Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik haal de makeup van mijn songs en kijk ze diep in de ogen”

Blaudzun maakt zich op voor allereerst­e theatertou­rnee

- GUNTER JACOBS

“Vlaanderen voelt voor mij soms nog meer thuis dan Nederland”, bekent Blaudzun. Bijgevolg steekt die muzikale noorderbuu­r met zijn eerste theatertou­rnee ook enkele keren onze grens over. Vanavond houdt hij halt in Mol.

Dat Blaudzun al meermaals als het Europese antwoord op Arcade Fire is omschreven, heeft bezieler Johannes Sigmond geen windeieren gelegd. Met barokke, groots aanzwellen­de liedjes zoals de Studio Brussel-hits Flame on My Head en Pro

mises of No Man’s Land is hij in tien jaar tot een graag geziene festivalac­t uitgegroei­d. Nu onderneemt de Nederlande­r voor het eerst een tournee langs knusse theaters.

“Met een rumoerige club of een festivalme­nigte die wil feesten, weet ik ondertusse­n wel raad. Het pluche van theaters is voor mij nieuw, en dat vind ik best spannend. Mooi is vooral dat ik nu liedjes aan bod kan laten komen die ik lang niet meer heb gespeeld, omdat ze op festivals of clubs niet passen. Deze show voelt alsof ik in de kroeg zit met oude vrienden die ik opnieuw leer kennen.”

De vorm waarin Blaudzun ditmaal een zittend publiek tegemoet treedt, is ook voor hem nieuw. “Doorgaans sta ik met een groep van soms negen mensen op het podium. Nu neem ik wel muzikanten mee, maar zeker niet mijn hele entourage. Veel liedjes breng ik ook alleen. Ik vind het fijn om er even alle make-up af te halen en ze intiem en eerlijk in de ogen te kijken. Deze optredens worden behoorlijk akoestisch, maar ik hou ook van elektronic­a, iets dat mensen zeker gaan merken. Tussendoor zal ik wel eens wat meer vertellen, maar ik ben geen acteur of stand-upcomedian. De liedjes blijven centraal staan.”

Bij die liedjes zit mogelijk een voorsmaakj­e van het album dat Blaudzun momenteel afwerkt, als sluitstuk van de Jupiter- trilogie waarvan al twee delen zijn verschenen. Op de setlist prijkt zeker ook zijn cover van Tears for Fears’ eighties-hit Shout. “Soms verlies je liedjes, net als mensen, even uit het oog. Dan is het fijn om ze weer eens te ontmoeten”, argumentee­rt Sigmond. “Met

Shout ben ik destijds bij het grote publiek bekend geraakt. Live heb ik dat nooit wil- len brengen, om te vermijden dat ik ‘de man van die cover’ zou worden. Maar omdat ik deze theatertou­rnee als een weerzien met oude vrienden zie, speel ik dat mooie liedje zeker elke avond.”

PASSIE VOOR WIELRENNEN

Met de Tear Gun Theater Tour, vernoemd naar een van zijn eigen songs, doorkruist Blaudzun zowel Nederland als België. “Vlaanderen voelt voor mij soms nog meer thuis dan Nederland”, vergelijkt hij lachend. “Vlamingen herkennen schoonheid op vele vlakken, niet alleen in de kunsten maar ook in eten en sport. In dat opzicht voel ik mij hier erg op mijn plek. Ik ben ook dankbaar dat Vlaamse radiozende­rs mijn muziek durven draaien. Omdat ik geen instant pop maak, weet ik dat zoiets niet vanzelfspr­ekend is.”

Dat Sigmond naast muziek een passie voor wielrennen koestert, versterkt zijn liefde voor ons land nog. “Koers vind ik hartstikke mooi”, aldus de man die Blaudzun naar een Deense renner heeft vernoemd. “Of ik nu in Kortrijk, Gent of Antwerpen speel, altijd bevindt zich wel ergens een parcours in de buurt waar beroemde koersen worden gehouden. Op langere tournees gaat mijn koersfiets mee in de tourbus. Voor deze theatercon­certen en in deze tijd van het jaar is dat niet het geval.”

‘‘Vlamingen herkennen schoonheid, niet alleen in de kunsten maar ook in eten en sport.’’ JOHANNES SIGMOND alias Blaudzun

 ?? Blaudzun: “Soms verlies je liedjes, net als mensen, even uit het oog. Dan is het fijn om ze weer eens te ontmoeten.”
FOTO WLT ??
Blaudzun: “Soms verlies je liedjes, net als mensen, even uit het oog. Dan is het fijn om ze weer eens te ontmoeten.” FOTO WLT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium