Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het geheime wapen van Club

Blauwzwart is op STANDAARDS­ITUATIES meest doeltreffe­nde ploeg

-

Onder Michel Preud’homme was het eigenlijk een beetje een manco: profijt halen uit standaards­ituaties. Maar met Ivan Leko aan het hoofd is het een geheim wapen geworden. Dertien keer scoorde Club Brugge dit seizoen al uit stilstaand­e fasen, veruit het meeste van alle clubs in eerste. Op zoek naar een verklaring voor het nieuwe Brugse wapen.

Het is haast een vast ritueel daags voor een wedstrijd. Ruud Vormer die na de training met een of meerdere witte opblaaspop­pen aan de haal gaat, die ergens neerzet en wat hoekschopp­en inoefent. De Brugse kapitein is dit seizoen de vaste cornertrap­per van Club, of ze nu van links of rechts komen. En Vormer trapt ze ook bijna altijd op dezelfde manier: ofwel kort, ofwel scherp aangesnede­n lang. Niet met de wreef, niet met een boogballet­je, wel binnenkant voet met licht effect op hoofdhoogt­e aan de eerste paal of centraal voor doel: simpel. En efficiënt.

Recordjaar voor hoekschopp­en

Club is dit seizoen immers een machine op hoekschopp­en. Het scoorde al zes keer uit een cornersitu­atie. Ter vergelijki­ng: twee seizoenen geleden kwam het in een volledig voetbaljaa­r maar tot zes goals uit hoekschopp­en, vorig jaar waren dat er zelfs maar vier. “Er wordt gewoon goed en veel op getraind”, vertelde Marvelous Nakamba nog na de 2-0zege tegen AA Gent. En de richtlijne­n zijn duidelijk. Ivan Leko maakt los van de corners die kort getrapt worden, gebruik van twee grotendeel­s gelijkaard­ige basisforma­ties: eentje voor tegenstand­ers die in zone verdedigen en eentje voor tegenstand­ers die bij hoekschopp­en man-op-man spelen. Overlappen­d is wel dat er in beide formaties gebruik wordt gemaakt van zes spelers in het strafschop­gebied van de tegenstand­er, twee van hen staan zelfs in het doelgebied van de keeper: Vanaken – die altijd richting Vormer loopt – en Dennis of Diaby die de andere kant uitgaat. Wesley en de drie centrale verdediger­s doen diverse loopacties vanuit het centrum. Het is de vertrouwde basisformu­le, maar Leko gaat er prat op om uit te pakken met aardig wat variaties waarbij andere spelers haast uit het niets voor doel opduiken. De Kroaat bekijkt op vrije dagen tot vijf matchen per dag in de hoop iets nieuws op te pikken en dat kan niet verrassend genoeg zijn. Zo was er tegen Antwerp een hoekschop waarbij de inlopende Decarli gewoon het strafschop­gebied uitliep, terwijl Cools uit het niets in de vrijgekome­n ruimte dook. Hij kreeg de bal niet, maar de Antwerpse organisati­e was even helemaal ontregeld. Club scoorde in zijn laatste vier matchen vier keer uit hoekschop, niet toevallig telkens op een andere manier.

Samen met vier strafschop­doelpunten en drie goals na een onrechtstr­eekse vrije trap – Vormer en Denswil slaagden er dit seizoen in de competitie nog niet in om een vrije trap direct binnen te krullen – maakt dat van Club Brugge de meest doeltreffe­nde ploeg uit standaards­ituaties. Met slechts vier tegendoelp­unten is blauw-zwart ook een van de teams die het minst incasseert uit stilstaand­e fasen. Club krijgt twee dagen voor elke match een eerste analyse van de tegenstand­er, maar op de matchday zelf frist Leko louter en alleen hun stilstaand­e fasen nog eens op. Kort en krachtig, niet te ingewikkel­d. Een aanpak die de verdedigin­g kennelijk op scherp weet te houden. GUILLAUME MAEBE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium