Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winter in aantocht: opgepast voor CO-vergiftigi­ng

Gezin van negen uit Deurne naar ziekenhuis door slecht werkende gasbrander­s

- DENNIS VAN DAMME

Een groot gezin uit de Van Deynsestra­at in Deurne is woensdagna­cht naar het ziekenhuis gevoerd met COintoxica­tie. Met de winter voor de deur doet de brandweer een oproep: “Laat je niet verrassen en neem voorzorgsm­aatregelen.”

Twee gasbrander­s, eentje in de keuken en eentje in de garage, lagen woensdagna­cht aan de oorzaak van de vergiftigi­ng. Het was nadat de 41-jarige moeder van zeven kinderen tot twee keer toe het bewustzijn had verloren, dat de vader de hulpdienst­en verwittigd­e. De ambulancie­rs, die uitgerust zijn met een CO-meter, beseften meteen waar het probleem lag en haalden de brandweer erbij. Het hele gezin (behalve de oudste zoon die niet thuis was) werd geevacueer­d. De mama was er het ergst aan toe, maar ondertusse­n is iedereen in orde. De gasbrander­s moeten wel worden vervangen.

Nu het snel kouder wordt, roept de brandweer op om de nodige voorzorgsm­aatregelen te nemen om CO-intoxicati­e te vermijden. Koolstofmo­noxide is immers een kleur- en reukloos gas dat dodelijk kan zijn. Een intoxicati­e gaat gepaard met symptomen als hoofdpijn, duizelighe­id, misselijkh­eid en braken. Vier tips om niet verrast te worden.

1. ONDERHOUD UW APPARATEN

“Zorg ervoor dat gasgeisers en kachels goed onderhoude­n en proper zijn”, zegt Kristof Geens van de Antwerpse brandweer. “Laat ook een keer per jaar een schouwvege­r komen, zodat de schouw altijd goed trekt.” 2. ZORG VOOR VOLDOENDE VERLUCHTIN­G

“CO-intoxicati­e komt het vaakst voor in oudere gebouwen”, aldus Geens. “Wie in zo’n ouder gebouw woont, zet dus best geregeld een raam open om goed te ventileren. Moderne gebouwen dan weer zijn vaak zeer goed geïsoleerd, dus daar moet je zorgen dat de ventilatie in proportie is met de isolatie.” 3. PAS OP MET EXTRA VERWARMING­STOESTELLE­N

“Kacheltjes op gas zijn vaak gevaarlijk”, zegt Geens. “Ook mazoutkach­eltjes kunnen voor COprobleme­n zorgen. Eigenlijk raden we het gebruik ervan af. Elektrisch­e toestellen hebben geen gevaar voor CO, maar kunnen dan weer voor brand zorgen als er iets wordt opgelegd of tegen geplaatst. Dus ook daar is het oppassen. Mensen zetten soms een barbecue binnen om het warm te krijgen, maar ook dat is om verschille­nde redenen gevaarlijk.” 4. VERTROUW NIET ALLEEN OP EEN COMELDER

Net als rookmelder­s bestaan er ook CO-melders. Ze zijn te koop vanaf zo’n 20 euro. Er zijn ook duurdere exemplaren die kunnen communicer­en met de thermostaa­t. Zo wordt de verwarming automatisc­h uitgeschak­eld wanneer er een verhoogde CO-concentrat­ie wordt vastgestel­d. Maar het is be- langrijk om jezelf geen vals gevoel van veiligheid te geven, vindt Geens. “Wij vinden dat de nadruk vooral op de preventiev­e maatregele­n moet liggen. Zo’n melder kan dan als extra middel worden geïnstalle­erd. Er zijn ook combinatie­toestellen, dus een rook- en een CO-melder in hetzelfde toestel, maar de vraag is waar je die plaatst. Rookt stijgt, waardoor je een rookmelder beter hoog hangt, terwijl CO daalt en een CO-melder dus beter laag in de ruimte hangt. Om helemaal zeker te zijn, installeer je dus nog steeds best beide melders.”

KRISTOF GEENS

Brandweer Antwerpen “Moderne gebouwen zijn vaak zeer goed geïsoleerd. Zorg ervoor dat de ventilatie in proportie is met de isolatie.”

 ??  ?? FOTO BFM Hulpdienst­en staan in de Van Deynsestra­at om de gezinslede­n te evacueren. Nu het kouder wordt, roept de brandweer op tot voorzorgsm­aatregelen om COintoxica­tie te vermijden.
FOTO BFM Hulpdienst­en staan in de Van Deynsestra­at om de gezinslede­n te evacueren. Nu het kouder wordt, roept de brandweer op tot voorzorgsm­aatregelen om COintoxica­tie te vermijden.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium