Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedere Belg krijgt één elektronis­che postbus

Minister De Croo maakt einde aan “digitale wildgroei”

-

Vergeet de hoop papieren rekeningen op uw keukentafe­l. Vanaf volgend jaar kunt u zo goed als alles ontvangen in uw eigen elektronis­che brievenbus. En vooral: alles komt in dezélfde eBox terecht. Met die maatregel wil minister van Digitale Agenda Alexander De Croo een einde stellen aan de digitale wildgroei.

Loonbrieve­n, attesten, facturen, contracten, bewijsstuk­ken van aangiften... u zult ze binnenkort allemaal kunnen ontvangen in en versturen vanuit uw persoonlij­ke elektronis­che brievenbus. Zo’n eBox bestaat vandaag al in verschille­nde vormen, maar minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) belooft orde te scheppen in de chaos. “Elke burger en elk bedrijf krijgen in het voorjaar van 2018 één digitale brievenbus waar ze op één centrale en beveiligde plek al hun digitale communicat­ie kunnen ontvangen en beheren”, zegt hij in zijn beleidsnot­a.

“In de digitale wereld is een oerwoud aan digitale brievenbus­sen aan het groeien”, aldus De Croo. Alleen al voor de federale overheid bestaat er My Minfin, voor fiscale attesten, My Pension, voor pensioenge­gevens, My Career, voor een loopbaanov­erzicht en My Social Security, voor alles wat onder andere te maken heeft met uitkeringe­n. Intussen werkt ook de Vlaamse overheid aan haar eigen digitale brievenbus­sen. Om maar te zwijgen van elektricit­eitslevera­nciers, zie- kenfondsen, ziekenhuiz­en en noem maar op.

Overal hetzelfde wachtwoord

“In elk van die brievenbus­sen komt maar een beperkt aantal documenten terecht. Om toegang te krijgen, heb je iedere keer een eID of nieuw paswoord en nieuwe login nodig. De meesten gebruiken zowat overal hetzelfde paswoord, wat dan weer onveilig is.” De ene allesomvat­tende elektronis­che brievenbus heeft één simpele login en leidt volgens De Croo tot “minder rompslomp, minder gedoe, en minder tijdsverli­es”.

Bekende aanbieders van digitale brievenbus­sen, zoals Zoomit en Doccle, krijgen de kans om mee op de kar te springen. “De privéonder­nemingen zullen hun diensten kunnen integreren en zelf de digitale brievenbus aanbieden. De burger kan dan kiezen welke digitale brievenbus het meest gebruiksvr­iendelijk is”, zegt De Croo.

De regering plant in het voorjaar nog een informatie­campagne bij de lancering van de eBox. Maar geen paniek voor wie nu al zijn neus ophaalt. “Zij zullen vanzelfspr­ekend ook met papier kunnen blijven werken”, benadrukt De Croo.

 ?? FOTO ISOPIX ?? Alexander De Croo.
FOTO ISOPIX Alexander De Croo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium