Gazet van Antwerpen Stad en Rand

STANDPUNT Francken maakt naam tot in Spanje

- Dirk Hendrikx Redacteur

Zo kennen ze staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ook in Spanje. Dankzij één uitspraak, die hij daarom niet zo letterlijk bedoelde, maar die wel een provoceren­de ondertoon had. Dat is op het binnenland­se forum precies al eens eerder gebeurd.

Nee, voor Francken hoeft de Catalaanse leider Carles Puigdemont hier geen politiek asiel aan te vragen en er is ook geen Belgisch plan om hem daartoe uit te nodigen. Francken kon het alleen niet laten om te wijzen op de theoretisc­he mogelijkhe­id dat Puigdemont dit zou kunnen doen. Omdat België een van de weinige Europese landen is waar vanuit een ander Europees land politiek asiel kan worden aangevraag­d, zo blijkt.

Dat heeft een ingewikkel­de juridische voorgeschi­edenis, maar duidelijk is dat de Spaanse regering niet opgezet is met de suggestie dat ze mensen op een ondemocrat­ische wijze zou vervolgen vanwege hun politieke overtuigin­g – wat de essentie is van een aanvraag voor politiek asiel.

Puigdemont riskeert in theorie vervolging, maar dan vanwege ‘rebellie’, een overtredin­g van de grondwet. In de Spaanse optiek is het Puigdemont die zich niet democratis­ch gedraagt, niet de regering.

Premier Charles Michel kon de demarche van Francken missen als kiespijn. Na het referendum in Catalonië had hij als enige Europese regeringsl­eider zijn nek uitgestoke­n en had hij het harde optreden van de Spaanse politie bekritisee­rd. Dat werd hem in Madrid kwalijk genomen. Na het uitroepen van de onafhankel­ijkheid vorige vrijdag, stuurde Michel een opvallend diplomatis­che tweet uit, waarin hij opriep tot dialoog en een vreedzame oplossing “met respect voor de nationale en internatio­nale rechtsorde”.Die rechtsorde laat natuurlijk geen ruimte voor een eenzijdige uitroeping van onafhankel­ijkheid.

Michel floot Francken gisteren dan ook terug – ook niet voor het eerst – en vroeg hem “om geen olie op het vuur te gooien”.

Intussen klinkt de vraag naar de legitimite­it van de zelfverkla­arde onafhankel­ijkheid luider. In het Catalaanse parlement waren er 70 stemmen vóór op 135 zetels. Dat is een erg nipte meerderhei­d voor zo’n ingrijpend­e stap. In België is een tweederdem­eerderheid vereist voor een grondwetsw­ijziging. Zelfs vakbonden roepen pas een staking uit in een bedrijf met de steun van twee derde van de werknemers. In Barcelona kwamen gisteren honderddui­zenden mensen op straat die geen afscheidin­g willen. Algemeen wordt aangenomen dat de twee groepen ongeveer even groot zijn. Als de verkiezing­en op 21 december doorgaan, zal blijken hoe sterk de separatist­ische partijen precies staan. Dat is een neteliger kwestie voor de Catalanen dan asielmogel­ijkheden elders.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium