Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Er is zoveel meer dan de kathedraal en het Centraal Station”

Nederlande­r deelt zijn archief van Antwerpse parels

- JAN STASSIJNS

Kent u ‘Antwerpen van Toen?’ Onder die naam worden op Facebook en Instagram volop oude stukjes Antwerpen getoond. Grappig detail: achter de lofzang zit een Nederlande­r, Dennis van Nieuwenhui­jzen. “Ik verzamel alles wat met Antwerpen te maken heeft.”

Dennis Van Nieuwenhui­jzen is een historicus van opleiding, opgegroeid in de grensstree­k, waar hij een liefde voor Antwerpen ontwikkeld­e. “Wij waren voor van alles en nog wat aangewezen op ‘t Stad”, zegt Dennis. “Ik kreeg al snel een hart voor Antwerpen. En hoewel ik de afgelopen jaren in Nederland heb gewoond, woon ik sinds een jaar in Antwerpen, op de Paardenmar­kt. Het heeft die oude liefde weer aangewakke­rd en nu wil ik de rijkdom van de stad laten zien, ook aan de Antwerpena­ar zelf. Er is zoveel meer dan de kathedraal en het Centraal Station. De geschieden­is van de onbekende plekjes in de stad en districten zijn ook voor Antwerpena­ren soms nog onbekend terrein. Ik wil op een eigentijds­e manier, via Facebook en Instagram mijn passie overbrenge­n.”

Rommelmark­ten

De Facebook- en Instagramp­osts van ‘Antwerpen van Toen’ hebben al enkele duizenden Antwerpena­ren weten te bekoren. Elke foto die Dennis post, gaat gepaard met een korte beschrijvi­ng over de geschieden­is van de plaats, het ge- bouw of het monument. En alles wat Dennis online plaatst, komt uit zijn persoonlij­ke archief. “Sinds ik een jaar of veertien was, ben ik bezig met het verzamelen van alles wat met Antwerpen te maken heeft”, zegt de Nederlande­r. “Dat gaat van oude foto’s of postkaarte­n, tot boeken en gravures. Ik schuim daarvoor musea, veilingen en rommelmark­ten af. Het is een soort van sport geworden voor mij om die foto’s en documenten te gaan ontdekken. Ik schat dat ik ongeveer zo’n zevenduize­nd foto’s en oude kaarten heb en zeker een paar honderd gravures en boeken.”

“Ik heb documenten die de bombardeme­nten op de stad van generaal Chassé in de 19de eeuw beschrijve­n en getuigenis­sen van Franse soldaten tijdens de belegering van de citadel. Ik wil meer dan enkel mooie foto’s laten zien, maar ook het verhaal vertellen.”

Dennis wil ook meer doen dan

dat. Vanaf februari wil hij ook rondleidin­gen organisere­n in de stad, met zichzelf als gids. “En de Antwerpena­ar zelf mag ook ideeen aanreiken”, zegt hij. “Ik denk graag mee om de geschieden­is van Antwerpen in de verf te zetten.”

Wat het favoriete plekje is van van Nieuwenhui­jzen, dat is een vraag waar hij moeilijk een antwoord kan op geven. “Er zijn er veel”, zegt hij. “Maar het Centraal Station is een van de uitschiete­rs. Het is een prachtig monument en een symbool voor de stad.”

Meer info vindt u op Facebook en Instagram: ‘Antwerpen van Toen’.

DENNIS VAN NIEUWENHUI­JZEN

Antwerpen van Toen ‘‘Sinds ik een jaar of veertien was, ben ik bezig met het verzamelen van alles wat met Antwerpen te maken heeft.’’

 ?? FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS ?? Dennis van Nieuwenhui­jzen: “Ik schat dat ik ongeveer zo’n zevenduize­nd foto’s en oude kaarten heb.”
FOTO KIONI PAPADOPOUL­OS Dennis van Nieuwenhui­jzen: “Ik schat dat ik ongeveer zo’n zevenduize­nd foto’s en oude kaarten heb.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium