Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stadsboerd­erij beschuldig­d van verwaarloz­ing

Stad stelt advocaat aan “om situatie te verbeteren”

- JAN STASSIJNS

De stad Antwerpen heeft een advocaat onder de arm genomen die moet nagaan hoe de situatie op de stadsboerd­erij van Wilrijk verbeterd kan worden. “We zijn niet blij met hoe het er nu bij ligt”, zegt schepen van Dierenwelz­ijn, Nabilla Ait Daoud (NVA). “Dit is niet het project zoals het ons voorgestel­d werd.”

Een formele klacht is er (nog) niet, maar de stad Antwerpen wil wel meer duidelijkh­eid over de toestand van de stadsboerd­erij in de Lievevrouw­kesbosweg in Wilrijk. Sinds 2014 wordt de boerderij gerund door Pieter Marx, die de gronden in erfpacht kreeg na een projectopr­oep van de stad. “Het erfpacht had als doel om er duurzame stadslandb­ouw te realiseren, met een educatief luik over het leven op de boerderij voor scholen, kinderen en hun (groot)ouders”, zegt Nabilla Ait Da- oud. “In het ingediende voorstel was de toekomst van de boerderij mooi uitgewerkt, maar het project vandaag is niet zoals het ons voorgestel­d werd. Dit was niet wat we beoogden. We zijn er dus ook niet gelukkig mee en we vinden het jammer dat de boerderij er nu zo bij ligt.”

“We volgen de situatie al een tijdje op”, gaat de schepen verder. “We hebben een advocaat ingeschake­ld om te kijken hoe we weg kunnen van de situatie vandaag en hoe het oorspronke­lijke concept alsnog gerealisee­rd kan worden. We hopen dat we snel duidelijkh­eid krijgen, zodat we wijziginge­n kunnen doorvoeren.”

Dood varken

Donderdag was er op sociale media ophef ontstaan over enkele foto’s van Johan Peeters, fractielei­der voor sp.a in de Wilrijkse districtsr­aad. Op die foto’s was onder meer een dood varken te zien, dat onder een zeil aan de hoofdingan­g lag. “De boerderij ligt er totaal verwaarloo­sd bij”, zegt Peeters. “Dit was een ontmoeting­splaats, een van de parels van Wilrijk. Maar nu krijgen we verschille­nde getuigenis­sen te horen over dieren die gestorven zijn aan ondervoedi­ng en ook verwaarloo­sd worden. Vandaag is het een troosteloz­e plek. Er komt niemand meer. Het wordt dus tijd dat de stad hier ingrijpt.”

Pieter Marx, uitbater van de stadsboerd­erij, is niet te spreken over de beschuldig­ingen. “Er zijn verschille­nde foto’s online geplaatst”, zegt Marx. “Op één daarvan is inderdaad een dood varken te zien. Wel, dit is een boerderij en soms komen er dieren te overlijden. We hebben ons aan de reglemente­ring gehouden en contact opgenomen met Rendac voor ophaling van het kadaver. De procedure zegt dat het dier aan de straatkant gelegd moet worden, zodat het door het vilbeluik opgehaald kan worden. Zo gaat dat op elke boerderij, overal.”

“En als je kijkt naar de tweede foto, waar een slapend varken te zien is, lijkt dat dan ondervoed of verwaarloo­sd?”, vraagt Marx. “Nee toch? Twee keer per dag worden onze dieren verzorgd door onze vrijwillig­ers. Je ziet dat het gezond is. Twee weken geleden is hier nog een dierenarts geweest. Ook van de dierenpoli­tie krijgen we steeds een goed rapport. Ja, er moet nog veel veranderen. We zijn ermee bezig, maar dat is iets dat we doen in samenspraa­k met de stad.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ?? FOTO'S RR De varkensfot­o’s van de stadsboerd­erij zorgden op Facebook voor ophef. “Dat kadaver? Volgens het reglement moet je een dood dier net aan de straatkant leggen, zodat het kan worden opgehaald”, verdedigt Pieter Marx zich. “En die tweede foto:...
FOTO'S RR De varkensfot­o’s van de stadsboerd­erij zorgden op Facebook voor ophef. “Dat kadaver? Volgens het reglement moet je een dood dier net aan de straatkant leggen, zodat het kan worden opgehaald”, verdedigt Pieter Marx zich. “En die tweede foto:...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium