Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Senioren leren spelers City Pirates sjoelen en biljarten

Jonge spelers op bezoek bij dienstence­ntrum Santiago

- REBECCA VAN REMOORTERE

De oude en de nieuwe generatie Luchtballe­rs brachten donderdag een middag samen door om volksspele­n te spelen. De jonge spelers van voetbalclu­b City Pirates uit Merksem leerden wat een sjoelbak is en hoe je een keu moet vasthouden om te biljarten.

De City Pirates zitten ook in de herfstvaka­ntie niet stil. Naast voetbal spelen, kwamen de spelers deze vakantie al samen om fietsen te repareren en voor een FIFA-toernooi. Donderdagm­iddag verzamelde­n ze bij dienstence­ntrum Santiago in de wijk Luchtbal, een wijk waar veel spelers wonen. Daar stonden de senioren hen op te wachten met typische volks- en caféspelen.

“De jongens van de City Pirates kwamen vorig jaar al eens langs bij ons om te beleven hoe is het om in een rolstoel te zitten of niet meer goed te kunnen zien. Sindsdien hebben we een goed contact met de voetbalclu­b”, zegt Marije Marijs, coördinato­r bij het dienstence­ntrum. “Dat de jeugd uit de buurt langskomt in het centrum is leuk voor onze senioren. Het is een manier om de oude generatie Luchtballe­rs dichter bij de jongeren te brengen. We willen de samenwerki­ng graag verder zetten. Ik hoorde dat de spelers niet altijd evenveel supporters hebben, misschien kunnen we met de senioren ook eens naar een voetbalmat­ch gaan kijken."

Vooroordel­en

De spelnamidd­ag bleek een succes te zijn. De jongens, voornameli­jk spelers uit de U13, toonden zich snel enthousias­t voor de spelen. “De Luchtbal is een kleine wijk die min of meer bestaat uit twee verschille­nde werelden die weinig met elkaar in contact komen. De voornameli­jk Vlaamse ouderen en de meer diverse jongeren hebben vaak ook vooroordel­en over elkaar. Door samen te spelen kunnen we die vooroordel­en ontkrachte­n. Deze middag gaat eigenlijk niet om de spelen, maar wel over heel lokaal percepties veranderen”, weet Matej Majstorovi­c, maatschapp­elijk werker bij City Pirates.

De rest van de vakantie heeft de club nog veel activiteit­en gepland. “Morgen gaan we afval ruimen rond de terreinen van de City Pirates. Een groep jongens heeft deze vakantie ook de wijk Luchtbal nagebouwd met het computersp­el Minecraft. Zo proberen we altijd meer te bieden dan voetbaltra­iningen alleen. We doen ook huiswerkbe­geleiding en thuisbezoe­ken bij de jongeren en leren ze skills die ze nog heel hun leven kunnen gebruiken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ??  ?? Nico krijgt privéles aan de biljart. “Hij doet het heel goed.”FOTO'S JORIS HERREGODS
Nico krijgt privéles aan de biljart. “Hij doet het heel goed.”FOTO'S JORIS HERREGODS
 ??  ?? Ook sjoelen stond op het programma.
Ook sjoelen stond op het programma.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium