Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Spanje bereidt Europees aanhouding­sbevel voor

Puigdemont is lastige klant voor veiligheid­sdiensten

- PIETER LESAFFER

Terwijl het Spaanse gerecht een aanhouding­sbevel tegen hem voorbereid­t, speelt Carles Puigdemont een aardig spelletje ‘Waar is Wally’ in ons land. Zo veranderde hij in Brussel onverwacht van hotel en ging hij

woensdag stiekem de oorlogsker­khoven rond Ieper bezoeken.

De Catalaanse ex-minister-president Puigdemont noemt zichzelf “in ballingsch­ap” in ons land. Zeker niet op de vlucht of aan het onderduike­n, zoals hij eerder deze week op zijn persconfer­entie benadrukte. Nu pas raakt bekend wat Puigdemont hier de voorbije dagen heeft gedaan. Met als opvallends­te activiteit een bezoek aan de oorlogsker­khoven rond Ieper. “Dat was op Allerheili­gen”, zegt Jan Durnez, de burgemeest­er van Ieper. “Ik kreeg die dag een telefoontj­e van de veiligheid­sdiensten om te melden dat Puig- demont onderweg was. Hij zou de kerkhoven uit de Eerste Wereldoorl­og bezoeken. Er was niks georganise­erd, het bleef anoniem.”

Voor de Belgische veiligheid­sdiensten is Puigdemont geen gemakkelij­ke klant. Wettelijk is hij geen regeringsl­eider, en dus valt hij buiten het normale draaiboek van het crisiscent­rum Binnenland­se Zaken. “Bovendien was zijn komst naar België onverwacht”, zo is te horen bij de veiligheid­sdiensten die Puigdemont monitoren. “We krijgen niet altijd informatie over zijn gaan en staan.”

Plots uitgecheck­t

Maandag had Puigdemont in Marseilles de Thalys naar Rijsel genomen, om zo eerst naar zijn advocaat Paul Bekaert in Tielt te gaan. Daarna is hij ingecheckt in hotel Chambord in het centrum van Brussel, waar hij twee nachten is gebleven, tot woensdagoc­htend. “Met zijn delegatie had hij drie kamers geboekt”, zo is aan de receptie van het hotel te horen. “Nor- maal ging hij langer blijven. Maar hij is woensdag vertrokken, naar eigen zeggen omdat journalist­en hadden ingecheckt in het hotel.”

Waar de Catalaanse leider sinds woensdag verblijft, is niet bekend. Het zou in ieder geval in een hotel in Brussel zijn.

Gisterenoc­htend om 9u moest hij zich bij het Spaanse gerecht in Madrid melden, maar op dat moment zat hij in een koffiebar tegenover het Europees Parlement.

Puigdemont is het Catalaanse volk tijdens zijn “ballingsch­ap” niet vergeten. Gisterenav­ond sprak hij hen vanuit België toe op de Catalaanse tv. “Jullie wacht een zware en strenge repressie”, klonk het. “We moeten terugvecht­en zonder geweld. Politieke leiders opsluiten omdat ze hun mandaat uitvoeren, is een aanslag op de democratie. Ik eis daarom de vrijlating van onze ministers en roep de internatio­nale gemeenscha­p op om te beseffen welk gevaar deze acties ( van Spanje, red.) inhouden.”

 ?? FOTO AP ?? De afgezette Catalaanse ministerpr­esident genoot gisteren van een koffie in het Brusselse.
FOTO AP De afgezette Catalaanse ministerpr­esident genoot gisteren van een koffie in het Brusselse.
 ?? FOTO BELGA
FOTO RR
FOTO REUTERS ?? 30 oktober: hotel Chambord, Brussel. 31 oktober: persconfer­entie, Brussel.
FOTO BELGA FOTO RR FOTO REUTERS 30 oktober: hotel Chambord, Brussel. 31 oktober: persconfer­entie, Brussel.
 ?? FOTO RR ?? 2 november: koffiebar Karsmakers, Brussel.
FOTO RR 2 november: koffiebar Karsmakers, Brussel.
 ?? FOTO ISOPIX ?? 1 november: kerkhofbez­oek, Ieper.
FOTO ISOPIX 1 november: kerkhofbez­oek, Ieper.
 ?? FOTO RR ?? 31 oktober: stadswande­ling, Brussel.
FOTO RR 31 oktober: stadswande­ling, Brussel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium