Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tik tegen sociaal evenwicht in haven

- Dirk Hendrikx Redacteur

D aar heeft de N-VA nog eens een tik gegeven tegen het delicate sociale evenwicht in de haven. Of het wel kan dat je lid moet zijn van een vakbond om erkend havenarbei­der te kunnen worden, wilde N-VA-parlements­lid Wim Van der Donckt uit Bonheiden weten van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Het antwoord van Peeters ligt voor de hand: nee, dat zou strijdig zijn met diverse nationale en internatio­nale normen.

In theorie moet het ook niet, maar in de praktijk hebben zo goed als alle 7.000 dokwerkers in Antwerpen een lidkaart van een van de drie vakbonden. Het kan dan nog zijn dat ze allemaal spontaan die keuze hebben gemaakt, maar volgens insiders is het sollicitan­ten echt wel geraden om zich te syndicalis­eren.

Wim Van der Donckt heeft dat proberen aan te tonen met ‘ mystery calls’, telefoontj­es waarin zogezegd een kandidaat-arbeider om informatie vraagt. Hij kreeg te horen dat het “nuttig zou zijn” zich te laten registrere­n bij een vakorganis­atie. De formulerin­g bleef vaag genoeg om Peeters een uitweg te bieden: dat er dus geen sprake is van een verplichti­ng, hoewel die indruk misschien kan worden gewekt, en de minister vraagt de bevoegde instanties dan ook om “de communicat­ie bij te sturen”. Oef. Maar daarmee is de zaak niet gesloten. Opmerkelij­k in dit verhaal is allereerst dat een N-VAparlemen­tariër met mystery calls werkt. In de strijd tegen discrimina­tie bij aanwerving­en was de partij altijd een koele minnaar van die techniek en ging ze pas na veel vijven en zessen akkoord met een compromis.

Belangrijk­er hier is dat de parlementa­ire vraag indirect een aanval is op de wet-Major. Die houdt in dat alleen erkende havenarbei­ders havenarbei­d mogen verrichten en legt de organisati­e daarvan mede bij de vakbonden.

Onder druk van Europa is de regeling wat versoepeld. Zo mogen havenbedri­jven nu ook buiten de vaste pool rekruteren, maar in de praktijk is daar nog niet veel van terechtgek­omen. Zo zou er nog niet één werknemer van buiten de pool aan de slag zijn. De ondernemin­gen willen de vakbonden niet voor het hoofd stoten.

Een aantal havenbedri­jven blijft de wet-Major aanvechten bij de Europese Commissie en de Raad van State. De vraag is nu maar hoelang het huidige compromis tussen Europa, regering, werkgevers en vakbonden kan standhoude­n. En hoelang de unieke positie van de bonden in de haven behouden kan blijven. Die zorgt voor stabilitei­t, een hoge productivi­teit en sociale beschermin­g, maar legt de werkgevers ook beperkinge­n op en maakt de arbeid duurder. Nederland heeft geen wet-Major en er klinken al langer alarmkrete­n dat we marktaande­el in stukgoed verliezen aan Rotterdam en Vlissingen. Dat is iets om nauwletten­d in de gaten te houden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium