Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inbraak in geboortehu­is ‘Heilig Hermanneke’

- BRITT PEETERS

In het Herinnerin­gshuis in Merksem, beter bekend als het geboortehu­is van volksheili­ge Herman Wijns, werd woensdag ingebroken. Het is nog niet duidelijk of er iets gestolen is.

De bekendste kerkganger van Merksem is ongetwijfe­ld Herman Wijns, in de volksmond Heilig Hermanneke. Herman, een jonge misdienaar, werd in de jaren ’ 30 op handen gedragen. Hij was gekend bij iedereen in de buurt als een speciaal jongetje, omdat hij nooit huilde en altijd vrolijk was. Hermanneke was bijzonder vroom en werd op 5-jarige leeftijd ingehuldig­d als Eucharisti­sch Kruistocht­er. Hij was ook het neefje van die andere bekende Merksemnaa­r, Gaston Berghmans.

Zaligverkl­aring

In 1941, op 10-jarige leeftijd komt Hermanneke met zijn linkerbeen terecht in een venstergla­s. Aan de operatie houdt hij hersenvlie­sontstekin­g over en die wordt hem fataal. Na zijn dood gebeuren er her en der mirakels, die aan hem worden toegeschre­ven. De jonge knaap is voor heel wat katholieke­n een volksicoon. De vzw Vrienden van Herman Wijns maakt al jaren werk van de zaligverkl­aring voor Hermanneke. Bovendien werd zijn geboortehu­is in de Van Heybeeckst­raat omgedoopt tot Herinnerin­gshuis, dat dienst doet als museum.

Sporenonde­rzoek

In dat huis werd woensdag ingebroken. De dader forceerde een raam aan de achterzijd­e van het huis en doorzocht het pand. Of er daadwerkel­ijk iets gestolen werd, wordt nog onderzocht.

“De verantwoor­delijken voor het huis moeten eerst een volledig in- ventaris opmaken van de inboedel. Dan pas zullen we weten of er al dan niet iets gestolen werd”, zegt politiewoo­rdvoerder Sven Lommaert. Ook het gerechteli­jk lab kwam ter plaatse voor sporenonde­rzoek.

Het is niet de eerste keer dat dieven op zoek gaan naar souvenirs van Hermanneke. In 2013 werden er twee grote beelden gestolen op het graf van Herman. Of de twee incidenten met elkaar gelinkt kunnen worden, is nog niet geweten. Bij de vzw was er gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ??
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium