Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb geen moment getwijfeld om de club te komen helpen”

Aleksandar Jankovic hoopt Malinwa morgen al van rode lantaarn te verlossen

-

Aleksandar Jankovic is terug thuis. En de 45jarige Serviër is klaar voor zijn even simpele als zware taak, KV Mechelen in eerste klasse houden. “Er is zeker voldoende kwaliteit aanwezig.”

Zelden zó vroeg zóveel volk gezien aan het AFAS Stadion. Om kwart over negen ’ s ochtends was het perszaaltj­e al tot de nok gevuld – het was dringen voor een deftige plaats. Alleen de twee protagonis­ten hadden ruimte om achterover te leunen. Aleksandar Jankovic, KV Mechelens nieuwe coach, en voorzitter Johan Timmermans – die laatste twijfelde geen seconde en nam meteen het woord.

“Ik weet dat het niet evident is om een coach aan te stellen van wie we vorig seizoen nog afscheid hebben genomen, en dat dit gevoelig ligt bij de fans. Maar uitzonderl­ijke omstandigh­eden vragen om een uitzonderl­ijke beslissing”, vertelde Timmermans.

Hij legde nogmaals uit hoe het bestuur eerst Michel Preud’homme probeerde te halen – “dat kan geen enkele andere kandidaat je kwalijk nemen” – en vervolgens ook Marc Brys.

Maar van een ‘derde keus’ of ‘plan-C’ wilde hij – terecht – niet spreken.

“Er is voldoende overleg geweest. Met de nieuwe investeerd­ersgroep, met de sportieve directie, met onze assistente­n, en met een deel van de spelers. Het is te makkelijk om te zeggen dat we de spelers hun zin hebben gegeven. Het is simpelweg een surplus dat ze achter deze trainer staan. Want dan zullen ze zich dubbel plooien.”

Timmermans leek klaar om de micro’s door te geven, maar hield ze nog heel even bij zich. “Nóg belangrijk was dat de coach, na zijn overhaast vertrek, voelde dat hij iets goed te maken had.” Hij keek daarbij richting Jankovic – een glimlachje verscheen op diens gezicht. “Dat hij de groep kent en de Belgische competitie, zijn ook troeven om ons uit deze penibele situatie te halen.” Thuiskomen En dan was het aan Jankovic zelf. “Ik ben blij om terug te zijn”, zei hij, en neen, dit is geen vertaling. Hij bewees nogmaals dat zijn Nederlands­e lessen in Mechelen zijn vruchten hebben afgeworpen. “Dit voelt aan als thuiskomen. Al ben ik nooit ver weggeweest. Ik werkte nog in België als analist en heb nog een klein appartemen­tje in Mechelen.”

Veel is hier ook niet veranderd. Met zeventien spelers werkte je begin vorig seizoen nog samen.

“Klopt, het is grotendeel­s dezelfde groep. Met ongeveer dezelfde kwaliteite­n. Alleen is er op dit moment weinig vertrouwen, heersen er twijfels. Logisch, als je laatste staat. Ik zag veel goeie wedstrijde­n, maar de punten bleven achterwege. Het is een grote uitdaging om daar veranderin­g in te

brengen, om snel weer te stijgen in het klassement. Ik ken de spelers en de spelers kennen mij, dat is al positief. Maar ze gaan wel hun verantwoor­delijkheid moeten nemen.”

De spelers waren vragende partij

b om opnieuw met jou te werken, en dat gold ook voor de technische staf. Een deugddoend duwtje in de rug?

“Daar ben ik meer dan blij mee. Met deze staf zat ik bijna honderd wedstrijde­n op de bank (het waren er 88,

red.). Het doet me plezier dat ik opnieuw met hen kan werken.”

Dat je vorig jaar plots naar

b Standard vertrok, kwam hier wel hard aan. Heb je effectief het gevoel dat je iets moet goedmaken?

“Ik wil niet te veel terugkomen op mijn vertrek, maar het ging er toen emotioneel aan toe, ja. Ook voor mij was dat een moeilijk moment.”

b Het is de reden waarom een deel van de fans het moeilijk heeft met jouw terugkeer.

“Ik heb enorm veel respect voor de fans van KV Mechelen, en ik kan die negatieve reacties perfect begrijpen. Dat hoort nu eenmaal bij het voetbal. Maar er is geen tijd om daarbij stil te staan. Ik denk nu niet aan de omstandigh­eden, ik denk alleen aan de match tegen Kortrijk.”

b Je voelt je ook geen ‘derde keus’?

“Neen, ook dat is voetbal. De club heeft verschille­nde opties gehad. Ikzelf de voorbije maanden ook. Maar het gaat niet om opties, het gaat om de keuzes die je maakt. De club beleeft een moeilijke periode en heeft mij dinsdag gebeld. Ik heb geen moment getwijfeld om ze te komen helpen.”

Vind je het ook raar om ze

b helemaal onderin te zien staan?

“Tja, elke ploeg kent ups en downs. Kijk naar Oostende, Gent, Genk, Standard. Twee jaar geleden wachtte ik met KV ook eens twee maanden op een zege. Erna pakten we 34 op 39. We moeten gewoon zo snel mogelijk reageren. Één zege op dertien matchen is te weinig, dat zorgt onvermijde­lijk voor stress en een negatieve sfeer. Door met veel energie te spelen, moet het vertrouwen terugkomen.”

Vertrouwen lijkt het codewoord.

b De spitsen scoren moeilijk en achterin worden tegenover vorig seizoen veel te veel kansen weggegeven.

“Er is inderdaad een totaal gebrek aan vertrouwen. Daarom wil ik eerst en vooral opnieuw voor defensieve stabilitei­t zorgen. Colin Coosemans was vorig seizoen de doelman met de meeste clean sheets. De kwaliteit is dus zeker aanwezig.”

Vitas, De Witte en mogelijk ook

b Cocalic zijn zaterdag wel onbeschikb­aar. Een driemansde­fensie, zoals vroeger, lijkt nu al uitgeslote­n.

“Er zijn voldoende opties, hoor. Sommige spelers, zoals Cobbaut, hebben een speciaal profiel (hij kan op links spelen, maar ook centraal, red.). Dat is belangrijk om weten. We zullen zien voor zaterdag, maar we gaan dit seizoen sowieso met beide systemen spelen – met drie én met vier achterin.”

De match tegen Kortrijk is meteen

b ‘do or die’. Misschien is het zelfs belangrijk­er om niet te verlíézen?

“Het is vooral belangrijk om te wínnen. En KV zal altijd spélen om te winnen.” DAVID VAN DEN BROECK

THOMAS STANDAERT

Aleksandar Jankovic ‘‘Ik ken de spelers en de spelers kennen mij, dat is al positief. Maar ze gaan wel hun verantwoor­delijkheid moeten nemen.’’ Aleksandar Jankovic ‘‘KV zal altijd spelen om te winnen.’’ Aleksandar Jankovic is vanaf de eerste minuut heel aanwezig op training.

FOTO BELGA Dringen in het Mechelse AFAS Stadion bij de terugkeer van Aleksandar Jankovic als trainer. “Ik ben blij om terug te zijn.”

FOTO OLIVIER MATTHYS

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium