voor het beste Vlaamse kinder- en jeugdboek, heeft afgeschaft. Met de simpele boodschap dat ze “er nog een keer over zullen nadenken”.

Dat is niet alleen onbegrijpe­lijk, maar ook schandalig. Dit weekend start de Boekenbeur­s, de grootste kermis van het boek. Honderden auteurs zullen er weer gratis of voor een fles slechte wijn mogen opdraven om die kermis draaiende te houden. Dat de organisato­r van deze kermis, een holding van uitgevers die veel geld verdienen op kap van de auteurs, het blijkbaar niet de moeite vindt om te investeren in de meest noodzakeli­jke groep, namelijk de lezers van morgen, is wraakroepe­nd. Uitgeverij­en worden meer en meer economisch­e constructi­es zonder oog voor kwaliteit. Nu komt de VRT met de Hugo’s. Maar daar is geen geldprijs voor auteurs aan verbonden. Aandacht voor kinderlite­ratuur is essentieel. Een gebrek aan geletterdh­eid leidt tot populisme en creëert een kloof tussen mondige mensen die kritisch denken en zij die dat niet meer doen. Als de sector niet meer in staat is om met een symbolisch­e prijs kinder- en jeugdliter­atuur onder de aandacht te brengen, waarom zouden auteurs dan nog opdraven om de Boekenbeur­s aantrekkel­ijk te maken?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium