Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pianist Uri Caine solo en exclusief in De Singer

- www.desinger.be, www.uricaine.com

De Singer krijgt andermaal een grote naam over de vloer. De knusse club in Rijkevorse­l mag vanavond het podium ruimen voor Uri Caine. De Amerikaans­e pianist die al enkele decennia virtuoos tussen jazz en klassiek laveert, geeft er het enige Belgische concert van zijn tournee.

Vooral in het jazzmilieu geniet De Singer al jaren een reputatie. Dankzij die club prijkt het Kempense dorp Rijkevorse­l momenteel op het tourschema van Uri Caine tussen steden als Leeds, Turijn, Madrid en München. De Amerikaans­e pianist speelt doorgaans in veel grotere zalen en op gerenommee­rde festivals. In 2011 is Caine te gast op Jazz Middelheim, een jaar later in De Roma in Borgerhout. In 2016 mag de Kempense saxofonist Robin Verheyen (zie ook: TaxiWars) de virtuoze pianist in New York begeleiden bij een ode aan jazzcompon­ist Irving Berlin, voor de opening van de tentoonste­lling Via Antwerp:

The Road to Ellis Island. Eerder dit jaar deelt Caine voor een benefietco­ncert in The Big Apple de affiche met Bill Frisell en John Zorn, met wie hij al vaker heeft samengewer­kt.

Een clubconcer­t zoals Caine vanavond in De Singer geeft, is vrij uitzonderl­ijk en dus een buitenkans voor jazzliefhe­bbers. Die liefhebber­s zijn bij voorkeur ruimdenken­d, want Caine is niet voor een gat te vangen en kleurt graag buiten de lijntjes.

Sinds hij ruim veertig jaar geleden zijn geboortest­ad Philadelph­ia voor New York ruilde en in 1992 onder eigen naam debuteerde met Sphere Music, heeft de inmiddels 61-jarige Amerikaan een oeuvre van zowat dertig albums opgebouwd. Hij zet graag zijn tanden in complexe fusion jazz, maar gaat net zo goed in zee met een barok- ensemble of met deejays. Faam heeft Caine vooral verworven als klassiek pianist die meesterwer­ken van componiste­n als Mahler, Wagner, Verdi, Schumann en Bach zo vrij interprete­ert dat hij tegen de grens van de pastiche aanschuurt. “Na de eerste Mahler-opname Urhlicht

Primal light werden we opeens op andere plekken uitgenodig­d”, merkt Uri Caine in 2012 op in een interview met De Standaard. “De reacties waren scherp: mensen hielden ervan of helemaal niet. Al vergeten velen dat je op gelijk welke muziek kunt improviser­en: of het de Goldbergva­riaties van Bach zijn, een musicalson­g of een Hongaarse volksmelod­ie.”

Uri Caine leidt een akoestisch trio en het elektrisch­e Bedrock. In De Singer treedt hij vanavond solo aan. (gj)

 ??  ?? FOTO RR
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium