Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb dit album in alle stilte gemaakt”

Muzikant en uitbater koffiebar Me & My Monkey brengt debuut uit als Shy Dog

-

Spelen bij drie bands en daarnaast een koffie en platenzaak uitbaten. Voor velen zou de agenda dan wel vol genoeg zitten. Toch vond muzikant Noah Melis (28) ergens nog een gat in de tijd om een eigen debuutplaa­t in elkaar te boksen. Die stelt hij vanavond voor in Het Bos.

“Deze plaat kwam eigenlijk heel atypisch tot stand”, vertelt Melis op het gezellige binnenkoer­tje van Me & My Monkey, de zaak die hij samen met zijn vader Chris uitbaat op de Oever (Kloosterst­raat). “Ik ben altijd drummer geweest. Dat is wat ik doe sinds mijn dertiende. Maar een jaar of twee geleden kreeg ik het gevoel dat ik daardoor beperkt werd.”

Melis speelt bij de Antwerpse bands Borokov Borokov en Bed Rugs. Daarnaast treedt hij ook op met Pascal Deweze. “Maar mijn ideeën kon ik hier niet helemaal in kwijt, deels omdat ik ze niet goed onder woorden kon brengen. Ik heb namelijk nooit een muziekople­iding gevolgd.”

Het op de kop tikken van een oud orgeltje zou vervolgens een grote impact hebben. “Ik werd zo verliefd op dat instrument dat ik erop moést leren spelen. Ik heb me daar volledig op gestort. Ik leerde akkoorden spelen, iets wat voor mensen die iets of wat geschoold zijn natuurlijk niets voorstelt. Maar voor mij was dat een openbaring.”

Nadien volgde een goedkoop opname-apparaatje. “In het begin klonk alles vreselijk. Maar voor ik het wist, schafte ik me nog vijf synthesize­rs aan en had ik zestien nummers klaar.” Met die nummers stapte hij naar Deweze. “Eigenlijk wist bijna niemand dat ik op mezelf een plaat aan het maken was. Ik ben daar heel verlegen over en heb dit in alle stilte gedaan. Dit debuut zal dus waarschijn­lijk wel wat mensen verrassen.” Samen met Deweze reduceerde Melis de zestien nummers naar negen. Het afgewerkte geheel, de naamloze plaat, brengt hij vandaag uit onder de naam Shy Dog, vernoemd naar een album van de Amerikaans­e muzikant Pill Wonder.

“Vrij klassieke popnummers”

“Al bij al zijn het vrij klassieke popnummers geworden. Maar ik heb mezelf verrast. In dit project kan ik echt mijn ei kwijt. Voor het eerst moest ik geen rekening houden met de restrictie­s van anderen maar heb ik gewoon gemaakt wat ik zelf goed vind. Dat ik dat resultaat nu vanavond kan voorstelle­n in kunstencen­trum Het Bos vind ik spannend. Eigenlijk heb ik er gewoon keiveel zin in.”

En ondertusse­n wordt Shy Dog beetje bij beetje opgemerkt. “Het begint te bollen en ook het internet doet zijn werk. Zelfs in het buitenland optreden wordt stilaan reëel.”

“Eigenlijk ben ik best jaloers op de mensen die volledig van hun muziek kunnen leven. Want werken in Me & My Monkey is iets wat ik graag doe, maar op den duur wordt het allemaal wat bipolair. Dan zit ik koffies te zetten terwijl ik nog met een onafgewerk­t nummer in mijn hoofd zit van de avond ervoor. En kom ik dan thuis na een drukke dag, dan moet ik dat nummer vaak in de vuilbak gooien omdat ik de juiste sfeer niet meer terugvind. Dat in combinatie met het spelen bij de drie andere bands vergt dus behoorlijk wat planning.”

Maar dat heeft Melis er graag voor over. “Het is hard werken, maar met Shy Dog wil ik sowieso verder omdat ik er echt volledig mezelf in kwijt kan.”

ELIEN VAN WYNSBERGHE

NOAH MELIS

Shy Dog ‘‘Voor het eerst moest ik geen rekening houden met de restrictie­s van anderen maar heb ik gewoon gemaakt wat ik zelf goed vind.’’

Shy Dog album release: vanavond om 20u in Het Bos, Ankerrui 57. Inkom: 8 euro vvk of 10 euro kassa. Het album is enkel op vinyl te koop, in de Antwerspe platenzake­n.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Noah Melis: “Werken in Me & My Monkey is iets wat ik graag doe, maar eigenlijk ben ik best jaloers op de mensen die volledig van hun muziek kunnen leven.”
FOTO VICTORIANO MORENO Noah Melis: “Werken in Me & My Monkey is iets wat ik graag doe, maar eigenlijk ben ik best jaloers op de mensen die volledig van hun muziek kunnen leven.”
 ?? FOTO RR ?? Een erg verlegen hot dog als albumcover..
FOTO RR Een erg verlegen hot dog als albumcover..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium