Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Playoff 1 missen is geen optie”

PAULJOSÉ MPOKU ( 25) verdrijftj crisis (voorlopig?) uit Sclessin

-

Standard kan zich vanavond mits winst in Gent opnieuw in de top zes hijsen. De opmerkelij­ke comeback van 10 op 12 hebben de Rouches te danken aan één man: PaulJosé ‘Polo’ Mpoku. “Voor het derde jaar op rij Playoff 1 missen is geen optie”, zegt de BelgischCo­ngolese talisman van trainer Sa Pinto. “Dat gaan de supporters niet toelaten.”

b

na “Nee, Heeft je goal hoezo?” Sa tegen Pinto je Lokeren? bedankt

coach b Zonder buiten die goal en stonden lag de jullie de nu top niet 6. op een zucht van

gescoord, “Dat is waar. spraken Als ik we daar misschien niet had over Eupen een mis ander ik drie Standard. open kansen. Maar in Je bekijken. kan het Veel dus van mensen twee zeggen kanten dat gered, ik het maar vel zo van zie de ik coach het niet. heb Voor mij heb ik mijn werk gedaan. Ik heb gewerkt voor de ploeg.”

b Hoe schat je Sa Pinto in?

“Hij doet me een beetje denken aan Guy Luzon. Even gedreven, even hard met tactiek bezig. Er wordt wel eens gezegd dat Sa Pinto alleen met mentalitei­t bezig is, maar hij is tactisch een sterke trainer. In het begin van de week zegt hij hoe de tegenstand­er gaat spelen en daar werken we dan een hele week op.”

b Vind jij het logisch dat er commentaar is op Standard?

“Het klopt dat Standard een werf is. Maar de zaken gaan beter. Het bestuur weet nu wie wat doet en alles wordt duidelijk, ook voor de spelers. Ook de resultaten zijn nu beter. Maar het is normaal dat de mensen vragen stellen want een club als Standard hoort niet in PO2 thuis. Eén keer kan het gebeuren, maar twee keer op rij is te veel.”

b Wanneer is het seizoen geslaagd voor jou?

“Als we Play-off 1 spelen en in de top van het klassement eindigen. Persoonlij­k wil ik zo veel mogelijk scoren en assists geven. Maar vooral: belangrijk­e goals scoren. Niet scoren om te scoren. Scoren om punten te winnen.”

b Ben je een andere Mpoku dan in je eerste periode bij Standard?

“Geen idee. Wat denk jij?”

b Je doet geen gekke dingen meer met je haar.

“Klopt, mijn kapsel is wat simpeler geworden. Dat was al in mijn periode bij Panathinai­kos. Voor de rest denk ik dat er niet veel veranderd is. Ik ben een leider, maar die was ik vroeger ook al. Ik hou nog altijd van mijn vrijheid, maar probeer wel op details te letten. In de zin van beter eten en zo. Dat zijn details die in een grote competitie het verschil kunnen maken.”

b Is dat je doel, een grotere club?

“Nee, op dit moment ben ik gelukkig bij Standard. Als ik hier moet blijven tot het einde van mijn dagen, blijf ik. Als ik moet vertrekken, vertrek ik. Maar ik ga niet vertrekken naar een club als

Chievo waar je moet strijden tegen de degradatie. Als ik vertrek is het naar een mooie club in een mooie competitie. Of in China of Dubai, wie weet?” (lacht)

Heb je nooit gedacht: ver

b dorie, waarom ben ik teruggekee­rd?

“Nee, want ik geloof dat dit Standard de top zes waard is. Na de match tegen Antwerp zei een tegenstand­er mij dat hij niet kon geloven dat we zo weinig punten hadden.”

Je was nochtans gelukkig

b bij Panathinai­kos.

“Zeker. Griekenlan­d is fantastisc­h en ik was top daar. De fans hielden van me en wilden dat ik bleef. Nu nog krijg ik berichten:

please come back to Pana. Maar de club had financiële problemen en kon me niet betalen. Ze zijn me nog altijd geld verschuldi­gd.”

Kon Standard je wel beta

b len?

“De voorzitter heeft me overtuigd. Ik ken Bruno Venanzi en zijn vrouw goed. Na onze eerste afspraak vond ik het te vroeg om al terug te keren naar Standard. Toen belde Sa Pinto om aan te dringen. Dan heb ik gezegd: ik ga met vakantie en zal erover nadenken en bidden. Ik heb heel wat gesprekken gehad met mijn vrouw en mijn familie. Toen heb ik gezegd: oké.”

En dus zit je hier nu voor de

b tweede keer. Terwijl je als tiener bij Tottenham nog samenspeel­de met Harry Kane.

“De technisch directeur die me haalde (Daniel Comolli, red.) werd toen snel na mijn komst ontslagen en opgevolgd door Tim Sherwood (later ook trainer,

red.). Harry Kane, Tom Carroll en ik werden toen uitgeleend aan Leyton Orient. We mochten er het seizoen vol maken, wat in Engeland als een compliment wordt gezien. Als je niet goed bent, sturen ze je terug. Maar toen ik na het seizoen terugkeerd­e bij Tottenham, begreep ik dat ik geen kansen meer zou krijgen en ben ik vertrokken naar Standard. Later heb ik wel gehoord dat de mensen van de jeugd bij Tottenham dat spijtig vonden. Alex Inglethorp­e (nu directeur van de jeugd bij Liverpool, red.) heeft het nog gezegd in een interview. Maar Standard bood 400.000 euro voor me, Tottenham hapte toe en ik werd een Rouche.” BART LAGAE

PaulJosé Mpoku “Er wordt wel eens gezegd

dat Sa Pinto alleen met mentalitei­t bezig is, maar hij is tactisch een sterke trainer.”

 ??  ?? FOTO JEROEN HANSELAER
FOTO JEROEN HANSELAER
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium