Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsontwi­kkeling van de 21ste eeuw

App stelt vragen over locaties aan mensen die op die locaties staan

- ANDREAS ROTTY

SintAndrie­s zit vol zendertjes die de bewoners vragen stellen als ze een speciale app installere­n. Ze kunnen zo per locatie hun mening kwijt, terwijl ze er ook staan. Stadsontwi­kkeling op maat van de 21ste eeuw.

‘Hoe veilig heb je hier kunnen oversteken?’, vraagt je smartphone plots, of ‘ Voel je je ’s nachts onveilig op straat?’, dan wel ‘Is de klimaatopw­arming iets waarover je je zorgen maakt?’ Bewoners en passanten van de Sint-Andriesbuu­rt kunnen sinds kort hun mening geven over het reilen en zeilen van hun buurt op de ‘WAPPR’-app.

Stadsontwi­kkeling moet mee met de technologi­e van de tijd. Daarom schakelde de stad Antwerpen het Interunive­rsitair Micro-Electronic­a Centrum (Imec) in. Dat maakte de smartphone­applicatie voor een afgebakend gebied tussen de Kloosterst­raat en de Nationales­traat.

Bluetooth

Wie de app installeer­t op zijn smartphone en zijn bluetooth aanzet, krijgt op bepaalde punten in de wijk een signaaltje als er een vraag aan die plaats gebonden is, dankzij kleine zendertjes die Imec er installeer­de. “Je zou het een digitale proeftuin kunnen noemen”, zegt Pieter Ballon, professor aan de VUB en onderzoeks­leider bij Imec. “Het interessan­te aan deze manier van werken is dat je de vraag stelt terwijl de bevraagde op de exacte plaats staat waarover die gaat.”

Het project past in een veel breder onderzoek om nieuwe technische snufjes in te zetten in het stadsleven, maar het uitgangspu­nt is daarbij niet de technologi­e zelf. “We vertrekken eerst en vooral van wat de mensen aangeven nodig te hebben”, gaat Ballon verder. “We hebben een reeks fysieke wijkvergad­eringen gehad met de verschille­nde groepen in Sint-Andries, zoals senioren, handelaars, jongeren en kansarmen. De applicatie is de tweede stap in ons onderzoek.”

Zwerfvuil

WAPPR zal bruikbaar zijn tot half december. “Volgend jaar is het wel degelijk de bedoeling de eerste proefproje­cten uit te rollen”, vertelt Ballon. “We gaan goed analyseren welke problemen duidelijk uit de bevraging naar voor kwamen. Als zwerfvuil bijvoorbee­ld een pijnpunt blijkt, kunnen we eventueel camera’s hangen op plekken waar het vaak gebeurt, of een sociaal netwerk inschakele­n waarin buurtbewon­ers elkaar erop attent kunnen maken, of iets doen met slimme vuilniscon­tainers. Het doel is te kijken welke technologi­e of combinatie van technologi­eën het beste effect oplevert én door de mensen wordt aanvaard.”

In de app is ook sprake van slimme verkeersli­chten die bijvoorbee­ld een gezin met kindjes herkennen en dat meer tijd geven om over te steken of straatverl­ichting met bewegingss­ensoren, zodat die niet nodeloos brandt als er niemand is.

Op termijn kan het project uitbreiden over de hele stad. “In Sint-Andries krijgen we, doordat het een kleine ruimte is, een erg kwalitatie­ve feedback. We kunnen dat verbreden, maar vanaf dan is niet alleen de onderzoeks­wereld betrokken. Dat zal het beleid van de stad moeten uitmaken.”

PIETER BALLON

VUB en Imec ‘‘In SintAndrie­s krijgen we, doordat het een kleine ruimte is, een erg kwalitatie­ve feedback.’’

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Op stap in SintAndrie­s. Als er bepaalde vragen aan bepaalde plekken gelinkt zijn, geeft de app een signaal.
FOTO WALTER SAENEN Op stap in SintAndrie­s. Als er bepaalde vragen aan bepaalde plekken gelinkt zijn, geeft de app een signaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium