Gazet van Antwerpen Stad en Rand

NVA: “Wie geen lid is van de vakbond, kan geen dokwerker worden”

N-VA opent aanval op ‘verplicht’ lidmaatsch­ap bij vakbonden

- PAUL VERBRAEKEN

Werkgevers in de Antwerpse haven hebben kandidaatd­okwerkers altijd de raad gegeven om lid te worden van een vakbond. “Zonder lidkaart van de vakbond, word je geen havenarbei­der”, klonk het begin oktober nog. Dat heeft het nieuwe N-VAKamerlid Wim Van der Donckt vernomen. Het ‘verplichte lidmaatsch­ap’ van de vakbond werd bevestigd tijdens ‘mystery calls’, waarbij een kandidaat telefonisc­h om informatie vraagt. “Onaanvaard­baar en ongrondwet­telijk”, fulmineert N-VA. Na tussenkoms­t van minister van Werk Kris Peeters is het advies aangepast.

Tot begin oktober gaven de havenwerkg­evers zelf aan kandidaatd­okwerkers de raad lid te worden van een vakbond. “Ongrondwet­telijk”, zegt NVA. “Dit is een typisch rondje vakbond pesten”, reageert havenvakbo­nd BTB.

Het gloednieuw­e N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt uit Bonheiden – in maart volgde hij Zuhal Demir op – bond deze zomer de kat de bel aan met een vraag waarop hij onlangs een antwoord kreeg van vicepremie­r Kris Peeters (CD&V). “In juni stelde ik een vraag aan minister Peeters over het feit dat men blijkbaar lid moet zijn van een vakbond om havenarbei­der te kunnen worden. Op 3 oktober nam een kandidaat als mystery call de proef op de som bij de organisati­e van havenwerkg­evers Cepa. Hij kreeg prompt het standaarda­ntwoord dat lidmaatsch­ap ‘nuttig is’. Telefonisc­h werd dat zelfs expliciet ‘noodzakeli­jk’ genoemd. Dit kan niet. Dit is ongrondwet­telijk en totaal achterhaal­d. Dat standaarda­ntwoord is intussen, na tussenkoms­t van minister Peeters, aangepast.”

“Rondje vakbondspe­sten”

“Die puitenklop­per uit Bonheiden weet niet eens waar de haven ligt”, fulmineert secretaris Marc Loridan van de socialisti­sche BTB. “Op 1 november heb ik nog in een toespraak gewaarschu­wd voor aanvallen via N-VA of Open Vld. Ik denk dat die man dat ingefluist­erd kreeg vanwege Huts. Het is een typisch rondje vakbond pesten door N-VA om voor electoraal gewin bij een bepaald pu- bliek sympathie te creëren. Het steekt de N-VA de ogen uit dat de vakbonden in de haven van Antwerpen sterk staan: zo’n 98% van de dokwerkers is gesyndicee­rd. Ik heb nog nooit iemand een arm omgewronge­n om hem lid te maken. In de psychologi­sche of me- dische testen hebben wij totaal niets te zeggen. De uiteindeli­jke erkenning gebeurt op het eind in het paritair comité van werkgevers én vakbonden en dat wordt voorgezete­n door een ambtenaar van het ministerie. Wij verplichte­n niemand. Ik beslis over niets. Ik stuur alleen kandidaten door.”

“Recent is er overigens vanuit de werkgevers­organisati­e Cepa nog een rapporteri­ng gedaan aan Europa inzake de vooruitgan­g in de toepassing van de wet-Major: onder meer over de samenstell­ing van de ploegen.”

Paul Valkeniers, afgevaardi­gd bestuurder van Cepa, verwijst naar het antwoord van Kris Peeters: “Het is correct dat lidmaatsch­ap geen verplichti­ng is om een erkenning te krijgen. Die erkenning gebeurt door de FOD op voordracht van de paritair samengeste­lde administra­tieve commissie.”

Een belangrijk­e havenwerkg­ever reageert kort maar anoniem: “Natuurlijk heeft de vakbond het laatste woord en heeft N-VA hier gelijk. Ik ken geen enkele havenwerkn­emer die geen lid is van de vakbond. Het tegendeel moet me nog altijd worden bewezen.”

MARC LORIDAN Secretaris BTB ‘‘Dit is een rondje vakbond bashen door NVA voor eigen electoraal gewin.’’

 ?? FOTO RR ?? Bij eerdere vakbondsac­ties kreeg NVA – op het spandoek met voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Johan Klaps – al het verwijt de lakei te zijn van ‘koning Fernand Huts’.
FOTO RR Bij eerdere vakbondsac­ties kreeg NVA – op het spandoek met voorzitter Bart De Wever en Kamerlid Johan Klaps – al het verwijt de lakei te zijn van ‘koning Fernand Huts’.
 ?? FOTO BOB VAN MOL ??
FOTO BOB VAN MOL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium