Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De dader die zo gelukkigwa­s in de VS

Sayfullo Saipov (29) stond alleen maar bekend voor vier verkeersbo­etes,

- (phu)

Getrouwd, drie kinderen en naar eigen zeggen al zeven jaar gelukkig in de Verenigde Staten. De Oezbeekse terrorist Sayfullo Habibullae­vic Saipov (29) stond niet bekend bij de veiligheid­sdiensten voor hij dinsdag een bloedbad aanrichtte. Alles wijst op een geradicali­seerde eenzaat, al werd er gisteravon­d ook een tweede verdachte opgepakt.

“Sayfullo sprak nauwelijks een woord Engels toen hij hier in 2010 arriveerde”, vertelde Bekhzod Abdusamato­v (22) aan The New York

Times. De Oezbeek is een van de weinigen die Saipov goed kent. Zijn doel was zijn grauwe bestaan in te ruilen voor The American Dream, een vrouw zoeken en een job vinden. Probleem: hij was een tikkeltje lui. “Sayfullo was iemand die hield van lang uitslapen.”

In Ohio verbleef hij een tijd bij kennissen, terwijl hij zijn povere Engels

probeerde op te krikken. Vandaar ging het naar Fort Myers, Florida, waar hij zich omschoolde tot vrachtwage­nchauffeur. “Hij hield echt van de Verenigde Staten”, zegt Kobiljon Matkarov (37), met wie hij toen nauw samenwerkt­e. “Hij leek gelukkig en zei altijd dat alles oké was. Hij speelde vaak met mijn kinderen. We vonden hem een lieve, leuke gast. Of hij een potentiële terrorist leek? Natuurlijk niet. Al weet ik niet hoe hij echt in mekaar zat.”

Briefje verwijst naar IS

Van Florida trok Saipov naar New Jersey, en ruilde er de truck in voor een taxi. Zijn inmiddels verworven verblijfsv­ergunning en zijn ogenschijn­lijk stabiele gezinssitu­atie – getrouwd en vader van drie kinderen – loodsten hem vlot door de screening van Uber. De man had bovendien een blanco strafregis­ter, op een viertal verkeersbo­etes na. Tot dinsdagmid­dag stond hij in zijn woonplaats Paterson, New Jersey, ingeschrev­en als Uber-chauffeur.

Na de aanslag met de pick-up dinsdag schoten agenten hem neer met een kogel in de onderbuik. In de truck lag een handgeschr­even briefje, waarin de Oezbeekse terrorist verwijst naar Islamitisc­he Staat (IS). Of hij werkelijk gestuurd dan wel geïnspiree­rd is door de terreur- organisati­e, blijft onduidelij­k. Ame- rikaanse veiligheid­sdiensten den- ken veeleer dat laatste.

Ook zijn vrouw zou geen vreemd gedrag hebben opgemerkt. Zij werd langdurig verhoord. Volgens gouverneur Andrew Cuomo lijkt het erop dat de aanvaller een lone wolf is. Iemand die alleen handelde, maar wel al een tijd op zijn plan zou hebben gebroed. Dat zou moeten blij- ken uit gevonden notities.

Dinsdagavo­nd werd Saipov met succes geopereerd. Vooralsnog wei- gert hij te praten met zijn ondervra- gers. Gisteravon­d meldde de FBI dat ook een tweede Oezbeek werd opge- pakt, de 32-jarige Mukhammadz­oir Kadirov. Zijn mogelijke rol bij de aanslag is nog niet duidelijk.

 ?? FOTO TWITTER Met een kogel in de buik werd terrorist Saipov uitgeschak­eld. Hij is intussen met succes geopereerd, maar weigert te spreken. ??
FOTO TWITTER Met een kogel in de buik werd terrorist Saipov uitgeschak­eld. Hij is intussen met succes geopereerd, maar weigert te spreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium