Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Donderpree­k bij elke verkeersbo­ete

Minister van Mobiliteit herinnert overtreder­s aan strengere straffen met gepersonal­iseerde boodschapp­en

- YVES BARBIEUX

Mobiliteit­sminister François Bellot (MR) bindt vanaf volgend jaar op een wel heel originele manier de strijd aan met wegpiraten en recidivist­en. Elke verkeersbo­ete wordt vergezeld van een boodschap die de overtreder zal herinneren aan de strengere straffen die hem of haar boven het hoofd hangen.

Wegpiraten, recidivist­en, plegers van vluchtmisd­rijf, bestuurder­s die durven te rijden onder invloed of geen verzekerin­g of geldig rijbewijs kunnen voorleggen: minister Bellot kan er echt niet mee leven. In zijn politieke voornemens voor 2018, die de redactie van Sudpresse kon inkijken, stelt Bellot voor om die overtreder­s bij elke overtredin­g te herinneren aan het plan van de federale regering om hun wangedrag op de weg strenger te bestraffen. Elke boete, en dat zijn er zo’n 9 miljoen per jaar, krijgt er zo’n schrifteli­jke donderpree­k bij.

Automatisc­h alcoholslo­t

De minister van Mobiliteit hoopt dat zijn boodschap een ontradend effect zal hebben, niet alleen op de modale chauffeur die voor het eerst een overtredin­g begaat, maar ook op de recidivist. Weinigen kennen de nieuwe “tarieven” die de politierec­hter vanaf volgend jaar kan uitspreken. Wie 1,8g alcohol per liter bloed blaast of voor de tweede keer betrapt wordt op rijden onder invloed, kan automatisc­h een alcoholslo­t opgelegd krijgen. Vluchtmisd­rijf kan bestraft worden met een gevangenis­straf tot vier jaar als het slachtoffe­r zware letsels oploopt of sterft. Volgens minister Bellot gaat 13% van de verkeerson­gevallen gepaard met vluchtmisd­rijf. In slechts 1 op de 3 gevallen wordt de gevluchte bestuurder teruggevon­den.

Oog voor het lijden

“Dit laffe gedrag is totaal onaanvaard­baar, maar het is wel uitgegroei­d tot een ware plaag”, stelt Bellot in zijn beleidsnot­a. “Wij moeten oog hebben voor het lijden van de slachtoffe­rs van dergelijke ongevallen en voor dat van hun familie. Daarom willen wij dat extra streng kan worden opgetreden tegen vluchters als er gewonden vallen of doden te betreuren vallen.”

De vermelding van de strengere straffen op elke boete wordt bij VIAS, de organisati­e voor verkeersve­iligheid, op applaus onthaald. “Elke vorm van communicat­ie over de gevaren van bepaalde gedraginge­n op de weg en de bijbehoren­de, verstrengd­e straffen, kan de weggebruik­er hopelijk overtuigen om zich in het vervolg maar beter aan de verkeersre­gels te

houden.”

FRANÇOIS BELLOT Minister van Mobiliteit “Laf gedrag in het verkeer is totaal onaanvaard­baar, maar het is wel uitgegroei­d tot een ware plaag.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? François Bellot hoopt dat zijn boodschap een ontradend effect zal hebben op de modale chauffeur en de recidivist.
FOTO PHOTO NEWS François Bellot hoopt dat zijn boodschap een ontradend effect zal hebben op de modale chauffeur en de recidivist.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium