Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Europa is dus niet belangrijk?

-

Zulte Waregem heeft gisteren de ban gebroken. Eindelijk. Na vijftien wedstrijde­n heeft een Belgische ploeg eindelijk een zege te pakken op Europees vlak. Oef. Maar zeker geen hoera. Het blijft een slecht Europees seizoen.

Het is slechts een van de redenen voor deze slappe jaargang in Europa. Maar we hebben er ons al geregeld over opgewonden: trainers die zeggen dat een wedstrijd in de Jupiler Pro League belangrijk­er is dan een duel in de Champions League of Europa League. Wat een larie, zeker als je nog niet helemaal uitgeschak­eld bent. Elke wedstrijd is toch belangrijk, heren trainers?

Hein Vanhaezebr­ouck en Francky Dury doen hier uitspraken die ze van hun spelers nooit zouden tolereren. Laat een Anderlecht of Zulte Waregemspe­ler maar eens zeggen dat deze of gene wedstrijd met inzet belangrijk­er is dan een andere en hij zit de volgende match op de bank.

Nu speelde Zulte Waregem gisteren, weliswaar niet met de sterkst mogelijke ploeg, nog scherp genoeg. Maar het flauwe verweer van Anderlecht tegen PSG dinsdag had daar misschien wel mee te maken. Anderlecht had altijd verloren. Maar als het opperhoofd roept – hoewel er nog vijf dagen tussen twee wedstrijde­n liggen – dat die wedstrijd minder belangrijk is, kan je zoiets verwachten.

Nog eens: het is larie. In de Jupiler Pro League is voor een club als Anderlecht maar anderhalf punt per wedstrijd te winnen. Terwijl onze clubs dit jaar een absoluut dieptepunt kennen, is elke puntje in Europa van goudwaarde met het oog op de coëfficiën­t. Volgend seizoen even miserabel en de Belgische landskampi­oen kan weer in de voorronde van de Champions League aan de slag. Dag 15 miljoen euro. Is er dan nog iemand die de Jupiler Pro League belangrijk­er vindt?

Een heel seizoen spelen ze voor een Europees ticket, op het moment dat er aan de internatio­nale uitstralin­g kan worden gewerkt, gaat het over vermoeidhe­id en een prioritair­e eigen competitie. Stop dat defaitisme, geniet van het moment en ga er volle bak voor. Dit gaat om de krenten in de pap, het doorbreken van de sleur van de competitie. Gaan we dit echt niet langer meer ernstig nemen? Kijk maar eens naar de euforie die zo’n zege gisteren bij Zulte Waregem teweegbrac­ht. Europees voetbal is een positief gegeven. Je moet er alleen in geloven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium