Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Terrorist kwam VS binnen dankzij Green Card-loterij

Trump wil af van procedure voor permanente verblijfsv­ergunninge­n voor buitenland­ers

- TEX VAN BERLAER

Sayfullo Saipov kwam de VS binnen dankzij de zogenaamde Green Cardloteri­j. Via die loting mogen ieder jaar 50.000 buitenland­ers werken en wonen in Amerika. Hoog tijd om dat programma af te schaffen, aldus president Trump gisteren.

“We moeten veel strenger en slimmer worden. Geen loterij meer.” Na de terroristi­sche aanslag in New York haalt de Amerikaans­e president Donald Trump stevig uit op Twitter naar de Green Card-loterij. De vermoedeli­jke dader, de Oezbeekse immigrant Sayfullo Saipov, kon dankzij die jaarlijkse loterij de Verenigde Staten binnenkome­n in 2010. Trump verwijt de Democraten dat ze de procedure ooit voorstelde­n in 1990. Maar het was wel de Republikei­nse president George H. W. Bush die de wet mogelijk maakte. Hoe dan ook vraagt president Trump het parlement om het programma te beëindigen.

De loterij is een van de mogelijkhe­den voor buitenland­ers om legaal in de VS te mogen wonen en werken. Elk jaar schrijven miljoenen mensen zich in. Voor velen is het de enige kans om hun Ameri

can Dream waar te maken. De ‘winnaars’ krijgen een Green Card, een permanente verblijfsv­ergunning. Praktisch gezien is het gemakkelij­k om je in te schrijven. Maar om geselectee­rd te worden, heb je wel een grote portie geluk nodig. Gemiddeld heb je slechts 0,53% kans om te winnen.

Waarom komen zo veel daders uit Oezbekista­n? Lees er alles over op blz. 2223 verderop in uw krant.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium