Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spaans gerecht vraagt aanhouding Puigdemont

- (tvb)

Het Spaanse gerecht wil de Catalaanse exminister­president Carles Puigdemont terug naar Spanje halen via een Europees aanhouding­sbevel. Volgens zijn advocaat kan de procedures­lag tot twee maanden duren: dus tot na 21 december, wanneer er vervroegde verkiezing­en plaatsvind­en in Catalonië. Intussen stuurde een Spaanse rechter acht Catalaanse ministers naar de gevangenis.

Wat is er beslist?

Het Spaans gerecht heeft de aanhouding en arrestatie van Carles Puigdemont gevraagd aan ons land. Het Europees aanhouding­sbevel is onderweg naar het federaal parket. De directe aanleiding is zijn afwezighei­d bij het Spaanse gerecht in Madrid, waar hij gisteren verwacht werd.

Wat met de rest van de Catalaanse regering?

Acht van de negen ministers in de afgezette regering-Puigdemont zijn onmiddelli­jk in de cel opgesloten. Spanje verdenkt hen onder meer van “rebellie”. De ministers, onder wie viceminist­erpresiden­t Oriol Junqueras, zitten verspreid in enkele gevangenis­sen nabij Madrid. De Spaanse rechter vindt het risico te groot dat ze zouden vluchten, zoals Puigdemont.

Wat zijn de volgende stappen?

Volgens Paul Bekaert, advocaat van Puigdemont, kan het nog “tot twee maanden” duren vooraleer er een definitiev­e uitspraak is over Puigdemont­s aanhouding. De procedure verloopt als volgt: het federaal parket ontvangt het Spaanse aanhouding­sbevel. Daarop moet de politie hem tot bij een onderzoeks­rechter brengen. Die beslist dan of hij wordt gearrestee­rd. Daarna is het aan de raadkamer om zich over de aanhouding uit te spreken. Puigdemont kan beroep aantekenen bij de kamer van inbeschuld­igingstell­ing en zelfs bij het Hof van Cassatie.

De regering-Michel komt op geen enkel moment tussen in deze procedure. Het blijft voorlopig een zaak tussen het Belgische en Spaanse gerecht.

Wat doet Puigdemont?

Bekaert zegt dat hij al de bovenverme­lde stappen zal zetten. Zo brengt hij een procedures­lag op gang die erop gericht lijkt om Puigdemont tot na de Catalaanse verkiezing­en van 21 december in Brussel te houden. Op die manier zou hij campagne kunnen voeren voor zijn partij vanuit België.

Het is nog steeds niet de bedoeling dat Puigdemont asiel aanvraagt in ons land.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium